Hlavní obsah

Obyvatelé dřevěné budky shlížejí na okolí z ptačí perspektivy

Novinky, nes

Když se parcela nachází v terénu, který je spíš skalním útesem než běžným místem k bydlení, je jisté, že se architekti při navrhování stavby pěkně zapotí. Když se ale navíc rozhodnou, že objekt začlení do místní zeleně tak, aby s ní splynul, může být výsledek opravdu zajímavý. Pozoruhodným příkladem takového záměru a jeho naplnění je rodinný dům s ateliérem v japonské prefektuře Kanagawa.

Foto: Hiroshi Ueda, Yasuno Sakata

Z ulice vypadá dům skutečně trochu jako ptačí budka vykukující z okolní zeleně.

Článek

Stavba, jejíž celková plocha podlah činí 147 m², je zasazena do původního hájku jasanů a zelkov (jilmovité stromy - pozn. red.) rozkládajícím se na parcele o velikosti 338 m². Výškový rozdíl mezi nejvyšším a nejnižším bodem pozemku je 14 metrů, sklon místy dosahuje až 70 stupňů. Při pohledu z oken je na horizontu možné vidět moře.

Foto: Hiroshi Ueda, Yasuno Sakata

Na fasádě domu architekti zkombinovali cedrové obklady s betonem.

Foto: Hiroshi Ueda, Yasuno Sakata

Obě části domu mají charakteristické strmé sedlové střechy.

Autory projektu jsou architekti z japonského studia Cubo Design Architect a název stavby zní ”cnest”. Tento zdánlivě nesmyslný název je ve skutečnosti akronymem, který lze číst jako „sí nest“, což v angličtině znamená „viz hnízdo“. A právě hnízdo, přesněji ptačí budku, má objekt připomínat. Jedna jeho část je totiž pozdvižena nad svah pozemku a přichycena ke zbytku budovy přesně tak, jako ptačí domeček ke kmeni stromu.

Foto: Hiroshi Ueda, Yasuno Sakata

Železonovou desku, naníž budka sedí, podpírají ocelové profily.

Foto: Hiroshi Ueda, Yasuno Sakata

Mezi oběma částmi domu vede úzká cesta.

Strom v tomto případě nahrazuje železobetonový blok, přičemž dřevěná „budka“ spočívá na desce ze stejného materiálu o rozměrech 4x13 metrů. Zespoda ji kromě bloku podpírají úzké ocelové „větve“. Právě způsob zkombinování železobetonu s cedrovým dřevem, kdy se do krajiny ukazuje pouze dřevěná část umně zakrývající železobeton, činí objekt tak zajímavým.

Foto: Hiroshi Ueda, Yasuno Sakata

V prvním poschodí budky je společenská zóna domu sestávající z kuchyně, jídelny a obýváku.

Foto: Hiroshi Ueda, Yasuno Sakata

Díky bohatém prosklení mají obyvatelé pěkný výhled na všechny strany.

V interiéru je dřevo ještě využito na podlahy, jež ve vybraných místnostech pokrývá koberec. Stěny jsou štukované i tapetované. Na stropech architekti ponechali přiznaný beton, anebo jej rovněž opatřili tapetami.

Foto: Hiroshi Ueda, Yasuno Sakata

Dřevěné podlahy jsou na některých místech pokryty kobercem. Tam, kde nejsou zdi štukované, jsou zdobeny tapetami. Stropy jsou rovněž otapetované, nebo je na nich ponechán odhalený beton.

Foto: Hiroshi Ueda, Yasuno Sakata

Kombinace dřeva a betonu se táhne celým domem jako červená nit.

Foto: Hiroshi Ueda, Yasuno Sakata

Prostory nad garáží slouží jako ateliér.

Reklama

Související témata:

Související články

Hotový dům vyhrabali ze země jako lanýž

Velice neobvyklý způsob stavby zvolili architekti madridského ateliéru Ensamble Studio. Na španělském pobřeží Costa da Morte se rozhodli vytvořit objekt, který...

Fasádu domu tvoří rám

Každý, kdo tento dům v japonské Hirošimě zahlédne, ví okamžitě, jak se jmenuje - Rám. Jeho dvouvrstvá čelní fasáda snad ani jiný název nepřipouští. Za černou...

Výběr článků

Načítám