Hlavní obsah

Šest triků, jak omezit parno v interiéru

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve městě rozpáleném žárem letního slunce lze přežít i jinak než s klimatizací. Stačí osvojit si určité návyky, investovat do vychytávek nebo to vzít pěkně z gruntu!

Foto: Irop

Zateplení domu v zimě brání úniku tepla, v létě minimalizuje jeho prostup dovnitř, i když se slunce svými paprsky opírá do fasády o sto šest.

Článek

1. Zateplíme dům

Jakkoli to může znít paradoxně, trvalou obranou proti letnímu horku v domě je komplexní zateplení stavby, které v interiéru udržuje stabilní teplotní komfort po celý rok.

Kromě fasády zateplíme i střechu, zvážíme výměnu starých oken za moderní s lepšími izolačními vlastnostmi. Zateplení obvodových stěn společně s výměnou oken navíc významně sníží výdaje za energie v zimním období.

2. Pustíme světlo světlovody

Dalšími místy, která mohou vpouštět horko do místnosti, jsou světlíky a světlovody. Světlíky fungují podobně jako okna, světlovody přivádějí světlo do místnosti pomocí potrubí. Některé světlovody mají speciální tepelnou vložku, kterou lze umístit do jejich potrubí. Díky ní pak neprojde v létě teplo a v zimě chlad zvenku do místnosti.

U běžného světlovodu bez takového prvku často dochází v zimě ke srážení a skapávání vody do interiéru, v létě se místnost zase přehřívá.

3. Stíníme zvenku

Okna chráníme před dopadem přímého slunečního svitu, který ohřívá sklo i rámy, čímž dochází k přenášení tepla dovnitř domu či bytu. Spolehnout se můžeme na převislé střechy a markýzy, které chrání před sluncem také okolí prosklených ploch.

Dávky slunečního svitu regulujte chytře

Jak na to

Dalším řešením jsou venkovní žaluzie nebo rolety, můžeme je kombinovat s výše zmíněným opatřením. Skvělé jsou screenové rolety, které nevpouští teplo, ale lze přes ně vidět ven.

Tzv. protisluneční fólie lepené přímo na okna vyžadují precizní nalepení, jinak pod nimi vznikají nevzhledné bubliny. Vzhledem k údržbě skla ale nejsou trvalým řešením.

4. Vybereme správné sklo

Investovat lze do protislunečního zasklení. Absorpční typ spočívá ve speciálně probarveném skle, které sluneční světlo a teplo absorbuje, ale nepropustí dovnitř. Kvůli ochraně před teplotním šokem je potřeba jeho kalená verze.

U reflexního zasklení jde o sklo potažené vrstvou oxidů kovů, která odráží sluneční záření dopadající na okna.

Tepelněizolační vlastnosti zasklení jsou charakterizovány součinitelem prostupu tepla skla (Ug), na jehož hodnotě spolu se součinitelem prostupu rámu (Uf) závisí prostup tepla celým oknem Uw (čím nižší hodnota, tím lepší izolace).

Zajímat se můžeme také o solární faktor (g) udávající propustnost sluneční energie sklem (čím nižší hodnota, tím menší solární zisky).

5. Větráme hlavně ráno

V brzkých ranních hodinách je teplota venku nejnižší. Otevřeme všechna okna, pokud jsou na protilehlých stranách domu nebo bytu, vytvoříme přirozený průvan.

V bezvětří pomůže lopatkový ventilátor, který ideálně směřujeme proti stěně, aby se proud vzduchu tříštil a rozbíhal do stran.

V momentě, kdy se začne ohřívat venkovní vzduch (teplota v bytě už neklesá), okna zavřeme, jako poslední ta situovaná na severní a západní straně.

Zabezpečte okna, dveře i chytré spotřebiče

Tipy a trendy

6. Chladíme vzduch

V suchém parném létě hodně domácností sází na rosení vzduchu i těla rozprašovačem na rostliny, případně si pořídí zvlhčovač vzduchu. Řada jeho modelů zároveň funguje jako vonný difuzér – ideální je přidat pár kapek osvěžující vůně eukalyptu nebo citrusů. Některé zvlhčovače dokážou částečně čistit vzduch.

Počítáme-li s vyšší investicí a s navýšením spotřeby energie, můžeme vzduch v interiéru chladit klasickým lopatkovým nebo bezlopatkovým ventilátorem, který nevíří vzduch, lze ho ovládat na dálku, může mít i zvlhčovač s funkcí ionizace. Dalším řešením je mobilní klimatizace.

Anketa

Míváte v létě doma hodně velké horko?
Ano. Strašné.
49,1 %
Přiměřené.
33,4 %
Nepřijde mi.
7 %
Ne, naštěstí.
10,5 %
Celkem hlasovalo 9001 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám