Hlavní obsah

Stavbou roku je veřejností oblíbená Stezka v oblacích i archeologický park Pavlov

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V soutěži Stavba roku o nejzdařilejší architektonické dílo udělila porota hned několik cen bez rozlišení pořadí. Ocenění získal archeologický park Pavlov, modernizace trati Tábor – Sudoměřice, rekonstrukce a dostavba stadionu ve Vítkovicích, rekonstrukce areálu Kuksu nebo veřejností oblíbená Stezka v oblacích. Cena je dobrou vizitkou pro architekty. Ti si mohou v příštím ročníku zasoutěžit o ještě prestižnější titul - Stavbu čtvrtstoletí.

Foto: archiv soutěže Stavba roku

Modernizace trati Tábor – Sudoměřice od Sudopu Praha a archeologický park v Pavlově od Radko Květa. Porota a experti u obou objektů ocenili začlenění do krajiny.

Článek

Soutěž Stavba roku organizuje Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství ABF. Výslední vítězové jsou vybráni z finálové patnáctky staveb realizovaných na českém území. Celkově porota vybírala z 65 přihlášených děl, ze kterých zhruba polovinu navštívila.

Foto: archiv soutěže Stavba roku

Rekonstrukce a dostavba stadionu ve Vítkovicích od D. Kotka, Z. Sýkorové a J. Zlámala.

Soutěžící stavby byly velmi různorodé. Nejvíce přihlášených bylo určeno pro bydlení a komerční využití, poté pro vzdělávání, stejným poměrem se účastnila muzea a kulturní instituce, silně zastoupeny byly i dopravní stavby.

Foto: archiv soutěže Stavba roku

Projekt obnovy areálu Kuksu s názvem Granátové jablko od Atelieru 4

Nejlepší stavby roku musely obstát v hodnocení hospodárnosti i kvality stavebních a řemeslných prací. Porota (nově i Sbor expertů) hodnotila i vhodnost použitých stavebních materiálů.

Foto: archiv soutěže Stavba roku

Stezka v oblacích v lokalitě Dolní Morava od Zdeněk Fránek Architect and Associates a pražský tunelový komplex Blanka od Metroprojektu Praha, Satry a Pudisu

Roli hraje i spokojenost stavebníka a uživatele i pohled veřejnosti na stavbu nebo začlenění stavby do okolí. Vliv má i kvalita veřejného prostoru vytvořeného stavbou a celkové funkční a estetické řešení stavby.

Zahraniční stavbou roku je rekonstrukce polské komunikace S8

V rámci soutěže byla zvolena i jedna Zahraniční Stavba roku. Tou se stala modernizace rychlostní komunikace S8, tvořící průtah Varšavy.

Foto: archiv soutěže Stavba roku

Modernizace polské rychlostní komunikace S8 od firem Transprojekt Warszawa (Witold Doboszyńsky) a Mosty Gdańsk (Adam Nadolny). Dodavatelem byl Metrostav (Divize 4).

Cenu má za rozsáhlou 4,65 km dlouhou rekonstrukci páteřní varšavské komunikace se 46 mosty, pěti mimoúrovňovými křižovatkami a protihlukovým tunelem, vzniklou s velkým uznáním Varšavanů.

Uděleny byly i další zvláštní ceny. Cenu poroty získala rekonstrukce Volmanovy vily v Čelákovicích od Marka Tichého, Magdaleny Kürfurstové a Jana Tomeše. Porotu okouzlila zdařilá rekonstrukce zdevastované ojedinělé památky funkcionalistické architektury.

Chystá se Stavba čtvrtstoletí 

Oproti loňsku byl počet přihlášených staveb do soutěže o něco nižší. Důvodem může být i fakt, že autoři staveb začali svá díla přihlašovat i do konkurenční České ceny za architekturu, která bude letos udělena vůbec poprvé. Tu vyhlašuje Česká komora architektů. Přihlašovat se mohla díla, která vznikla v uplynulých několika letech.

Na rozdíl od Stavby roku získá hlavní cenu jen jedno architektonické dílo. [celá zpráva]

I soutěž Stavba roku chce ohodnotit díla vzniklá v delším časovém období. „V roce 2017 se bude konat nejen další ročník soutěže, ale i oslava stavby čtvrtstoletí. Při přípravách čerpáme z celého archivu soutěže Stavba roku, ale budou se moci přihlásit i jiné stavby,“ sdělila manažerka soutěže Petra Miškejová.

Stavby roku 2016

  • Městský okruh - Tunelový komplex Blanka, Praha, autor: Metroprojekt Praha, Satra, Pudis, dodavatel: Metrostav, investor: Hlavní město Praha, přihlašovatel: Metrostav
  •  Archeologický park Pavlov, autor: Radko Květ, dodavatel: OHL ŽS, SKR stav, investor: Regionální muzeum v Mikulově, příspěvková organizace, přihlašovatel: OHL ŽS
  • Modernizace trati Tábor – Sudoměřice, autor: Sudop Praha, dodavatel: OHL ŽS, investor: Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, přihlašovatel: OHL ŽS
  • Stezka v oblacích, Dolní Morava, autor: Fránek architects, projektant, přihlašovatel a dodavatel: Taros Nova, investor: Sněžník
  • Rekonstrukce a dostavba městského stadionu ve Vítkovicích, autoři: David Kotek, Zuzana Sýkorová, Josef Zlámal, projektant: Hutní projekt Ostrava, dodavatel: Metrostav, divize 1, Hochtief CZ, investor: Statutární město Ostrava, Vítkovice Aréna, přihlašovatel: Statutární město Ostrava
  • Granátové jablko – rekonstrukce areálu Kuksu, projektant: Atelier 4, dodavatel: Granátové jablko - sdružení Hochtief a Gemma Art Group, investor: Národní památkový ústav, přihlašovatel: Hochtief CZ

Loňské vítěze soutěže Stavba roku si můžete připomenout zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám