Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak funguje odhad nemovitosti

Odhad nemovitosti je dnes vyžadován mnohem častěji, než tomu bývalo dříve. Je nutný například při koupi, prodeji, u dědictví, darování, soudních sporů, rozvodu, exekuce nebo v případě vložení nemovitosti do podnikání.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Každý, kdo si v současné době chce vzít úvěr nebo hypotéku, by měl mít odhad požadované nemovitosti. Většina lidí ale často neví, jak a kde odhad nemovitosti získat, či kolik stojí. Je rovněž důležité vědět, jak dlouho trvá odhadnout příslušnou nemovitost nebo jaký vliv má na výslednou cenu hypotéky.

Kdo pomůže s odhadem nemovitosti

Odhad nemovitosti lze získat několika způsoby. Existuje tabulková metoda, která se využívá především při oceňování bytů ve velkých městech. Další možností je využít služeb odhadce banky nebo externího odhadce. Vždy ale záleží na podmínkách jednotlivých poskytovatelů.

Třetí variantou je využít starší odhad. Jeho platnost je ale časově omezená. Většinou trvá 3 až 6 měsíců. Opět ale závisí na podmínkách konkrétního poskytovatele.

Na co se připravit

Asi nejdůležitější věc, kterou zájemci o odhad řeší, je cena. Ta se liší podle toho, u koho si lidé službu objednají. Cena odhadu se pohybuje v řádech tisíců korun. Podle statistik serveru Sfinance.cz je většinou v rozsahu od 2000 do 5500 korun. Neméně důležitá je i doba trvání.

Obecně platí, že se jedná spíše o dny než týdny. V průměru se odhad nemovitosti dá zpracovat během několika dnů, konkrétně mezi 3 až 14 pracovními dny. Celková doba závisí na zvoleném způsobu ocenění, případně na dodání požadovaných podkladů. Každá banka poskytuje seznam certifikovaných odhadců, kteří mohou odhad zpracovat, a ten je následně bankou akceptovaný.

Odhad nemovitosti ovlivní cenu hypotéky

V tomto případě je důležitý ukazatel LTV (Loan To Value), což je poměr výše úvěru k hodnotě nemovitosti. Více o LTV jsme psali před 14 dny. [celá zpráva]

Výše tohoto ukazatele má následně vliv na míru úrokové sazby. Platí, že čím nižší je poměr úvěru k hodnotě kupované nemovitosti, tím nižší je i průměrná sazba hypotéky.

LTVPrůměrná sazba
60 %2,94 %
70 %3,01 %
80 %3,01 %
90 %3,18 %
100 %3,36 %

Na vaše dotazy odpovídá Libor Coufal z portálu www.sfinance.cz.

Dobrý den, je lepší využít služeb zprostředkovatele hypotéky nebo raději zvolit hypotéku přímo od banky?
Přibližně dvě ze tří hypoték v České republice jsou zprostředkovány externími spolupracovníky bank. Výhodou externího hypotečního makléře (který zastupuje více bank) je předložení více variant. Klient si tak může vybrat tu ideální variantu. Dobrý makléř dokáže pomoci s většinou administrativních úkonů, jako jsou odhady, žádosti, vklady do katastru a samozřejmě umožní vyjednat i lepší podmínky s konkrétními bankami.
Co znamená degresivní splácení hypotéky?
Jedná se o nastavení splátek, které není v praxi příliš využíváno. Výše splátky je na začátku nastavena vyšší (např. dvojnásobek splátky v případě konstantních plateb) a postupně klesá. Výhodou je rychleji se snižující umořená jistina úvěru, což zpravidla znamená i nižší objem celkově zaplacených úroků.
Pokud máte problém z oblasti bydlení, s kterým by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám