V Grand Prix Architektů stavba získala čestné uznání v kategorii Rodinný dům. Teď má i uznání v soutěži Fasáda roku v kategorii Novostavba rodinného domu. V té ale zvítězily jen stavby s fasádním systémem vyhlašovatele společnosti Baumit.

Porota ocenila, že při realizaci fasády luxusní vily bylo uplatněno střízlivé architektonické řešení a materiálově odpovídající povrchová úprava. Fasáda byla navržena v architektonicky čistém provedení.

Vila má celkově čisté a nekomplikované tvary

Vstupní fasáda dvoupodlažního domu je charakteristická výraznými liniemi prosklených ploch, balkónu a přesahu střechy.

Na první pohled zaujme její nenásilný přechod z interiéru do venkovního prostředí, které je hodně citlivé. Střecha garáže je například osázena zelení tak, aby zapadla do přírodního exteriéru.

Stavba svými tvary navazuje na český funkcionalismus. Její fasáda je střídmá a jednoduchá.

Stavba svými tvary navazuje na český funkcionalismus. Její fasáda je střídmá a jednoduchá.

FOTO: archiv soutěže Fasáda roku 2015

„Původní záměr klienta bylo dům z počátku 90. let přestavět, ale během přípravy konceptu jsme od této myšlenky upustili. Díky tomu se nám podařilo vytvořit rodinný dům, který je v nejvyšší možné míře propojen s okolní zelení a dosahuje vysoké úrovně vnitřního komfortu a energetické účinnosti,“ uvedl Radek Teichman, architekt z pražské kanceláře společnosti.

„Pro zámožné klienty je obtížné, aby při výstavbě svých nemovitostí zůstali racionální a skromní – při svých širokých možnostech,” ocenila projekt porota soutěže Grand Prix Architektů.

U vily je umístěna i protorná garáž se střechou porostlou zelení.

U vily je umístěna i prostorná garáž se střechou porostlou zelení.

FOTO: Grand Prix Architektů

Architektonická kancelář navrhla vilu v zastavěné části Průhonic. Rozlehlá stavba má zhruba 430 m² a je vidět, že na ní soukromý investor rozhodně nešetřil. Dům má hned pět ložnic a nabízí tak i velkorysý prostor pro hosty majitele.

Koberce s vysokým vlasem připomínajícím trávník pomáhají sladit přírodní exteriér s interiérem.

Koberce s vysokým vlasem připomínajícím trávník pomáhají sladit přírodní exteriér s interiérem.

Velké prosklené plochy s bezrámovým zasklením a posuvnými portály v přízemí stavbu maximálně prosvětlují a opticky ještě zvětšují obytný prostor. Letnímu přehřívání podle architektů zamezují přesahy jednotlivých pater i střechy, které zároveň umocňují horizontální působení celého domu. Podlaží a suterén propojuje schodišťová hala.

Prostorné terasy dodávají vile na noblese.

Prostorné terasy dodávají vile na noblese.

FOTO: archiv soutěže Fasáda roku 2015

V podzemním podlaží jsou místnosti určené pro relaxaci i technologické jádro celého domu. Horní patro je rozděleno na dvě nezávislé části. Hlavní ložnice má přidruženou šatnu, koupelnu a pracovnu, v zóně pro děti se nacházejí tři pokoje se společnou šatnou a dvěma koupelnami.

Vila je vybavena inteligentním systémem elektroinstalace, který umožňuje kompletní ovládání domu. Majiteli umožňuje kontrolu nad osvětlením, zastíněním, ovládáním audia a videa, vytápěním a zabezpečením domu.

Ve vile nechybí sauna s vířivkou.

Ve vile nechybí sauna s vířivkou.

Nejvyššího ocenění v Grand Prix architektů ale letos dosáhla stavba, která je o poznání skromnější. Chata u Máchova jezera je příkladem, že i s menším rozpočtem je možné dosáhnout skvělých výsledků. [celá zpráva]