Hlavní obsah

Věž ve tvaru sopky jako společenský prostor pro stylové táboráky

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti Matt Ritani a Declan Burn vytvořili na Novém Zélandu věž, která je napůl architektonickým a napůl sochařským dílem. Originální stavba inspirovaná vulkánem vznikla ve venkovském prostředí a nabízí komorní prostor určený pro posezení s přáteli u ohně.

Foto: Sam Harnett, www.burnritani.com, www.brickbay.co.nz (5x)

Stavba poslouží i jako společenský prostor určený pro stylové táboráky.

Článek

Stavba nese název Belly of the Beast neboli Břicho šelmy. Strukturou totiž z dálky trochu připomíná chlupatou kožešinu. Věž je vítězným dílem soutěže Brick Bay Folly Sculpture, která si klade za cíl podpořit další generaci mladých novozélandských architektů.

Originální dílo stojí na dvoukilometrové novozélandské stezce Brick Bay Sculpture Trail, na níž je k vidění i proměnlivá výstava dalších soch.

Foto: Sam Harnett, www.burnritani.com, www.brickbay.co.nz

Věž je zasazená do klidného přírodního prostředí.

Střapatá fasáda věže vznikla z nepotřebných pneumatik, které svou barvou připomínají ztuhlou lávu. Z dálky pneumatiky vytvářejí iluzi šindelů. Autoři totiž chtěli navrhnout stavbu, která nemá jednoznačnou podobu a inspiraci.

Foto: Sam Harnett, www.burnritani.com, www.brickbay.co.nz

Fasáda netradiční věže vznikla z pneumatik.

Dvanáctimetrová stavba slouží i jako rozhledna. Z jejího jediného střešního okna je působivý výhled do okolí i na místní rozsáhlé vinice.

V centru věže se pak nachází menší ohniště. Interiér stavby je hodně jednoduchý a je založený na klasickém sezení okolo ohně. Rudá barva použitá na stěnách vytváří dramatický kontrast s uhlově černou fasádou.

Foto: Sam Harnett, www.burnritani.com, www.brickbay.co.nz

Vnitřní žebřík vede do otevřeného okna, které slouží i jako komín.

Prefabrikovaná rozhledna vznikla z pěti větších modulárních částí, které na místě sestavil za krátkou dobu jeřáb. Věž je tak opět jednoduše demontovatelná.

Foto: Sam Harnett, www.burnritani.com, www.brickbay.co.nz

Plánek ukazuje, že autoři počítali se zhruba čtyřmi hosty věže.

Věž je jen dočasnou stavbou. Její životnost nepřekročí rok, poté mají být její součásti znovu použity. Pneumatiky budou zaslány do aucklandského drtiče a budou využity místním jezdeckým klubem jako součást podlahy v prostoru určeném pro drezuru koní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám