Hlavní obsah

Etiopský ortodoxní kostel ve Stockholmu připomíná na první pohled loď

Novinky, Jana Nesvadbová

Projekt kostela etiopské ortodoxní Tewahedo církve ve švédském Stockholmu zaujme na první pohled svou zjevnou cizokrajností v prostředí severského města. Uživatelům se na druhé straně snaží v plné míře připomenout důvěrně známé prvky z jejich domoviny. Autory zatím ještě nerealizovaného návrhu stavby jsou architekti švédského studia Belatchew Arkitekter.

Foto: Belatchew Arkitekter (5x)

Vstupní strana kostela není otevřena okny, stejně jako další stěny. Cílem je umožnit věřícím, aby se mohli plně soustředit na svůj spirituální prožitek a nebyli rušeni okolním světem.

Článek

Kostel z jedné strany připomíná velkou loď, což u sakrální stavby není náhodou. Nápadný je ale především svou barvou, materiálem a obecně objemností či masivitou, čímž nápadně připomíná brutalistní stavby. Důvody a cíle takto použitých rysů jsou ovšem poněkud jiné.

Foto: Belatchew Arkitekter

Kupole kostela je plechová, ve storpě josu umístěné světlíky, aby jim mohlo procházet do interiéru světlo a zbytek střech je zatravněn.

Základním stavebním materiálem kostela má být probarvený beton. Architekti zvolili červenavě hnědý pigment, který má členům stockholmské diaspory připomínat barvu půdy v jejich domovině.

Masivní použití betonu a pocit většího objemu, než jaký stavba ve skutečnosti má, (architekti jej dosáhli sešikmením stěn, které se od sebe směrem vzhůru rozevírají), jsou odkazem na skalní chrámy v Lalibele v severní Etiopii, které jsou vytesány ze skály.

Foto: Belatchew Arkitekter

Srdcem kostela je hlavní loď s kruhovým půdorysem a vysoko klenutou kupolí.

Srdcem stockholmského kostela je velká hlavní místnost kruhového půdorysu uzavřená kupolí. Veškeré světlo do interiéru přichází skrze světlíky ve stropě, protože zdem záměrně chybí jakékoli otevření v podobě oken. Věřící, kteří vstoupí na půdu kostela, jsou díky tomuto řešení od začátku dočasně izolováni od ruchů okolního města, aby se mohli plně pohroužit do svého spirituálního prožitku.

Absence oken na fasádě pak navíc podporuje skulpturální dojem stavby. Kostel tak působí spíše jako velká socha než tradiční budova. Vlastní kupole je vyrobena z plechu, zatímco ostatní části střechy jsou porostlé zelení.

Foto: Belatchew Arkitekter

Etiopská ortodoxní církev Tewahedo se řadí mezi pravoslavné církve a u nás patří ke zcela neznámým, navzdory své 1600 let staré tradici. Kostel je záměrně navržen tak, aby věřícím připomínal jejich někdejší domovinu.

Nominace mezi nejlepší

Ne náhodou byla právě tato stavba nominována mezi adepty na ocenění letošního desátého ročníku Světového festivalu architektury (SFA) v Berlíně, který se uskuteční v listopadu.

Organizátoři festivalu, aby oslavili desetiletí trvání této světové architektonické akce, vydali Manifest SFA, kde shrnuli klíčové výzvy, jimž budou muset architekti v následujících deseti letech čelit. Je mezi nimi oblast klimatu, energií a uhlíku, vody, stárnutí a zdraví, recyklace, chytrých městských technologií, stavebních technologií, kulturní identity, etiky a hodnot, síly a spravedlnosti a virtuálních světů.

Foto: Belatchew Arkitekter

Inspirací pro masivní pojetí kostela se švédským architektům staly slavné kamenné chrámy z vesnice Lalibela na severu Etiopie. Jsou vytesané ze skály (nikoli do skály).

„Festival skutečně roste k tomu, aby se stal velkou mezinárodní událostí ve světě architektury a jeho Manifest je jak výzvou, tak inspirací,” řekla Novinkám Rahel Belatchewová, hlavní architektka a ředitelka studia Belatchew Arkitekter.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Je nám proto potěšením, že náš návrh kostela pro Etiopskou ortodoxní církev ve Stockholmu byl vybrán mezi soutěžící o ocenění,” dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám