Hlavní obsah

Víme, jak se zbavit octomilek v domácnosti

Novinky, nes

Letní měsíce mají některá svá „ale”, znáte to. Venku je hezky, teplo, ale... K těm protivnějším patří malé mušky zvané octomilky. Nejčastěji se objevují v kuchyních, ale zrovna tak tyto malé zvědavé potvůrky sužují pracovníky nejedné kanceláře. Zkuste s námi některý ze způsobů, jak jim dát vale.

Foto: Profimedia.cz

Červená očka, drobné rozměry - seznamte se s octomilkou.

Článek

Octomilky jsou jen několik milimetrů velké mušky rodu Drosophilidae. Láká je jak vůně přezrálého ovoce, tak vinné odéry a svá vajíčka radostně nakladou nejenom do ovoce, které jste nechali bez dozoru, ale třeba i do vlhké hlíny v květináčích.

Profesionální produkty

Každý, kdo se chce s octomilkami rozloučit, má na výběr ze dvou základních cest  -  chemickou a přírodní.

V zamořené místnosti lze například rozmístit speciální lapače na octomilky, což jsou výrobky většinou v podobě nejrůznějších nádobek s tekutinou uvolňující pro octomilky vábivou vůni tak, aby do nádobky vlezly a už se nedostaly ven.

Jde o relativně spolehlivý a účinný způsob, lapačky je ale potřeba pravidelně obměňovat (mnohé jsou na jednorázové použití), což se pak může prodražit.

Domácí lapač

Druhou možností je připravit si takový lapač doma z vlastních zdrojů, který vyjde levněji. Stačí k němu buď sklenička (pro elegantnější vzhled), anebo třeba jen vypláchnutý kelímek od jogurtu, případně uříznutá spodní část z PET lahve.

Do nádobky je možné nalít trochu vína, někdo používá roztok sladkého sirupu a jaru, použít lze prakticky cokoli, co má sladkou či navinulou vůni. Vršek je pak potřeba uzavřít potravinovou folií, případě gumičkou natěsno upevněným mikrotenem.

Na závěr použijeme párátko, jímž propícháme do vzniklé blány otvory, aby se jimi mušky dostaly do pasti. Ven už z ní nevylétnou, ani nevylezou.

Jedna ze zázračných léčivých rostlin si u nás moc nelibuje, přesto ji lze úspěšně pěstovat

Zahrada

Základem je ovšem prevence

Kdo se chce zbavit malých dotěrných mušek definitivně, nevystačí si ale jen s lapači. Soustředit se musí především na prevenci.

  • Nenechávat jakékoli ovoce volně na stole nebo kdekoli jinde.
  • Po každém vynesení odpadků důkladně vymýt koš.
  • Nepřevlhčovat zbytečně půdu květin, pokud to vysloveně nevyžadují.
  • Pečlivě udržovat čistotu v kuchyni a všude, kde se pracuje s potravinami a jí. Každá přehlédnutá sladká kapka je lákadlem a pozvánkou do vašeho domova.

Anketa

Trápí vás doma octomilky?
No jeje! A není od nich pomoci!
9,5 %
Ano, občas se nám doma přemnoží.
67,3 %
Nevím, já to nepoznám.
1,9 %
Ani moc ne.
13,7 %
Ne, máme od nich naštěstí pokoj.
7,6 %
Celkem hlasovalo 4063 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy, jak v domácnosti využít citrusovou kůru

K provonění domácnosti i k čištění některých jejích částí není nutné pokaždé používat chemické přípravky. Lze si vystačit i s tak obyčejným pomocníkem, jako je...

Deset tipů, k čemu v domácnosti využít ocet

Ocet bývá obecně považován hlavně za kulinářskou přísadu. Mnoho hospodyní ale dobře ví, že jej lze stejně dobře využít v domácnosti i ke zcela jiným účelům než...

Výběr článků

Načítám