Hlavní obsah

Vysněnou kuchyni lze zařídit i online

Právo, Dana Jakešová

Zařídit kuchyň od A do Z není vůbec jednoduché. Je totiž potřeba promyslet spoustu věcí do těch nejmenších detailů. Poradit se můžete v kuchyňském studiu. Ale návrh zvládnete i sami. Stačí k tomu dobrý online konfigurátor.

Foto: Trachea

Dokonale věrná imitace skla – to je akrylát Vetrixx s povrchovou transparentní vrstvou obsahující rozemleté sklo.

Článek

Celý proces výběru nové kuchyně začíná vyměřováním a detailní technickou dokumentací místnosti.

Nezapomínejte ani na rozložení inženýrských sítí. I ty ve výsledku přispívají ke konečnému výběru samotného tvaru kuchyňské linky.

Ergonomie a rozložení zón

Rozmístění skříněk může být lineární, paralelní, rohové do tvaru písmene U nebo L či ostrůvkové. Právě to je v poslední době oblíbeným trendem do větších prostor. Nabízí daleko více místa pro přípravu pokrmů. Plusem je i menší počet kroků a úkonů, které musíte při pohybu v kuchyni udělat.

Pro menší kuchyně je pak velmi důležité dobře promyslet umístění jednotlivých kuchyňských zón – místo pro mytí, část pro přípravu jídel i pro samotné vaření.

Kvaltování zakázáno

Plánování věnujte dostatek času a pozornosti. Přece jenom kuchyni vybíráme s tím, aby nám sloužila několik desetiletí, a investujeme do ní nemalou část úspor. Proto stojí za zvážení obrátit se na odborníky v některém z kuchyňských studií. Ta fungují samostatně, nebo jako jedno ze specializovaných oddělení v obchodech s nábytkem či s elektrospotřebiči.

Foto: Electrolux

Při plánování kuchyně zvažte, zda zvolíte volně stojící spotřebiče, nebo raději vestavné, které s kuchyňskou linkou dokonale splynou.

Kroky na online cestě

U mnoha z nich můžete využít i online plánování, které vyřídíte z pohodlí domova. „Online plánování je velice jednoduché a naši experti vás celým procesem provedou tak, že vše bez problémů zvládnete. Během online schůzky pak získáte 3D vizualizaci,“ říká Andrea Štěpánová, marketingová ředitelka společnosti Asko - Nábytek.

Nebo si návrh můžete udělat i sami. V šikovném konfigurátoru kuchyní jsou možnosti takřka neomezené.

„Nakreslíte si půdorys místnosti se všemi rozměry, topením, zásuvkami. Vybrat si můžete také z modelových kuchyní. Následně volíte vše, co pro vysněnou kuchyň potřebujete, od úchytů a obložení stěn přes pracovní desku a stěny až k poličkám,“ popisuje Iva Vrbová, manažerka pro kuchyňská studia Datart. Hotový návrh si pak můžete poslat na e-mail.

Trendy, které hrají prim
Trvale oblíbené jsou přírodní dekory. Dřevěné povrchy prostor příjemně zútulní a v kombinaci s deskou v imitaci přírodního kamene vypadají naprosto skvěle.
Na vzestupu jsou odstíny bílé, šedé a antracitové, které kuchyni dodají moderní šmrnc a bývají kombinovány s kuchyňskou deskou v přírodním dřevěném či kamenném dekoru.
V poslední době jsou velice populární otevřené skříňky a police, díky nimž máte perfektní přehled o uložených věcech. Otevřené skříňky a police celý prostor příjemně provzdušní.

Vybíráme spotřebiče

V okamžiku, kdy budete s návrhem spokojeni, máte za sebou první část. Ještě vás čeká výběr spotřebičů. Zvažte, které spotřebiče budou zabudované a které ne.

Základem je varné centrum, tedy varná deska a trouba, případně sporák a digestoř, myčka nádobí a lednice. U té kromě designu vybírejte i podle spotřeby. Přece jen jde o spotřebič, který funguje v podstatě nepřetržitě.

Foto: Electrolux

Chladnička řady 800 FLEX NoFrost oslní nejen svým prostorem, ale i způsoby uchování potravin. Její výbavu lze doplnit např. policí SpinView, která se otáčí o 360°, takže se dostanete k potravinám uloženým i v nejzazších koutech chladničky.

„V poslední době jsou čím dál více oblíbené americké lednice, hlavně kvůli velkému úložnému prostoru, beznámrazové funkci nebo třeba možnosti výrobníku ledu,“ říká Iva Vrbová. V nabídce prodejců najdete i retro lednice a také kombinované lednice s mrazákem dole, které patří k těm nejprodávanějším.

Jako další omrkněte nabídku mikrovlnných trub. Milovníky dobré kávy by mohly zajímat také vestavné kávovary.

Finále na klíč se vyplatí

Máte vybráno? Teď už zbývá jen vše objednat, nechat přivézt, namontovat, zapojit a zprovoznit. Toto již sami zvládnou asi jen zruční kutilové. Ostatní potřebují instalatéra, zedníka, truhláře a elektrikáře. Nebo lze celou kuchyni objednat na klíč včetně dopravy a montáže.

Anketa

Zvládli byste si zařídit kuchyň online?
Ano, neměl by to být problém.
30,1 %
Kdyby to opravdu jinak nešlo, pak asi ano.
10,3 %
Netuším.
4,5 %
Tak tomu moc nevěřím.
3,2 %
Ani náhodou. Já musím prostě všechno vidět, na všechno si sáhnout.
51,9 %
Celkem hlasovalo 465 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Do mini kuchyně pozvěte chytré spotřebiče

Ne v každé kuchyni lze mít vestavné spotřebiče. V takovém případě se spolehneme na chytré multifunkční přístroje, které snadno přemístíme z garsonky na chalupu...

Výběr článků

Načítám