Hlavní obsah

Věnec ze sušených hortenzií není těžký, přitom je velmi zdobný. Zkuste si ho vyrobit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šaratice

Podzimní čas je bohatý na spoustu přírodních materiálů, z nichž si lze doma vytvářet nejrůznější dekorace. Velice hezky vypadají například věnce z usušených květů. Manželé Dana a Zdeněk ze Šaratic se s námi podělili o rady, jak vytvářet věnce ze sušených hortenzií.

Foto: Archiv čtenářů

Věnec z hortenzií navodí tu správnou staromilskou atmosféru.

Článek

„Máme se ženou hortenzie velmi rádi a snažíme se je pěstovat ve velkém množství na naší zahradě,” píše pan Zdeněk.

Společně se ženou Danou bohatou nadílku květů pravidelně suší. Na to, jak dosáhnout těch nejlepších výsledků, si našli vlastní fígl.

„Nejdříve jsme je nechávali zavěšené pod pergolou, ale tam se nedařilo květy usušit tak, aby byly pěkné. Ztrácely barvu i tvar. A tak jsme změnili postup. Umístili jsme je do vázy se stonkem ponořeným do vody, optimální se ukázalo mít vodu do cca 5 cm. Takto usušené květy si zachovaly tvar, bohatost a krásně se přitom vybarvily,” popisuje pan Zdeněk.

Tip!
Hortenzie musí být k sušení dobře „vyzrálé”. Poznáme to podle toho, že začínají odkvétat, tedy měnit barvu. Bílé a růžové květy započnou zelenat, červené jdou do hněda a modré šednou a zelenají. K sušení vybíráme jenom ty, které jsou pěkně pevné a bez náznaků hniloby, plísní či bez jiného poškození.

Jako základ pro vlastní věnec manželé používají korpusy zakoupené v obchodě. Lze je pořídit například v květinářstvích, ale také v hobby marketech nebo v některých obchodech s výtvarnými či kutilskými potřebami. Tamtéž je dobré si rovnou pořídit tzv. květinářský drátek a kdo nemá, měl by se poohlédnout také po tavné pistoli.

Inspirace, jak vytvořit stylový halloweenský věnec

Jak na to

Ačkoli velmi hezky bude vypadat věnec vytvořený pouze z květů hortenzií, kdo chce, může zaexperimentovat a doplnit jej dalšími prvky, tak jako to dělají paní Dana a její muž Zdeněk.

„Na korpus věnce jsme hortenzie upevnili květinářským drátkem, a posléze k nim připevnili pomocí tavné pistole i růže z narozeninové kytice. Dále jsme doplnili listy eukalyptu a usušené plody černého bezu a dílo bylo hotovo.”

Foto: Archiv čtenářů

Hortenzie si s historií dokonale rozumějí.

Manželé mají rádi historický nábytek, s nímž jemné, romantické květy hortenzií velice pěkně ladí. Celek pak působí příjemným uklidňujícím dojmem.

Aby dlouho vydržel
Životnost křehké krásy květů můžete prodloužit tím, že hotový věnec ještě celý přestříkáte lakem ve spreji. Vyrábějí se nejenom v lesklé variantě, ale rovněž v matné, po níž by měli sáhnout ti, kdo touží po co možná nejpřirozenějším vzhledu sušených květů.

Nudíte se doma a nejste příliš zruční? Zkuste si vyrobit jednoduchý, a přesto hezký věnec z listí

Jak na to

Nejenom hortenzie, ale celá zahrada našich čtenářů si žádá pravidelnou péči.

„Pokud nám to ale čas dovolí, rádi na ní relaxujeme za zurčení vody padající ze skály do jezírka, ve kterém chováme koi kapry, jesetery a vizy velké,” uzavírá svůj dopis pan Zdeněk.

Anketa

Vyrábíte si na podzim ozdobné věnce?
Ano, pravidelně!
51 %
Občas ano.
22,9 %
Obvykle ne.
6,8 %
Ne, to nikdy neděláme.
12,6 %
Nevyrábíme, ale občas ho dostaneme/koupíme.
6,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4696 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Jak na sušení hub doma

Podzim patří tradičně houbařům. Ačkoli houby rostou po celý rok, na podzim do lesa vyráží nejvíce lidí. Co ale s úlovky, které se nesní hned? K nejstarším...

Podzimní krášlení s vřesem

Z bochánku vřesu vyčaruje líbezné podzimní aranže obratem ruky i ten, komu chybí cvičené oko floristy. Přidejte k němu barevné listí nebo třeba květák a těšte...

Výběr článků

Načítám