Hlavní obsah
Velký prostor znamená velkorysou odkládací plochu a víc místa na přípravu jídla. Foto: Trachea

Zařízení nové kuchyně: řiďte se dispozicí i rozpočtem, nezapomeňte na ergonomii

Kuchyni měníme jen párkrát za život. Při jejím plánování je proto důležité promyslet do detailů nejen dispozici, styl a barevnost, ale hlavně uspořádání a praktičnost. Zařídit nově kompletně celou kuchyni není vůbec levnou záležitostí. Než se vypravíte do kuchyňského studia či k designérovi, zvažte dobře, kolik za její vybavení můžete utratit.

Velký prostor znamená velkorysou odkládací plochu a víc místa na přípravu jídla. Foto: Trachea
Zařízení nové kuchyně: řiďte se dispozicí i rozpočtem, nezapomeňte na ergonomii

„Vyhnete se tak zklamání, kdy vám designér navrhne nábytek s vymazlenými detaily, použije exkluzivní materiály, ale ve finále zjistíte, že realizace je mimo možnosti vašeho rozpočtu,“ říká Klára Nováková z firmy Le bon.

Také si tím ušetříte spoustu času a energie při hledání náhradních možností. Při samotném plánování je třeba vzít v úvahu pár základních věcí.

Rekonstrukce

Pokud rekonstruujete, nesnažte se za každou cenu zachovat stávající vývody vody a elektřiny.

Jestliže se nabízí nové logické uspořádání kuchyně, přesekání instalací se rozhodně vyplatí.

Ergonomie

Ať už plánujete realizovat malou, či velkou kuchyni, je potřeba se řídit základní­mi ergonomickými pravidly uspořádání, která představují stěžejní kritérium k vytvoření plně funkční a pohodlné kuchyně.

I když si to neuvědomujete, příprava jídla vyžaduje pevnou a neustále se opakující sekvenci pohybů. Nejprve vyjmete jídlo z ledničky, poté ho umyjete, v případě potřeby oloupete, možná nasekáte, a nakonec uvaříte.

Při plánování kuchyně pamatujte na ergonomii, tedy cestu potravin z lednice ke dřezu, a nakonec k varné desce.

Foto: Le bon

Pohybujete se tedy mezi lednicí a skříňkami, dřezem a odpadkovým košem, varnou deskou a troubou. Je dobré mít všechny tyto oblasti uspořádané tak, aby celý proces probíhal hladce.

Důležité je, aby mezi nimi vždy existovala pracovní deska, kde mohou produkty počkat před dalšími fázemi přípravy.

Úložné prostory

Poznávacími prvky dobře navržené kuchyňské sestavy je maximální množství úložných prostor, které pomohou získat co největší plochu. Nenechávejte žádný hluchý prostor, ani centimetr bez využití.

„Například horní skříňky dotáhněte až ke stropu, pod těmi spodními využijte sokl na odkládání, kde mohou být zásuvky nebo výsuvný schůdek, kam můžete uložit plechy na pečení či pomůcky na úklid,“ dává tipy Lenka Hlaváčková Schubertová, designérka ze společnosti YIT Stavo.

I do malé kuchyně se musí vměstnat všechny základní spotřebiče a zbývá pak málo úložného prostoru. Ten se dá získat skříňkami vysokými až do stropu.

Foto: YIT Stavo

Výborný je také úložný prostor za pracovní deskou. Novým trendem jsou podle Kláry Novákové zasouvací panely. Při vaření jsou zasunuté do boků, takže nepřekážejí a máte pohodlný přístup ke všem domácím spotřebičům (kávovar, mixér, gril). Niku se spotřebiči můžete snadno schovat, když je nepoužíváte.

S ostrůvkem, nebo bez?

Obecně se věří, že kuchyňské ostrůvky jsou určeny výhradně pro velké kuchyně. Vždycky to ale nemusí být pravda.

„Chytře navržený kuchyňský ostrůvek může být další pracovní deskou i jídelním stolem zároveň. Pokud pod něj ukryjete zásuvky či skříňky, získáte další úložný prostor navíc, třeba pro každodenní nádobí a příbory, které tak budete mít vždy po ruce,“ vysvětluje Kamil Dunaj ze společnosti Getberg.

Kuchyňský ostrůvek je nejen hezký, ale i praktický. Díky němu získáte další úložný prostor navíc.

Foto: Le bon

Materiál

Celkový dojem z kuchyně ovlivňuje volba materiálu. Nejčastěji se používají dřevotřískové skříňky s povrchem z lamina či fólie, další variantou jsou dvířka z masivu či s povrchem dýhovým. Nejvíce využívaná jsou však dvířka laminovaná nebo fóliová.

„Nově se objevují také nanotechnologie, tedy bezúdržbové povrchy, které výrazně usnadní práci,“ doplňuje Lenka Hlaváčková Schubertová.

Barevné sladění

V současnosti je většinou kuchyň propojená s obývákem. Slaďte proto její barevnost a styl s jeho prostorem.

Anketa
Mohli byste si finančně dovolit pustit se hned do rekonstrukce kuchyně?
Ano, nebyl by to problém.
48.3 %
Možná ano.
13.2 %
To takhle nedokážu říci.
3.3 %
Spíše ne.
9.8 %
Ne, to v žádném případě.
25.4 %
Celkem hlasovalo 1740 čtenářů.

Koronavirové rozptýlení na sněhu

Dolehla na vás také nuda během neustálých uzávěrek kvůli koronavirové pandemii natolik, že jste šli nakonec řádit na sníh? Vytvořili jste něco obzvláště povedeného? Iglú, hrad, klouzačku...?

Pochlubte se ostatním čtenářům a inspirujte je! Pošlete nám fotku svého výtvoru a připište k ní pár vět na naši adresu bydleni@novinky.cz. Nejzdařilejší díla rádi představíme!

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků