Hlavní obsah

Toužíte po kuchyni na míru? Nepodceňte plánování

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuchyně už dávno neslouží jen k přípravě pokrmů. Je to místo, kde se potkává celá rodina a tráví zde nejvíce času. Neřešte jenom dekor, odstín, ale zaměřte se i na vnitřní řešení kuchyně, dispozici a prvky, které ji odliší od standardní produkce. Myslete na nejmenší detaily - od úchytek až po skryté vychytávky a spotřebiče.

Foto: Trachea

Retro kuchyně v provedení mat. Tmavý odstín si majitelé mohli dovolit díky dostatku denního světla.

Článek

I když je nejzatěžovanější částí kuchyňská deska, nezapomínejte ani na další komponenty: čelní strany, úchyty, dřez, baterie a spotřebiče. To vše je důležité naplánovat do posledního detailu...

„Ačkoliv se může zdát, že se při výběru linky stačí zaměřit na kuchyňské skříňky a pracovní desku, opak je pravdou,“ říká Andrea Štěpánová ze společnosti Asko - Nábytek.

Když pomůže trojúhelník

Celý proces výběru nové kuchyně začíná vyměřováním a detailní technickou dokumentací místnosti.

Sledujte rozložení inženýrských sítí, i ty ve výsledku přispívají ke konečnému výběru tvaru linky. Rozmístění skříněk může být lineární, paralelní, rohové do tvaru písmene U nebo L či ostrůvkové.

Foto: Trachea

Elegantní kuchyň se zapuštěnými úchytkami v decentním odstínu, s dispozicí do tvaru písmene U.

Kuchyně, která je jako ulitá, má vždy správnou ergonomii. Poměrně snadným, ale velmi účinným pomocníkem, jak toho docílit, je pravidlo trojúhelníkového uspořádání: chladnička, varné centrum a dřez mají být umístěny v cípech pomyslného trojúhelníku a nebýt daleko od sebe.

„Možná je toto pravidlo dokonce aktuálnější než v minulosti. Dnes se z hlediska ergonomie řeší navíc různé druhy výklopů a výsuvů, ale i ostatní vhodné systémy otevírání kuchyňských dvířek tak, aby bylo možné pohodlně se dostat pro kuchyňské pomůcky či potraviny," vysvětluje Petr Frýbort z firmy Trachea.

Ulož a měj přehled

Správně navržená kuchyně se pozná podle uspořádání úložných prostor. Každý máme jiné nároky, někdo je rozený kulinář a využívá mnoho domácích spotřebičů, jinému stačí multifunkční hrnce. A podle toho se odvíjí velikost a dispozice sestavy.

Určitě přijdou na přetřes otázky: kam uložíme všechno to nádobí, jak nejlépe schovat koš na tříděný odpad, kde uskladnit trvanlivé potraviny, jsou praktičtější klasické skříňky, nebo zásuvky?

Pracovní deska může být chloubou kuchyně

Jak na to

Základem jsou správně zvolené moduly. Klasické s pantovými dveřmi je lepší vyměnit za výklopná dvířka, která se otevírají směrem nahoru. Do moderní kuchyně patří provedení bez úchytek, které funguje na principu push to open. Dvířka se otevírají i zavírají jemným přitlačením, některá mají dokonce elektrické ovládání.

Důležité je dobře zvolit i spodní části linky, vhodné jsou třeba zásuvky a kontejnery s kolečky. Nebudeme se muset ohýbat a klekat na zem při vyndávání pánve ze zadní části skříňky.

Foto: Senesi

Preferujte výsuvné systémy, které jsou přehledné ze zadních míst i z boku.

Vnitřní prostor zásuvek rozdělíme pomocí nástavců a vložek. Uspořádání má mnoho variant - od zásuvek se dvěma policemi, držákem na plech, se systémem na uskladnění nožů a prkének až po rohovou skříňku s otočnými poličkami.

Do zásuvky lze zabudovat univerzální kráječ či výsuvnou desku, čímž si zvětšíme pracovní plochu podle potřeby.

Pohrajte si s odstínem

Teď jsou oblíbené tmavé odstíny. Používá se hodně černá, tmavě šedá, olivově zelená a hnědá. Jsou to noblesní a elegantní barvy, se kterými se dobře pracuje. Jen to chce cit, protože opticky zmenšují prostor a nehodí se tam, kde chybí denní světlo.

Preference mají matné tóny před lesklými, kombinace dekorů dřeva v tmavém a světlém provedení.

Foto: Oresi

Kuchyň Haida v dřevodekoru Black burned. Tmavý odstín je elegantní a s propojeným obývacím pokojem působí noblesně.

Pozor dávejte na stěny a podlahu. Jsou to velké plochy, které ovlivní celkový dojem z interiéru.

Na výmalbu se hodí stěrka či tapeta s perletí nebo metalickými prvky. Skvěle vypadá šedá nebo barva bílé kávy, základ může být i jemně zlatavý, ale opatrně! Ať se neocitnete v kýči.

Tři vychytávky
Šikovná je výsuvná zásuvka na tříděný odpad, kam se vejde nádoba s přihrádkami na jednotlivé druhy odpadu. Skvělou vychytávkou je i zásuvka v úrovni dřezu, do které lze umístit saponáty a mycí potřeby, jež jsou hned při ruce.
Zkuste skrýt elektrické zásuvky. Praktická je integrovaná zásuvka, která navíc umí bezdrátově či prostřednictvím USB nabít mobilní telefon. Zajímavá je zápustná zásuvka určená do rohu nebo do hlubokých pracovních desek. Či dvojitá zásuvka s integrovaným reproduktorem, k dispozici jsou i otočné zásuvky.
Na tmavém povrchu je vidět každý otisk prstů i prach, proto nepoužívejte lesklé plochy. Vhodné jsou supermaty s úpravou anti finger print proti otiskům prstů.

Anketa

Máte rádi matné povrchy v kuchyni?
Ano, moc se mi líbí.
25,1 %
Je to praktické.
58,8 %
Je mi to jedno.
4,5 %
Nepříliš.
3,8 %
Ne, to není nic pro mě.
7,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 529 čtenářů.

Odborník radí: Využijte výsuvné systémy

„Praktické jsou výsuvné systémy, které se vyrábějí většinou z kovu kombinovaného s plastem, dřevem či sklem. Řešení je vždy individuální, podle daných dispozic kuchyně. Důležitá je kvalita i nosnost, ta může začínat na pár kilogramech, ale některé potravinové skříně hravě unesou třeba sto kilo,“ vysvětluje Martin Strnad ze společnosti Senesi. A dodává, že skvělým pomocníkem jsou např. potravinové skříně s výsuvy, ze kterých si můžete vybírat uložené věci zepředu i z boku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám