Hlavní obsah

Soutěž o nejlepší architektonickou diplomovou práci ovládly projekty se společenským přínosem

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z aktuálního 17. ročníku přehlídky nejlepších architektonických diplomových prací bylo pro tento rok vybráno hned několik nejlepších projektů, které by stály za realizaci, a to i díky svému společenskému přínosu. Cílem celé přehlídky je porovnání kvality na vysokých školách i možnost představit práce absolventů veřejnosti. První cenu získal Martin Křivánek za návrh kulturně-společenského centra s radnicí v Kohoutovicích.

Foto: archiv ČKA

Porota na projektu centra v Kohoutovicích ocenila, že jde o realistický návrh dávající novou podobu městské části.

Článek

Do letošního klání, které tradičně pořádá Česká komora architektů, se zapojilo 74 mladých architektů a architektek. Pokud by ze soutěže měl vzejít vítěz v podobě nejúspěšnější školy, jasné prvenství by získala Fakulta architektury ČVUT v Praze. Ta má nejvíce oceněných, ostatně stejně tomu bylo i v loňském roce.

Témata zadání byla široká. Navrhovalo se společenské nebo sportovní centrum, revitalizace okolí řeky, klášter, ale také pěstírna konopí.

Foto: archiv ČKA

První cenu cenu získal Martin Křivánek (FA VUT, vedoucí práce David Mikolášek) za Kulturně-společenské centrum s radnicí v Kohoutovicích.

Uděleno bylo celkem sedm cen. Porota letos ocenila předně projekty sloužící veřejnosti, které mají kulturní nebo společenský význam. Snažila se tak motivovat mladé architekty, aby navrhovali stavby přívětivé pro uživatele a takové, které vycházejí ze skutečných potřeb veřejnosti.

Vítězný návrh Martina Křivánka porotu zaujal projektem kulturně-společenského centra s radnicí v Kohoutovicích. Studentovi se podařilo nastínit možný rozvoj lokality na pomezí vesnice a sídliště.

Návrhem společenského domu, který je rozpracován i v detailu, autor podle poroty došel k realistickému návrhu a jasné podobě pro nové centrum, navazující na historické jádro obce.

Foto: archiv ČKA

Centrum v Kohoutovicích vyneslo Hlavní cenu společnosti Schindler.

Druhé místo patří projektu věnovanému propojení břehů řeky s městem. Porotu potěšila výtvarná citlivost navržených řešení a jejich vysoká výtvarná a architektonická kvalita.

Foto: archiv ČKA

Druhé místo má Pavla Enochová z FA ČVUT v Praze za projekt s názvem Kolín – řeka městu, město řece. Vedoucím byl Boris Redčenkov.

Třetí cena v absolventském klání je udělena za projekt sportovního centra Univerzity Karlovy v Praze.

Návrh porotu zaujal především citlivým zasazením do komplikovaně svažitého pozemku. Výsledkem je jednoduchá a elegantní stavba sázející na přívětivost dřeva, které je v návrhu mladého architekta dominantním materiálem.

Foto: archiv ČKA

Jakub Hoffmann z FA ČVUT v Praze získal třetícenu za Sportovní centrum Univerzity Karlovy (vedoucí Ondřej Císler).

Mezi oceněnými je i domov pro seniory. Ten byl ohodnocen předně za šetrné vložení stavby do původní zástavby venkovského sídla.

Foto: archiv ČKA

Zvláštní cenu společnosti Cegra si vysloužila Anna Koukolová z FA ČVUT v Praze pod vedením Borise Redčenkova za Klášter s domovem pro seniory.

Udělena byla i dvě čestná uznání. Těmi se pyšní Kateřina Gloserová z FA ČVUT za Bytový dům Plzeňská a Václav Mihola z FA VUT s projektem přeměny bývalé zemědělské usedlosti Annahof na pěstírnu konopí.

Cenu Českých center pak obdržel projekt předělání bývalé továrny na sklářské centrum. Jednotlivé části budovy podle poroty sázejí na výraznou formu, která vychází z klasické podoby sklářských pecí.

Foto: archiv ČKA

Zvláštní cena Českých center obdržela Tereza Šváchová z FA ČVUT v Praze za Skleněný dům – Přeměnu bývalé továrny na výrobu lustrů Elias Palme. Vedoucím byl Ondřej Císler.

Práce v letošním roce hodnotila odborná porota v čele s předsedou, teoretikem architektury - Hynkem Látalem. Nechyběl ani krajinářský architekt Petr Velička.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Ze samotné podstaty oboru architektury vyplývá, že vedle architekta hraje vždy velkou roli rovněž objednavatel, který do výsledné podoby stavby případně zasahuje. Pro objednavatele musí být návrh architekta čitelný a srozumitelný, aby se s ním mohl ztotožnit a podpořit ho,” uvedli porotci k hlavním kritériím svého hodnocení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám