Hlavní obsah

Pět způsobů, jak využít banánové slupky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se domníváte, že snědením banánu jeho slupka dohrála svou roli na světě a hodí se už leda do odpadu, možná budete překvapeni. Využít ji lze ještě při grilování, k očistě pokojovek od prachu, jako lapač octomilek, ochranu proti mšicím i hnojivo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slupky z banánu po jeho snědení nevyhazujte. Mohou se ještě hodit.

Článek

1. Při grilování

Při grilování kuřecích prsou, pokud jsou už bez kůže, si musíte dávat velký pozor, aby se příliš rychle nevysušila a jejich povrch neztvrdl. Někdo je proto kvůli tomu balí například do alobalu.

Ovšem není-li alobal po ruce, může přesně takovou ochranu kuřecím prsům poskytnout při grilování i banánová slupka. Stačí každý díl masa do slupky schovat a grilovat. Maso si díky ní udrží svou šťavnatost.

2. K očistě pokojovek 

Zvláště majitelé domácností, kde se hodně práší, znají neblahý pohled na listy svých pokojovek pokryté vrstvičkou prachu. Místo jejich omývání kouskem vaty či hadříkem navlhčeným ve vodě lze použít ke stejnému účelu i banánovou slupku. Její bílou část. Ta dodá listům i pěkný lesk. (Ostatně, dámský magazín First for women doporučuje stejným způsobem ošetřit i kožené boty s tím, že po potření bílou částí banánové slupky je stačí už jen otřít měkkým hadříkem.)

Tipy, jak v domácnosti využít citrusovou kůru

Jak na to

3. Lapač na octomilky

K výrobě jednoduché pasti na octomilky budete potřebovat plastovou krabičku s víčkem (stejně dobře poslouží i sklenice), hřebík, kladívko a banánovou slupku.

Do víčka pomocí hřebíku a kladívka vytvořte otvory tak velké, aby jimi mohly octomilky prolézt. Pak už jen vložte slupku do krabičky, sklenice a nádobu pevně uzavřete a umístěte tam, kde se octomilky objevují nejčastěji.

Víme, jak se zbavit octomilek v domácnosti

Jak na to

Mušky naláká do pasti sladká vůně uvolňující se ze slupky a opustí svá stanoviště nad ovocem či odpadkovým košem (který se zejména v létě vyplatí důsledně zavírat).

4. Ochrana proti mšicím

Tak jako octomilky slupky z banánů vábí, mšice naopak odpuzují. A toho lze poměrně snadno využít. Stačí slupku nakrájet na menší kousky a ty pak u kořene rostlin zapíchnout zhruba tři až pět centimetrů pod povrch zeminy.

Jak na mšice účinně a přitom bez chemie

Zahrada

5. Hnojivo

Banánové slupky lze použít i jako hnojivo. Obsahují velké množství draslíku a fosforu, které by bylo škoda na zahradě nevyužít. Slupky je ideální nejprve usušit, a to buď tradičním způsobem, jako se suší třeba jablka, nebo houby, autoři webu DoItYourself pak doporučují i rychlejší způsob - dát je na několik minut do mikrovlnné trouby.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Cílem je mít slupky tak suché, že je lze snadno rozdrtit či rozemlít na drobounko. V takové podobě je lze použít jako hnojivo jak k rostlinám na zahradě, tak k pokojovkám.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si lapač na octomilky

Také vás v posledních dnech tolik trápí malé, otravné mušky jménem octomilky? Nejsou sice zdraví nebezpečné, dokonce člověka ani nepoštípají, ale stejně není...

Aloe je ideální parťák pro zapomnětlivé

„Konečně ta pravá!“ pomyslí si každý, kdo v honbě za kytkou skromných kvalit natrefí na aloe. Čím nedbalejšího opatrovníka tahle cizokrajná kytka má, tím je...

Výběr článků

Načítám