Hlavní obsah

Vodní plochy jako stavební parcely. Ve Švédsku připravují plán, jak je využít

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový projekt nazvaný SwimCity představili na počátku prosince čtenářům Novinek už dobře známí švédští architekti ze studia Belatchew Arkitekter. Návrh, který si klade za cíl rozšířit nabídku bydlení pro mladé lidi formou udržitelných obydlí na vodě, získal i podporu Švédské národní rady pro bydlení, výstavbu a plánování.

Foto: Belatchew Arkitekter (8x)

SwimCity - Plovoucí Město, anebo možná i Město Plavců. Název projektu je hravou parafrází amerického filmu Sin City - město hříchu.

Článek

Plovoucí Město (jak lze název projektu přeložit) architekti navrhují vytvořit pomocí technologie trojrozměrného tisku, přičemž jako hlavní materiál chtějí použít recyklovaný beton.

Takto vytištěné domy mají mít unikátní vzhled, který se přizpůsobí okolní krajině. Protože se s jejich umístěním počítá nikoli na zemi, ale na vodní hladině, nabízí projekt možnost vytvořit téměř neomezené množství variant odpovídajících aktuální potřebě a poptávce.

Více o práci studia Belatchew Arkitekter čtěte zde a také zde.

Foto: Belatchew Arkitekter

Pohled z výšky

Předností zvoleného prostředí je skutečnost, že vodní hladina je zatím nevyužívaným typem stavební plochy, čili místa pro tento druh zástavby mají nejen ve Švédsku opravdu dost.

Kromě toho je voda potenciálním zdrojem energie, ať již pro potřeby vodních minielektráren, anebo tepelných čerpadel typu voda/voda.

Foto: Belatchew Arkitekter

Pohled na molo s přiléhajícími budovami

Jako konkrétní místa pro výstavbu minimálně prvních sídel sloužících například jako studentské ubytovny, navrhují architekti využít nedostatečně vytížené přístavy a doky.

Foto: Belatchew Arkitekter

Pohled z moře

Trojrozměrný tisk je podle autorů výhodný hned z několika důvodů. Především je ekologický, protože využívá stavební odpad a umožňuje znovu použít již jednou vyrobený beton.

Zároveň je recyklace betonu levnější, než stavba z nově vyrobeného. A v neposlední řadě, vlastní "tištění" domů je rychlejší, bezpečnější a efektivnější než tradiční stavební postupy.

Foto: Belatchew Arkitekter

Plánek možného vnitřního uspořádání budov na jednom molu.

"Technologický vývoj trojrozměrného tisku betonem došel velice daleko. Na SwimCity je dobře patrné, jak nová technologie umožňuje vytvářet unikátní stavby. Tuto výsadu průmysl spoléhající na prefabrikáty nikdy mít nebude," shrnuje šéfka studia Rahel Belatchew Lerdellová.

Foto: Belatchew Arkitekter

Navrhovaná uspořádní domů určených pro samostatně žijící jedince.

Foto: Belatchew Arkitekter

Navrhovaná uspořádní domů určených pro páry nebo dvojice přátel.

Foto: Belatchew Arkitekter

Navrhovaná uspořádní domů určených pro čtveřici přátel.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám