Hlavní obsah

Jak na sušení hub doma

Novinky, Jana Nesvadbová

Podzim patří tradičně houbařům. Ačkoli houby rostou po celý rok, na podzim do lesa vyráží nejvíce lidí. Co ale s úlovky, které se nesní hned? K nejstarším způsobům uchování hub patří sušení. Víte, jak na to s pomocí moderních domácích spotřebičů? Ušetří vám spoustu času a především - takto usušené houby si zachovávají svou typickou vůni a chuť.

Foto: Mora

Houby můžeme doma sušit například v troubě.

Článek

Mnoho houbařů nedá dopustit na sušení na sítích či velkých sítech, jiní pak zase plátky hub navlékají na nit jako korálky a suší je rozvěšené po místnosti.

Druhý způsob je obzvláště praktický, jste-li na cestách. Bez velké nadsázky lze prostě říci, že co rodina, to jiná zvyklost.

Sušení v sušičce

Kdo rád používá moderní technologie, může k sušení hub využít i kuchyňské spotřebiče. Jako první se nabízejí sušičky. Ty pracují buď s proudem cirkulujícího teplého vzduchu, přičemž některé jako zdroj tepla využívají infračervené záření.

Některé sušičky jsou osazené tzv. čidlem vlhkosti, které se právě u sušení hub tvořených převážně vodou vyplatí.

„Moderní přístroje také umožňují sušit různé druhy potravin najednou, takže společně s houbami můžete klidně sušit i zeleninu nebo ovoce,“ upozorňuje Kamila Trávníčková ze společnosti Concept.

Foto: Concept

Nákup sušičky není zbytečnou investicí, využít ji lze i pro zpracování další úrody, nejenom hub.

Jak připravit houby k sušení
Houby je před sušením potřeba očistit a zbavit všech vodou hodně nasáklých částí. Krájíme je na plátky o síle půl centimetru. Určitě nekrájíme plátky tenčí, ty by se pak přilepovaly k podkladu. K sušení vybíráme jen zdravé plodnice a jejich části.

Sušení v troubě

K sušení hub se hodí i multifukční trouba. „Například náš model VT 779 BX umožňuje sušit až na třech úrovních najednou. Díky třem teleskopickým výsuvům máte k plechům pohodlný přístup. A jak na to? Troubu si zapněte na horkovzdušný ohřev na 40 °C. Když je předehřátá, umístěte do ní houby naskládané na pečicím papíru ‒ buď přímo na rošt, nebo i na plechy. Po dvou hodinách sušení můžete zvýšit teplotu na 50-60 °C. Houby tak budou dříve usušené. Ke konci je dobré teplotu opět snížit na 40 °C. Takto můžete sušit nejen houby, ale třeba i křížaly z jablek nebo hrušek a podobně,” radí Jana Neuszerová ze společnosti Mora.

Konečná doba sušení je přitom individuální, závisí na vlhkosti hub a síle plátků.

Jaké houby se hodí k sušení
K sušení se výborně hodí hřiby, žampiony, křemenáče nebo ryzce. Naopak lišky, pýchavky nebo václavky vhodné sušit není. Na babkách se dokonce během sušení množí nedohub, parazit, který může způsobit i zdravotní problémy. Pro sušení nejsou vhodné druhy příliš tvrdé, nebo naopak příliš měkké, anebo vyžadující dlouhou dobu tepelné přípravy.
Foto: Tescoma

Elektrická sušička potravin PRESIDENT se středovým horkovzdušným ventilátorem hravě zvládne ovoce, houby, bylinky i maso.

Nezkazte to špatným skladováním

Občas se stane, že si člověk sice nasuší houby, ale dlouho mu stejně nevydrží, protože mu zplesniví. Na vině může být nedokonalé usušení, tj, pokud jsou houby nedosušené a zůstalo v nich ještě hodně vlhkosti.

Jiným důvodem může být volba nevhodné nádoby na skladování. Ideální jsou hermeticky uzavíratelné.

Anketa

Chodíte rádi na houby?
Ano, je to náš koníček!
81,3 %
Občas zajdeme.
12,5 %
Ani moc ne.
2,6 %
Ne, houbaření nás zcela míjí.
3,6 %
Celkem hlasovalo 3090 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak správně pověsit televizi na zeď

Zatímco v minulosti bývalo zvykem zakomponovat televizi do obývací stěny, později si vydobyla právo na vlastní televizní stolek, aby ji na něm mohly doprovodit...

Výběr článků

Načítám