Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak zařídit hypotéku ze zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žijete v zahraničí, vyděláváte a chcete koupit nemovitost v Česku? Proč ne, sazby jsou nyní velmi nízko a kdo v nejbližší době koupi plánuje, má zřejmě nejlepší čas. Ale pozor. S vyřízením hypotéky můžou být větší komplikace než u Čechů žijících ve své rodné vlasti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Hypotéku v České republice můžou občané získat i v případě, že žijí v zahraničí, když doloží trvalý pobyt v ČR a samozřejmě dostatečný příjem, z něhož se bude úvěr splácet. Zastavovaná nemovitost se musí nacházet na území ČR, s tím nebude ve většině případů problém, protože se zastavuje právě ta kupovaná.

Komu plyne příjem ze zahraničí, musí bance doložit úředně přeloženou pracovní smlouvu se zaměstnavatelem v zahraničí a úředně přeložené potvrzení příjmu na formuláři úvěrující banky (banky pro tento účel poskytují potřebný tiskopis v anglickém jazyce).

„Kdo v zahraničí podniká, hypotéku v ČR zřejmě nezíská. Na rozdíl od příjmů ze zaměstnaneckého poměru v zahraničí totiž nejsou našimi bankami akceptovány příjmy z podnikání v zahraničí,“ potvrzuje Květa Šťastná, hypoteční specialistka Broker Consulting a doplňuje: „U zaměstnanců bude chtít banka doložit výpisy z bankovního účtu v zahraničí, případně některé z našich bank, pokud je vedený zde.“

Dokladování účelu je k podané žádosti o poskytnutí hypotečního úvěru již standardní, tj. v případě výstavby rodinného domu se dokládá:

  • Doklad o vlastnictví pozemku, kopie katastrální mapy a nabývací smlouva k pozemku
  • Souhlas příslušného stavebního úřadu s výstavbou
  • Projektová dokumentace a ocenění smluvního znalce banky na současnou cenu nemovitosti a budoucí cenu nemovitosti po dostavbě
  • Rozpočet a časový harmonogram čerpání hypotečního úvěru a doložení vlastních finančních prostředků, které použijete během výstavby

Splácení úvěru pak probíhá zpravidla inkasem z účtu v ČR. Doporučuje se po schválení hypotečního úvěru založit a posílat na něj platby ze zahraničí tak, aby byly splátky hypotéky hrazeny v termínu.

A jak se k hypotéce dostat? Odborníci doporučují porovnat nabídky alespoň pěti šesti bank. A aby člověk zbytečně neztrácel čas, je možné se obrátit na nezávislého finančního poradce, který pomůže s výběrem, veškerými potřebné tiskopisy a procesem získání hypotéky.

Na váš dotaz odpovídá Květa Šťastná, hypoteční specialistka Broker Consulting.

Zajímalo by mě, jestli má smysl v průběhu období fixace úrokové sazby oslovit banku, která mi poskytla hypoteční úvěr, a požádat o snížení pevné úrokové sazby. Argument by byl takový, že jsem stalý klient, vždy bezproblémový, navíc bych do banky mohl převést větší část volných finančních prostředků ve výši zůstatku hypotečního úvěru ke splacení (které mám nyní uloženy v jiné bance). Doplatit bych zatím hypotéku nechtěl, protože si myslím, že je dobré mít dostatečnou finanční rezervu. Při minulé refixaci jsem oslovil např. banku ve Švédsku, kde můj kamarád platil cca 1,6% – 2,4% úrok dle samozřejmě jistého nastavení fixace atd. a kde se mu navíc vlastní úspory uložené v bance úročí úrokem v obdobné výši, jaký má u hypotéky. Jelikož nemám dům ve Švédsku, nebylo možné takovou hypotéku ve Švédsku získat. Než banku oslovím, rád bych věděl, jestli už nějaké zkušenosti s touto variantou v ČR jsou.
Pokud máte smlouvu o hypotečním úvěru s pevnou úrokovou sazbou na pevně stanovené období, pak oslovit banku samozřejmě můžete, avšak pravděpodobnost, že vám banka vyjde vstříc, je opravdu velmi nízká.
Jedná se oboustranný smluvní vztah se závazkem banky dodržet danou úrokovou sazbu a vaším hradit předepsané splátky vypočtené na základě pevně stanované úrokové sazby. Banka vám zaručila, že nebude měnit úrokovou sazbu po stanovenou dobu. I kdyby došlo k obecnému nárůstu úrokových sazeb u hypotečních úvěrů, váš úrok z úvěru a splátka se nezmění až do smluvně stanovené doby konce platnosti úrokové sazby. Tato záruka banky nepředpokládá, že v situaci, kdy dojde naopak k poklesu úrokových sazeb, banka sníží úrokovou sazbu – byť jste dlouholetý klient.
V praxi jsem se setkala pouze s tím, že klient, který čerpal hypotéku s tzv. variabilní (proměnlivou) sazbou, která se počítá jako součet mezibankovní sazby Pribor a pevné úrokové marže banky, požádal v období, kdy banka podstatně snížila svou marži (přirážku k sazbě Pribor) pro nové klienty, o snížení marže banky dodatkem k úvěrové smlouvě. Banka mu po ne právě jednoduchém jednání nakonec vyšla vstříc. To však byl jiný typ stanovení úrokové sazby a nelze z tohoto případu vyvozovat, že by podobně banka mohla klientovi vyjít vstříc i u pevné doby platnosti úrokové sazby.
Z jednání s bankou vás nezrazuji – už jenom z toho důvodu, že byste mohl ke svým nemalým úsporám, které máte dnes v jiné bance, získat nabídku např. vyššího zhodnocení, než dnes dosahujete v jiné bance.
Nicméně vám doporučuji poradit se v záležitosti stanovení příštího období fixace s nezávislým finančním poradcem, který pro vás může připravit i zajímavou nabídku refinancování vašeho současného hypotečního úvěru. Navíc vám nezávislý finanční poradce pomůže řešit vaše finance v souladu s celkovým finančním plánem, který považuji za nejlepší řešení vůbec. Jeho zpracování je bezplatné a pomůže vám k tomu, aby vaše finanční prostředky byly celkově využity vždy co nejefektivněji.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám