Hlavní obsah

Chata v úkrytu má v sobě kus ze srubu a kus z moderních staveb

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se manželský pár z Kanady rozhodl nechat si postavit chatu, netušili ještě architekti z torontského ateliéru Superkül, kolik protichůdných požadavků vznesou. Muž například toužil po tradičním dřevěném srubu. Naopak jeho žena si představovala něco moderního. Že to byl úkol jako pro chytrou horákyni? Možná, ale jejich chata nakonec opravdu splňuje všechna jejich očekávání.

Foto: Shai Gil

Jestliže je chata už nyní ukryta v okolním lese, postupem času bude ještě víc. Až zestárne dřevo na fasádě a vyrostou další stromy, které jsou okolo zasazeny.

Článek

Stavení se jmenuje Stealth cabin, což lze velice volně přeložit jako Chata v úkrytu. Už na první pohled je jasné, proč ji tak autoři pojmenovali. Stojí ukryta v krajině a postupem času ji bude vidět méně a méně.

Foto: Shai Gil

Hlavním materiálem stavby je cedrové dřevo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Shai Gil

Majitelé si přáli pohodlný a přitom prostý víkendový dům. Tískali přízemní dřveněou chatu.

Foto: Shai Gil

Před obývacím pokojem s jídelnou a kuchyní se táhne příjemná terasa.

Celková plocha podlah v domě činí 139 m². Jeho majitelé si přáli, aby navržený objekt byl pohodlný, ale zároveň aby v něm měly místo jen podstatné věci. Manželé chtěli být ušetřeni jakýchkoli zbytečných starostí a místo nich se hodlali oddávat příjemnému pocitu sounáležitosti s okolní přírodou.

Foto: Shai Gil

Výklenek vedle kuchyně slouží k odpočinku.

Foto: Shai Gil

A tak v odlehlém koutě Ontaria, v blízkosti jedné z tamních památkových rezervací, vyrostla moderní verze chýše z větví. Chata, která je téměř kompletně postavená z cedrového dřeva. V exteriéru jsou z tohoto materiálu laťky a šindele, v interiéru pak veškeré dřevěné obložení.

Foto: Shai Gil

V interiéru se elegantně mísí prvky klasických srubů a moderního designu.

Foto: Shai Gil

Jižní část stavby v případě, že je vypnuto podlahové topení a severní část zavřena, vytápí velký krb na dřevo.

Foto: Shai Gil

Obývací pokoj je propojen s jídelnou a kuchyní v jeden velký společný proteplený prostor.

Architekti se pro cedr rozhodli pro jeho vlastnosti – tuhost, strukturální odolnost, estetický vzhled a s ním spojený vjem tepla, udržitelnost a také proto, že chatu napomáhá ukrýt v okolním prostředí. Čím bude cedrové dřevo starší, tím bude chata nenápadnější, protože se její zjev bude více a více blížit vzhledu okolních stromů. Některé, jež rostou v blízkosti, byly dokonce záměrně zasazeny tak, aby chatu časem pomohly zakrýt.

Foto: Shai Gil

Další z výklenků slouží jako malá čítárna nebo pracovní stolek.

Foto: Shai Gil

hra světel a stínů v čýsti připomínající svým charakterem verandu.

Foto: Shai Gil

Zajímavou zvláštností návrhu je možnost uzavřít severní část stavby v době, kdy se nepoužívá, a tím se sníží spotřeba energií. Podlahové topení procházející celým objektem se pak vypne a jižní část vytápí jen velký krb na dřevo.

Foto: Shai Gil

Hlavní ložnice

Foto: Shai Gil

Pokoj pro další členy rodiny

Foto: Shai Gil

V chladných měsících je možné severní část chaty zavřít, vypnout podlahové topení a obývat jen jižní polovinu, kterou pak snadno vytopí krb.

Reklama

Související témata:

Související články

Dům, ve kterém by se romantika dala krájet

Málokterý dům se těší takové popularitě a je tak známý ve svém okolí, jako Dům na kůlu neboli Pole House, přehlížející ze své výšiny široké a daleké pobřeží...

Výběr článků

Načítám