Hlavní obsah

Designéři představili nábytkovou kolekci inspirovanou slavnou architekturou

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studio Job navrhlo opulentní, složité a lehce ironické nábytkové kusy, které představují vybrané architektonické ikony světa. Jde o monumentální interpretace světově známých staveb, mezi které patří katedrála Notre-Dame, Taj Mahal nebo Big Ben.

Foto: archiv Studia Job: James Harris (4x), Zero 40

Nábytek inspirovaný mrakodrapem v Dubaji s názvem Burj Khalifa a londýnskou hodinovou věží Big Ben vytvořili designéři Nynke Tynagelová a Job Smeets.

Článek

Nejnovější kolekce Studia Job, vystavená na veletrhu Design Miami 2014, není uzavřená sada, ale jde o výběr monumentálních děl z období 2009-2014, která jsou inspirována slavnou architekturou.

Studio Job bylo založeno v roce 2000 Nynke Tynagelovou a Jobem Smeetsem, absolventy Design Academy Eindhoven v Nizozemsku. Oba tvůrci se podílí na udávání trendů dekorativního umění současnosti.

Umělci často pracují s bronzem a laserem a vytvářejí hlavně unikátní nebo limitované nábytkové kolekce a kousky s důrazem na řemeslnou kvalitu.

Foto: archiv Studia Job

Monumentální indický pomník Taj Mahal se stal vzorem pro vznik originálního konferenčního stolku.

Jednotlivé návrhy mají často části z leštěných ušlechtilých materiálů a oceli, nechybí ručně malované prvky a ručně foukané sklo. Designéři se tak inspirují prací s kvalitními materiály, která byla typická v 17. století.

Foto: archiv Studia Job

Lampa vznikla díky inspiraci pařížskou Eiffelovou věží.

Některé nábytkové kusy studia mají neo-gotický nádech a jsou inspirovány středověkými tvary architektury a designu. V této kolekci jde hlavně o katedrálu, kterou designéři použili jako vzor pro vznik skříně, která se otvírá jako vzácný oltářní obraz.

„Vždy pracujeme s ikonami ... Architektura nám vypráví o historii, kultuře, politice, náboženství a umění ... o všem najednou. Tyto kousky vznikly v různém časovém období a jsou nyní vystaveny společně,” uvedl Job Smeets.

Foto: archiv Studia Job, Miami Basel

Skříň je vzpomínkou na katerdálu Notre-Dame v Charters.

„Na rozdíl od většiny dnešních tvůrců, my nevycházíme z modernismu. Studio Job nově objevuje ztracenou cestu. Vědomě a opatrně aplikujeme na soudobé kousky prvky typické pro jednadvacáté století,” uvedl Job Smeets.

Díla z dílny tohoto studia nechybí ve více jak čtyřiceti významných muzejních sbírkách po celém světě. Je mezi nimi například Muzeum Victoria & Albert v Londýně, Louvre nebo Guggenheimovo muzeum. Není divu, studio se primárně zaměřuje na sběratele a muzea, spolupracuje ale i s řadou významných značek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám