Hlavní obsah

Dokonalá kuchyň? Kontrolujte ji od návrhu až po montáž

Právo, Sylva Svobodová

Položka za kuchyňskou sestavu je největší z vybavení interiéru. Kuchyň nám slouží často desetiletí, a je tedy jasné, že musí dokonale vyhovovat. To znamená být plně funkční, ergonomicky logická a reflektovat naše individuální potřeby.

Foto: Asko nábytek

Lakovaná čelní dvířka vyrobená z pravého dřeva s dýhovanou výplní vytvoří domácí atmosféru. Charakteristickými prvky jsou světlost, vzdušnost a jednoduchost. V kombinaci s pracovní deskou v imitaci tmavšího dřeva je sestava skvostná.

Článek

Kuchyň s jídelnou často supluje obývací pokoj. Místo na sedačku před televizi usadíme hosty raději ke stolu s pohodlnými židlemi.

Zde trávíme při stolování i samotném vaření nejvíce času s rodinou. Proto sestavě věnujeme velkou pozornost. A to od návrhu, výběru materiálu, řešení detailu až po samotnou montáž.

Odstín kuchyně záleží na osobním vkusu a celkovém ladění interiéru. Důležité je si uvědomit, že design kuchyně se skládá z jednotlivých částí: čelní strana, korpus, pracovní deska, sokl, úchytky, dřez, dřezová baterie, spotřebiče a různé doplňky. A v nabídce kuchyňských studií se setkáte se stovkami variant, které lze mít.

To je dobrá zpráva, protože kuchyň máte zcela originální, ale má to i jedno úskalí. Čím více je možností na výběr, tím větší vzniká zmatek. A proto je dobré se obrátit na odborníky. Pomohou s plánováním, výběrem a dovedou nás k reálnému konci.

Nepodceňujte řešení varného centra

Tipy a trendy

Tvar kuchyně

Vychází z rozložení místnosti a inženýrských sítí, které jsou předem dané (při rekonstrukci, výměně sestavy za novou). Ty určí rozmístění skříněk, které mohou mít tvar lineární (rovný), paralelní (dvoustranný), rohový (tvar písmene U nebo L), ostrůvkový či poloostrůvkový (písmeno G).

V oblíbenosti jednoznačně vede ostrůvková kuchyně, která se doporučuje ve velkém prostoru. Nabízí totiž nejvíce úložného místa pro nádobí ve spodních skříňkách, které jsou při ruce. A také se k vaření (sporáku, dřezu) dostaneme pohodlně ze všech stran.

Foto: Kuchyně Oresi

Do velkého prostoru si dopřejte ostrůvkovou kuchyň Girona. Nabízí spoustu úložného prostoru a komfortní prostor kolem pracovní desky.

Foto: Asko nábytek

Moderní architektura a přírodní prvky patří k modelu kuchyně Riva. Díky základním jednotkám v XL velikosti a chytře řešeným policovým systémům je místa na uložení nádobí dostatek.

To oceníme, i když s námi rády vaří děti, případně přátelé. A navíc: nespornou výhodou je i menší počet kroků a úkonů, které je třeba v kuchyni provést.

V případě menších kuchyní musíme dobře promyslet umístění jednotlivých kuchyňských zón: pro ukládání potravin (lednice), pro mytí (dřez, myčka), přípravnou a vařicí část (sporák, trouba).

Pořiďte si vysněnou kuchyň, kombinacím se meze nekladou

Tipy a trendy

Zóny a materiál

Která část sestavy je nejzatěžovanější a prověříte její kvalitu? Přece pracovní deska a dřez s bezprostředním okolím. Na pracovní desce se odehrávají přípravné práce, a tak musí hodně vydržet.

Zejména sledujeme odolnost proti vodě i vysoké teplotě (nechtěně odložený horký hrnec). Kromě barvy, struktury a povrchové úpravy zkontrolujte i kvalitu a řemeslné zpracování.

Dalším choulostivým místem je dřez, a je jedno, že spoustu práce odvede myčka. Dřez slouží k oplachování nádobí, zeleniny a ovoce a musí být komfortní. Proto volte vždy tak velký, jak jen to lze. Pak se nebudete rozčilovat při umývání velkého pekáče či plechu, který se do dřezu nevejde.

Foto: Mora

Jednoduchá linearní kuchyň má vyčleněné jednotlivé kuchyňské zóny tak, aby tok vaření probíhal plynule a logicky.

Foto: Asko nábytek

Kuchyně Flair přichází s lakovanou čelní plochou se svislým frézováním a tradičními tvary. Dvířka jsou vyrobená z MDF, vysoce odolná proti poškození. Zajímavé jsou jemné tóny matné magnólie.

Velikost dřezu má odpovídat i počtu osob v domácnosti a samozřejmě frekvenci vaření. Materiály jsou pestré: vybírat lze keramiku, nerez i krásné granitové dřezy rozmanitých odstínů.

Vnitřní vybavení

Ovlivňuje, jak se budete v kuchyni orientovat a zda v ní bude uklizeno. Není nic horšího než nepřehledné zásuvky, které nelze pohodlně vysunout. Určitě zainvestujte do plnovýsuvů, ať se dostanete ke všem surovinám. Nešetřete organizéry, rozdělovači.

A dbejte i na správný výběr spotřebičů. Zamyslete se, jak vaříte, pečete a co opravdu využijete. Možná zjistíte, že preferujete vaření v páře nebo že mikrovlnka je pro vás zbytečná. Slaďte spotřebiče s chodem a nároky rodiny, nemusíte mít vše. Investujte jen do věcí, které budou v chodu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Kuchyně, ve které nic nepřekáží

Sháníte kuchyni nebo renovujete tu původní a chcete se v ní pohybovat plynule, bezpečně a bez zbytečné námahy při její údržbě i přípravě pokrmů? Přinášíme...

Do kuchyně dejte nadčasový a odolný nábytek

Trendový kuchyňský nábytek je spíše minimalistický. Kombinuje bílou a šedou s přírodními odstíny, čisté linie skříněk bez úchytů často tvoří hladkou stěnu...

Výběr článků

Načítám