Hlavní obsah

Pracovní deska může být chloubou kuchyně

Právo, Dana Jakešová

Jednou z nejvíce zatěžovaných částí kuchyně je bezesporu pracovní deska. Dostává den co den pořádně zabrat, musí něco vydržet, být odolná proti vodě i vyšší teplotě. Materiál proto vybírejte pečlivě.

Foto: Mooden

Spoustu parády uděláte i pracovní deskou z postformingu, tedy dřevotřískové desky potažené dekoračním vysokotlakým laminátem.

Článek

Kuchyně je právem považovaná za centrum celého bytu či domu. Mnohdy totiž neslouží jen k přípravě pokrmů, ale často bývá i jídelnou a místem, kde se setkává celá rodina. Při jejím výběru je výsostně důležité vše pečlivě naplánovat.

Zvýšenou pozornost upřete i na pracovní desku. Je vystavena každodennímu používání, občas dochází při vaření i k drobným nehodám.

Z jakého materiálu si ji pořídit? Jednoduchá odpověď neexistuje. K dostání jsou totiž pracovní desky z různých materiálů, přičemž každý z nich má své přednosti i minusy.

Postforming

Tyto pracovní desky jsou z dřevotřísky a jsou potažené dekoračním vysokotlakým laminátem (HPL). Na výběr tak jsou v nespočtu dekorů, od dřevo dekorů, imitace kamene až po uni barvy. Jejich předností je příznivá cena a dobrá tepelná odolnost. Silné jsou obvykle 20 až 40 mm.

„Mezi jejich největší nevýhody patří možnost nabobtnání a náchylnost k mechanickému poškození',” popisuje Barbora Burešová z designového studia Mooden. Přebroušení v případě poškození bohužel není možné.

Kompaktní deska

V poslední době jsou velmi oblíbené kompaktní desky, což jsou vysokotlaké strukturální lamináty složené z několika vrstev jádrového papíru s dekoračním papírem impregnovaným pryskyřicí na povrchu.

Vyznačují se dobrým poměrem cena/odolnost. Díky malé síle materiálu, jen zhruba 10 až 12 mm, jsou navíc zajímavým designovým prvkem. Škála dekorů je ale stejně široká jako u postformingových desek. Plusem je i vysoká odolnost vůči mechanickému poškození a vodě. Díky tomu nachází uplatnění stále častěji i v koupelnách.

Minusem může být fakt, že tento materiál pracuje a může se tedy rozpínat.

Nanolaminát

Na trhu se ale objevují i další „vylepšené“ lamináty. Vynikají mj. doslova sametovým vzhledem, výjimečné vlastnosti jim pak dodávají nanočástice na povrchu.

„Materiál Softixx svůj nanopovrch kombinuje s podkladem z HPL laminátu, což mu dodává extrémní odolnost plochy vůči vodě, teplotním výkyvům, silným nárazům i otiskům prstů, a navíc u něj najdete zvýšené antibakteriální vlastnosti a nezávadnost pro kontakt s potravinami,“ popisuje Martin Dusík ze společnosti Trachea.

Foto: Trachea

Černá matová deska Softixx působí v kuchyni velmi elegantním dojmem. Navíc je velmi příjemná na omak.

Odolný je jeho povrch rovněž proti mechanickému poškození.

„Pokud se vám ho podaří přeci jen poškrábat, je výhodou, že díky pevné soudržnosti nanočástic nedojde k poškození do hloubky materiálu,“ doplňuje Martin Dusík. Takové stopy lze podle něj snadno odstranit nanohoubičkou.

Masiv

Jedinečným dojmem působí deska z masivního dřeva, tedy z toho tvrdého, jako je buk či dub. Je ale nutno počítat s tím, že tato varianta bude náročná na údržbu, bude třeba pravidelně desku natírat např. olejem proti nasákavosti.

Právě kontakt s vodou je totiž největší slabinou těchto jinak krásných přírodních desek.

Přírodní kámen

Luxusní bude bezpochyby pracovní deska z přírodního kamene. Každá je totiž skutečným unikátem. Navíc se vyznačuje vysokou tepelnou i mechanickou odolností. Daní za to je ovšem vysoká cena.

Foto: Mooden

Mramor je nádherný přírodní kámen, který se vyznačuje dlouhou životností. V kuchyních je proto poměrně vyhledávaný.

Určitou nevýhodou může být i vyšší hmotnost kamene. „A také nižší odolnost proti tvorbě skvrn, což je dáno pórovitostí tohoto materiálu,“ vysvětluje Barbora Burešová. I když ta se dá vylepšit impregnací speciálními prostředky.

Technický kámen

Z pohledu praktičnosti jsou vhodnou alternativou umělý nebo technický kámen. Pro použití v kuchyni mají totiž lepší vlastnosti.

Blíže k přírodnímu kamenu má ten technický. Ten je z 90 % vyroben z přírodních materiálů, které jsou spojeny kvalitní polyesterovou pryskyřicí, a doplněný o malé množství barevných pigmentů, případně také zrcadlových a skleněných frakcí.

Desky z technického kamene vynikají vysokou pevností a kompaktností. V domácnosti oceníte i snadnou údržbu, neporézní povrch a vysokou odolnost proti poškrábání. Rozsáhlá škála barev a vzorů nabízí spoustu možností, jak kombinovat tvrzený kámen s ostatními prvky v interiéru. Jediné, co tolik nepotěší, je vyšší cena. Avšak tato investice se vám určitě vyplatí.

Umělý kámen

Dokonalou imitaci přírodního kamene představuje také umělý kámen. Jde o moderní kompaktní neporézní materiál. Vyrábí se z přírodních materiálů a čistého akrylového polymeru. Díky tomu umožňuje bezespárové řešení. To umožňuje třeba zhotovit monolit pracovní desky spolu se dřezem. Vznikne jednolitý povrch beze spár. Známé jsou mj. značky Corian, Hi-Macs či Krion.

Nepodceňujte řešení varného centra

Tipy a trendy

Ve srovnání s technickým kamenem je trochu měkčí, takže se může poškrábat. Škrábance lze ale snadno rozleštit, při větším poškození je možné vyříznout a vyměnit jen konkrétní část. Cena je, podobně jako u technického kamene, vyšší. Ani v tomto případě svou volbou nešlápnete vedle.

Kalené sklo

Zajímavým designovým prvkem může být deska z kaleného skla. To je vysoce odolné vůči poškrábání. Stejně tak vyniká tepelnou odolností.

Keramika

Do moderních kuchyní se hodí rovněž keramické pracovní desky. Díky menší síle materiálu je viditelná jen tenká designová linka. V nabídce je obrovské množství dezénů a barev. Nevýhodou ale zůstává křehkost. Náchylné jsou hlavně hrany. Pokud byste volili tuto variantu, dbejte na perfektní zpracování.

„V případě poškození je nutná výměna, např. přebroušení není možné,“ dodává Barbora Burešová.

Anketa

Jak moc jste opatrní na pracovní desku v kuchyni?
Nemáme na ní ani škrábaneček!
17,3 %
Pár škrábanců by se na ní našlo, ale nic velkého.
28,1 %
Na desce se denně pracuje, je jasné, že nějaký ten šrám utržila.
49,9 %
Zatím drží pohromadě. Až bude čas, vyměníme ji.
4,7 %
Celkem hlasovalo 2900 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám