Hlavní obsah

Veřejnost v soutěži Stavba roku ocenila především stadión v Ostravě - Vítkovicích

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by o udělení titulu Stavba roku hlasovali jen čtenáři, vyhrál by zcela jistě zrekonstruovaný městský stadión v Ostravě - Vítkovicích. Ten letos okouzlil i porotu a Sbor expertů, čímž si získal přízeň odborné i laické veřejnosti. Ta mu dala bezmála 24 700 hlasů.

Foto: archiv soutěže Stavba roku

Rekonstrukce a dostavba stadiónu ve Vítkovicích je vhodným příkladem vzniku moderního víceúčelového sportoviště s citem pro původní objekt.

Článek

V soutěži Stavba roku o nejzdařilejší architektonické dílo uděluje porota hned několik cen bez rozlišení pořadí. Ocenění získal archeologický park Pavlov, modernizace trati Tábor – Sudoměřice, rekonstrukce a dostavba stadionu ve Vítkovicích, rekonstrukce areálu Kuksu nebo veřejností oblíbená Stezka v oblacích.

Populární stadión

Stadión ze čtyřicátých let dvacátého století se nachází v Moravskoslezském kraji na adrese Závodní 2992/ 86D.

Stojí v zastavěné části obce, na rozhraní městské části Ostrava - Vítkovice a Ostrava - Jih, v těsné blízkosti víceúčelové sportovní haly s ledovými plochami a současně atletické haly.

Foto: archiv soutěže Stavba roku

Atletický a fotbalový stadion se dočkal kompletní proměny.

Stadión byl dlouhodobě v nevyhovujícím stavu. V roce 2012 se dočkal rekonstrukce a dostavby, která skončila loni a kterou veřejnost letos velmi oceňuje.

Nové tribuny vynášejí ocelové rámy ve tvaru srpu se dvěma sloupy, které jsou založené na železobetonových pilířích. Střešní krytina je z titanzinkových kosočtvercových šablon.

Stavba po rekonstrukci opět splňuje kritéria moderních sportovních staveb. Nechybí potřebná audiotechnika ani tiskové centrum.

Foto: archiv soutěže Stavba roku

Interiéry mají lehce industriální styl s moderními prvky.

Výhodou je i dobrá dostupnost na sportoviště, která zvyšuje uživatelský komfort. Přímo před stadiónem i v jeho okolí mají zastávku autobusy a tramvaje, vlak je v docházkové vzdálenosti. V těsné blízkosti je i dostatek parkovacích stání.

Foto: archiv soutěže Stavba roku

Rekonstrukce a dostavba stadionu ve Vítkovicích od D. Kotka, Z. Sýkorové a J. Zlámala.

Za novou podobou sportoviště stojí autoři David Kotek, Zuzana Sýkorová a Josef Zlámal. Dodavatelem byl Metrostav, divize 1 a Hochtief, investorem pak Statutární město Ostrava a Vítkovice Aréna.

Na pomyslném druhém místě v oblibě veřejnosti skončila modernizace trati Tábor - Sudoměřice. Na třetím místě pak archeologický park Pavlov.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

I tyto stavby získaly ocenění od odborné poroty a staly se Stavbami roku 2016. S dalšími vítězi se můžete seznámit zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám