Hlavní obsah

Moderní dřevostavbu zahloubil architekt pro větší kontakt s přírodou do země

Novinky, nes

Dům stojící v městečku Balstahl v severním Švýcarsku nabízí svým obyvatelům možnost kochat se okolní krajinou ze dvou různých perspektiv. Ačkoli na první pohled vypadá jako běžná horská chata, už na ten druhý je zřejmé, že jde o moderní stavbu se zajímavými prvky, které rozhodně stojí za povšimnutí.

Foto: Ioana Marinescu

Jeden by řekl: Běžná horská chata...

Článek

Dřevostavba je dílem místního architekta Pascala Flammera, který ji zahloubil 75 cm pod úroveň okolního povrchu. Tím dosáhl toho, že se spodní rám oken v přízemí ocitá stejně vysoko jako okolní země. Jak architekt sám říká, díky neobvykle snížené úrovni, z níž v přízemí člověk pohlíží ven, má pocit většího kontaktu s přírodou. Přestože strop je v přízemí v u nás celkem běžné 2,25metrové výšce, díky zanoření objektu se zvenčí zdá být o dost níž, než je zvykem.

Foto: Ioana Marinescu

Přízemí tvoří jeden velký společný prostor.

Foto: Ioana Marinescu

Točité schodiště v centru místnopsti vede do horního patra.

Přízemí domu slouží jako jeden velký společenský prostor s kuchyňským koutem a jídelní zónou. V jeho středu se nachází točité schodiště vedoucí do horního patra. Zbytek místnosti je ponechán zcela volný, veškerý nábytek slouží jako úložné prostory a pracovní desky či místa k posezení, která ji lemují po obvodu. Výška skříněk (až na výjimku v kuchyňské zóně) dosahá přesně k oknům.

Foto: Ioana Marinescu

Veškeré skříňky jsou umístěny po obvodu přízemní místnosti.

Foto: Ioana Marinescu

Ke vchodu lze využít i okno.

Foto: Ioana Marinescu

V hlavní místnosti nechybí kuchynňský kout.

Vším, čím je přízemí, tím první poschodí naopak není. První vjem, který se zmocní návštěvníka horního podlaží, je pocit rozlehlého prostoru. Byť je právě vrchní patro rozděleno do tří samostatných pokojů a jedné koupelny, je to právě toto místo, kde si člověk užije dojmu volnosti a vzdušnosti. Přispívá k tomu nejen ničím neomezovaný výhled z oken, ale je to především výška stropu. Stavba nemá běžnou půdu, a tak pohled diváka stoupá po vnitřní straně strmé střechy až do šesti metrů v jejím nejvyšším bodě.

Foto: Ioana Marinescu

V horní patře není o prostor a daleký výhled nouze.

Foto: Ioana Marinescu

V interiéru bylo dřevo ponecháno ve své přírodní barvě.

A zrovna tak, jestliže přízemí fungovalo jako společenská zóna, první patro lze charakterizovat jako prostor ryze soukromý. Každý zde má svůj pokoj, a tedy jasně vymezené teritorium. Jednoznačně modernizujícím prvkem (v kontrastu s rustikálním vzhledem budovy) jsou veliká okna sahající v prvním poschodí až k podlaze. Ta doplňuje navíc jedno kulaté okno, o něž se překvapivě dělí pokoj s koupelnou.

Foto: Ioana Marinescu

Dům působí trochu dojmem, jako by jej někdo zabořil trochu více do krajiny.

Foto: Ioana Marinescu

Pro dům je typické bohaté proskleníé spodní části.

Foto: Ioana Marinescu

Díky bohatému prosklení vytváří světlý interiér s tmavou fasádou zajímavý kontrast.

Zatímco z vnější strany je veškeré dřevo natřeno tmavě, v interiéru je naopak ponecháno v přírodním odstínu. Zajímavě působí i zkřížené vzpěry, které jsou viditelné jak z exteriéru, tak z interiéru.

Foto: Pascal Flammer

Přízemí

Foto: Pascal Flammer

První patro

Reklama

Související články

Jak se stavěl dům rodiny Simpsonových

Jsou domácnosti, které člověk zná jako své boty, aniž by v nich někdy byl na návštěvě. Ví přesně, jak to vypadá, když se do domu vejde, kudy se jde do kterého...

Výběr článků

Načítám