Hlavní obsah

Zařízení nové kuchyně: řiďte se dispozicí i rozpočtem, nezapomeňte na ergonomii

Právo, Dana Jakešová

Kuchyni měníme jen párkrát za život. Při jejím plánování je proto důležité promyslet do detailů nejen dispozici, styl a barevnost, ale hlavně uspořádání a praktičnost. Zařídit nově kompletně celou kuchyni není vůbec levnou záležitostí. Než se vypravíte do kuchyňského studia či k designérovi, zvažte dobře, kolik za její vybavení můžete utratit.

Foto: Trachea

Velký prostor znamená velkorysou odkládací plochu a víc místa na přípravu jídla.

Článek

„Vyhnete se tak zklamání, kdy vám designér navrhne nábytek s vymazlenými detaily, použije exkluzivní materiály, ale ve finále zjistíte, že realizace je mimo možnosti vašeho rozpočtu,“ říká Klára Nováková z firmy Le bon.

Také si tím ušetříte spoustu času a energie při hledání náhradních možností. Při samotném plánování je třeba vzít v úvahu pár základních věcí.

Rekonstrukce

Pokud rekonstruujete, nesnažte se za každou cenu zachovat stávající vývody vody a elektřiny.

Jestliže se nabízí nové logické uspořádání kuchyně, přesekání instalací se rozhodně vyplatí.

Jídelní stůl vybírejte pečlivě

Tipy a trendy

Ergonomie

Ať už plánujete realizovat malou, či velkou kuchyni, je potřeba se řídit základní­mi ergonomickými pravidly uspořádání, která představují stěžejní kritérium k vytvoření plně funkční a pohodlné kuchyně.

I když si to neuvědomujete, příprava jídla vyžaduje pevnou a neustále se opakující sekvenci pohybů. Nejprve vyjmete jídlo z ledničky, poté ho umyjete, v případě potřeby oloupete, možná nasekáte, a nakonec uvaříte.

Foto: Le bon

Při plánování kuchyně pamatujte na ergonomii, tedy cestu potravin z lednice ke dřezu, a nakonec k varné desce.

Pohybujete se tedy mezi lednicí a skříňkami, dřezem a odpadkovým košem, varnou deskou a troubou. Je dobré mít všechny tyto oblasti uspořádané tak, aby celý proces probíhal hladce.

Důležité je, aby mezi nimi vždy existovala pracovní deska, kde mohou produkty počkat před dalšími fázemi přípravy.

Úložné prostory

Poznávacími prvky dobře navržené kuchyňské sestavy je maximální množství úložných prostor, které pomohou získat co největší plochu. Nenechávejte žádný hluchý prostor, ani centimetr bez využití.

Úložná řešení pro přehlednou kuchyni

Tipy a trendy

„Například horní skříňky dotáhněte až ke stropu, pod těmi spodními využijte sokl na odkládání, kde mohou být zásuvky nebo výsuvný schůdek, kam můžete uložit plechy na pečení či pomůcky na úklid,“ dává tipy Lenka Hlaváčková Schubertová, designérka ze společnosti YIT Stavo.

Foto: YIT Stavo

I do malé kuchyně se musí vměstnat všechny základní spotřebiče a zbývá pak málo úložného prostoru. Ten se dá získat skříňkami vysokými až do stropu.

Výborný je také úložný prostor za pracovní deskou. Novým trendem jsou podle Kláry Novákové zasouvací panely. Při vaření jsou zasunuté do boků, takže nepřekážejí a máte pohodlný přístup ke všem domácím spotřebičům (kávovar, mixér, gril). Niku se spotřebiči můžete snadno schovat, když je nepoužíváte.

Toužíte po kuchyni na míru? Nepodceňte plánování

Jak na to

S ostrůvkem, nebo bez?

Obecně se věří, že kuchyňské ostrůvky jsou určeny výhradně pro velké kuchyně. Vždycky to ale nemusí být pravda.

„Chytře navržený kuchyňský ostrůvek může být další pracovní deskou i jídelním stolem zároveň. Pokud pod něj ukryjete zásuvky či skříňky, získáte další úložný prostor navíc, třeba pro každodenní nádobí a příbory, které tak budete mít vždy po ruce,“ vysvětluje Kamil Dunaj ze společnosti Getberg.

Foto: Le bon

Kuchyňský ostrůvek je nejen hezký, ale i praktický. Díky němu získáte další úložný prostor navíc.

Materiál

Celkový dojem z kuchyně ovlivňuje volba materiálu. Nejčastěji se používají dřevotřískové skříňky s povrchem z lamina či fólie, další variantou jsou dvířka z masivu či s povrchem dýhovým. Nejvíce využívaná jsou však dvířka laminovaná nebo fóliová.

„Nově se objevují také nanotechnologie, tedy bezúdržbové povrchy, které výrazně usnadní práci,“ doplňuje Lenka Hlaváčková Schubertová.

Barevné sladění

V současnosti je většinou kuchyň propojená s obývákem. Slaďte proto její barevnost a styl s jeho prostorem.

Anketa

Mohli byste si finančně dovolit pustit se hned do rekonstrukce kuchyně?
Ano, nebyl by to problém.
48,3 %
Možná ano.
13 %
To takhle nedokážu říci.
3,4 %
Spíše ne.
9,8 %
Ne, to v žádném případě.
25,5 %
Celkem hlasovalo 1809 čtenářů.

Koronavirové rozptýlení na sněhu

Dolehla na vás také nuda během neustálých uzávěrek kvůli koronavirové pandemii natolik, že jste šli nakonec řádit na sníh? Vytvořili jste něco obzvláště povedeného? Iglú, hrad, klouzačku...?

Pochlubte se ostatním čtenářům a inspirujte je! Pošlete nám fotku svého výtvoru a připište k ní pár vět na naši adresu bydleni@novinky.cz. Nejzdařilejší díla rádi představíme!

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní technologie vnášejí do kuchyní pohodu

Kuchyně je centrem rodinného života. A dnes, kdy trávíme doma mnohem více času než běžně, to platí dvojnásob. Ledničku plníme častěji, více vaříme a pečeme, je...

V malé kuchyni nemusí být těsno

Malou kuchyň je náročné vybavit, protože není místo na zbytečnosti. Před plánováním si sepište, jaké pomůcky při vaření a pečení používáte. A máte více jasno,...

Výběr článků

Načítám