Hlavní obsah

Pět tipů, jak připravit byt pro nájemníky

Právo, Karolina Černá

Poptávka po nájemním bydlení roste, lidé totiž často nemají prostředky na pořízení vlastního bytu. Zařídit interiér, který má přežít více nájemníků, vyžaduje vybírat odolné povrchy i vybavení.

Foto: Bez realitky

Virtuální prohlídka sice nenahradí osobní návštěvu, pomůže ale zájemcům lépe vytipovat vhodné inzeráty.

Článek

Prvním krokem je najít takové nájemníky, kteří nebudou otálet s platbami a ve vztahu k zařízení se nenechají svést pocitem, že z cizího krev neteče.

Bytu dejte jen základní vybavení, jež nebude překážet nábytku a doplňkům nájemníků.

Základní kuchyň

Kuchyňka nebo kuchyňský kout – oba prostory jsou vystavené změnám teplot a vlhkosti.

Každodenní otevírání a zavírání dvířek, manipulace s nádobím, používání pracovní desky či výsuvů nábytek namáhá, musí být proto z kvalitních materiálů a v perfektním provedení.

Foto: Asko - Nábytek

Kuchyně Xavi je oblíbená u milovníků moderního bydlení kvůli svým výrazným, a přesto jednoduchým liniím kuchyňských dvířek, která se otevírají úchytkami na spodní či horní hraně.

Výhodou je možnost koupě korpusu kuchyňské linky a následná výměna jednotlivých dílů v situaci, kdy dojde k poškození.

Dobrou volbou je proto kvalitní sektorová kuchyně, jejíž jednotlivé díly lze různě kombinovat a rozestavit podle potřeb konkrétního prostoru i uživatele.

Nadčasová koupelna

Vynechte barevné kachličky s dezénem, do bytu k pronájmu volte obklady a dlažbu v základních a světlých odstínech.

Moderní baterie mohou být nejen velmi hygienické, ale hlavně úsporné

Jak na to

Je-li koupelna menší, vsaďte na velké formáty a pokládku s co nejužšími spárami, které místnost pocitově zvětší. Vodovodní baterie a sprchová hlavice se dají vyměnit snadno, je spíše na majiteli bytu, do jaké investice se pustí.

Kompromisem mezi sprchovým koutem a vanou je vana se sprchovou zástěnou.

Neutrální výmalba

Ideální jsou bílé stěny, ne však extrémně svítivé, takové škodí lidskému zraku a vzbuzují napětí.

Vybírejte kvalitní barvu, kterou stačí natřít dvakrát s dodržením doporučených časových odstupů. První nátěr proveďte pouze na zeď se správně ošetřeným povrchem! Ten má být rovný, suchý a hladký, před nanesením prvního nátěru ošetřený penetrací, která zlepšuje přilnavost.

Foto: Dulux

Barvy Dulux EasyCare jsou skvělou volbou pro místa, kde není lehké udržovat čistotu. To ocení domácnosti s dětmi i domácími mazlíčky.

Do šaten, předsíní nebo úzkých chodeb je lepší aplikovat barvu otěruvzdornou. Omyvatelná barva je na místě, pokud v bytě bude bydlet mladá rodina s dětmi nebo majitel čtyřnohého mazlíčka.

Úložné prostory

Pro dostatek úložných prostor využijte celé plochy stěn, řešením je vestavěná skříň na míru třeba na chodbě.

Do ní si nájemníci uloží všechny základní věci, ať už jde o ošacení, obuv, knihy nebo pomocníky pro úklid domácnosti. Investovat můžete do otevřených regálů a policových systémů, do jejichž přihrádek se vejdou textilní koše, krabice/boxy na drobnosti.

Úložné prostory ovlivní spokojenost s bydlením

Tipy a trendy

V případě potřeby vytvořte z regálu předěl místnosti. Jestliže jste ochotni nájemníkovi zajistit také lůžko, vybírejte to s úložným prostorem, výklopné nebo se zásuvkami.

Umělá podlaha

Vývoj podlahových krytin spěje k příjemným, odlehčeným, mnohdy i k ekologičtějším výrobkům často dokonale imitujícím přírodní materiály.

Dekory dřeva, parket, kamene, keramiky, litého betonu se tak objevují nejen na linoleu, ale i na materiálech, jako jsou laminát nebo vinyl.

Foto: KPP

Laminátové podlahy Wineo s nátěrem Aqua-Stop odolají vodě a umějí imitovat třeba i dřevěnou podlahu.

Podlaha v obývacím pokoji, v pracovně či ložnici by měla mít neutrální barvu, v případě bytu menších rozměrů shodnou se stěnami pro optické zvětšení prostoru.

Do koupelny patří krytina, která bez problémů odolá zvýšené vlhkosti a hlavně je protiskluzová. Ideálními materiály jsou protiskluzná keramická dlažba, litá podlaha nebo vinyl.

Virtuální prohlídka

Novým standardem inzerátů na realitním trhu se stává virtuální prohlídka. 3D pohled na byt zájemcům prozradí víc než set fotografií. Ze zkušeností realitních portálů vyplývá, že fotky v inzerátech bývají často považovány za matoucí a skutečný prostor zkreslují.

Virtuální prohlídka je ve srovnání s profesionálním focením cenově výhodnější i rychlejší.

Cena u standardního bytu začíná na 600 korunách, u největších bytů vyjde na 1400 Kč, ovšem na rozdíl od klasického focení jsou snímky zpracované v řádu hodin. Službu 3D focení si lze objednat online.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám