Hlavní obsah

Luxusní vila v Průhonicích sbírá další ocenění

Novinky, tnk

Velkolepá minimalistická vila v Průhonicích od architektů Radka Teichmana a Pavla Machara z pražské architektonické společnosti Jestico + Whiles sbírá další ocenění. Ohodnocena byla už v rámci Národní ceny za architekturu Grand Prix Architektů 2015, teď byla oceněna i v rámci soutěže Fasáda roku 2015.

Foto: archiv soutěže Fasáda roku 2015, Jestico + Whiles (3x)

Vila Průhonicích zaujme sladěním architektury s interiérovým designem.

Článek

V Grand Prix Architektů stavba získala čestné uznání v kategorii Rodinný dům. Teď má i uznání v soutěži Fasáda roku v kategorii Novostavba rodinného domu. V té ale zvítězily jen stavby s fasádním systémem vyhlašovatele společnosti Baumit.

Porota ocenila, že při realizaci fasády luxusní vily bylo uplatněno střízlivé architektonické řešení a materiálově odpovídající povrchová úprava. Fasáda byla navržena v architektonicky čistém provedení.

Vila má celkově čisté a nekomplikované tvary

Vstupní fasáda dvoupodlažního domu je charakteristická výraznými liniemi prosklených ploch, balkónu a přesahu střechy.

Na první pohled zaujme její nenásilný přechod z interiéru do venkovního prostředí, které je hodně citlivé. Střecha garáže je například osázena zelení tak, aby zapadla do přírodního exteriéru.

Foto: archiv soutěže Fasáda roku 2015

Stavba svými tvary navazuje na český funkcionalismus. Její fasáda je střídmá a jednoduchá.

„Původní záměr klienta bylo dům z počátku 90. let přestavět, ale během přípravy konceptu jsme od této myšlenky upustili. Díky tomu se nám podařilo vytvořit rodinný dům, který je v nejvyšší možné míře propojen s okolní zelení a dosahuje vysoké úrovně vnitřního komfortu a energetické účinnosti,“ uvedl Radek Teichman, architekt z pražské kanceláře společnosti.

„Pro zámožné klienty je obtížné, aby při výstavbě svých nemovitostí zůstali racionální a skromní – při svých širokých možnostech,” ocenila projekt porota soutěže Grand Prix Architektů.

Foto: Grand Prix Architektů

U vily je umístěna i protorná garáž se střechou porostlou zelení.

Architektonická kancelář navrhla vilu v zastavěné části Průhonic. Rozlehlá stavba má zhruba 430 m² a je vidět, že na ní soukromý investor rozhodně nešetřil. Dům má hned pět ložnic a nabízí tak i velkorysý prostor pro hosty majitele.

Foto: Jestico + Whiles

Koberce s vysokým vlasem připomínajícím trávník pomáhají sladit přírodní exteriér s interiérem.

Velké prosklené plochy s bezrámovým zasklením a posuvnými portály v přízemí stavbu maximálně prosvětlují a opticky ještě zvětšují obytný prostor. Letnímu přehřívání podle architektů zamezují přesahy jednotlivých pater i střechy, které zároveň umocňují horizontální působení celého domu. Podlaží a suterén propojuje schodišťová hala.

Foto: archiv soutěže Fasáda roku 2015

Prostorné terasy dodávají vile na noblese.

V podzemním podlaží jsou místnosti určené pro relaxaci i technologické jádro celého domu. Horní patro je rozděleno na dvě nezávislé části. Hlavní ložnice má přidruženou šatnu, koupelnu a pracovnu, v zóně pro děti se nacházejí tři pokoje se společnou šatnou a dvěma koupelnami.

Vila je vybavena inteligentním systémem elektroinstalace, který umožňuje kompletní ovládání domu. Majiteli umožňuje kontrolu nad osvětlením, zastíněním, ovládáním audia a videa, vytápěním a zabezpečením domu.

Foto: Jestico + Whiles

Ve vile nechybí sauna s vířivkou.

Nejvyššího ocenění v Grand Prix architektů ale letos dosáhla stavba, která je o poznání skromnější. Chata u Máchova jezera je příkladem, že i s menším rozpočtem je možné dosáhnout skvělých výsledků. [celá zpráva]

Další vítězné projekty v soutěži Fasáda roku 2015

  • Novostavba bytového domu: Bytový dům Fráni Šrámka
  • Novostavba nebytového projektu: Budova Základní umělecké školy Karla Malicha
  • Rekonstrukce historického objektu: Pivovar Cvikov
  • Revitalizace, renovace, sanace: Rekonstrukce objektu bývalé kotelny v Železném Brodě na uměleckou kavárnu
  • Hlasování veřejnosti: Dostavba firmy Ray Service
  • Cena osobností: Novostavba kaple Sv. Jana Pavla II.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám