Hlavní obsah

Dream Team - Mistři dílny: V klání o lepší karnevalovou masku soutěžil déšť s fénixem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytvořit karnevalovou postavu pro cirkus, ať již v podobě masky, kostýmu, či něčeho navíc, to byl další úkol pro modrý a červený tým soutěžící v pořadu Dream Team - Mistři dílny. Desítka kutilů dostala konečně příležitost dát volný průchod své kreativitě a nápaditosti.

Dream Team - Mistři dílny: V klání o lepší karnevalovou masku se utkal déšť s fénixemVideo: Archiv pořadu Dream Team - Mistři dílny

 
Článek

„Zadání pro dnešní večer je: karnevalová postava. Není to jen karnevalová maska či kostým, ale je to souhra všeho. Možná za tím bude nějaký příběh. Je to o nápaditosti, kreativitě i o řemesle. Ale to už je na vás,“ zaznělo v pondělí večer z úst hostujícího porotce soutěže, jímž byl tentokrát principál cirkusu La Putyka Rosťa Novák mladší.

Do soutěže jej doprovodili dva akrobaté na chůdách, Jirka a Pavel z Long Vehicle Circus, kteří se stali živými modely a kteří také celé zadání trochu zkomplikovali. Bylo totiž potřeba vzít v potaz bezpečnost i to, že se na chůdách nedá dlouho stát na místě a že se jim nesmí nic plést mezi nohy.

Červení přišli s deštěm

„Budeme hodně improvizovat, byť základ je jasný,“ uvedla svůj projekt před porotou Ivana.

„Pánovi dáme na hlavu klobouk ve tvaru mraku, dáme mu hábit, který bude v nádechu od zelené přes modrou a šedou barvu, budeme si hrát s látkami. A když pán bude chodit, bude to za ním vlát a bude to budit pocit větru. Dešťové kapky budou korálky, krystaly, perličky, které najdeme ve skladu.“

V plánu měli zapracovat rovněž světla, aby maska fungovala i ve tmě.

Bájný pták modrých

V modrém týmu panovala nečekaná shoda hned na prvním návrhu, který předložila Pavla a který následně prezentovala porotě.

Dream Team - Mistři dílny: O přízeň poroty se ucházel klasický streetfoodový a netradiční snídaňový stánek

Jak na to

„Náš projekt je bájný pták, vychází malinko z fénixe, ale uděláme si ho barevně podle sebe, bude mít krásná křídla, korunu, plus budeme určitě vyrábět pírka, zobák bude asi kovový. Bude to ptačí král.“

A protože i oni vědí, jak zásadní je překvapivý prvek, chtějí, aby jejich pták mohl rozevírat křídla. Porota byla z obou projektů nadšená.

Základem deště byl mrak

„Dva metry padesát šest je výška,“ informoval své souputníky Roman, přeměřující akrobata na chůdách. Ivana se probírala látkami ukořistěnými ve skladu, nato Milada procedila mezi zuby, že je to „takový mdlý“. Roman a Michal se jali vyrábět excentrický klobouk-mrak, který se stal ústředním prvkem kostýmu.

Foto: Archiv pořadu Dream Team - Mistři dílny

Oba týmy tentokrát pracovaly hodně s látkami.

Základem byl korpus polystyrenového věnce, stará helma a množství k sobě špejlemi pospojovaných i slepených polystyrenových koulí, mezi nimiž provlékli řetěz s LED žárovkami a do mezer nalepili vatelín. Poté ho ještě nastříkali modrou a tyrkysovou barvou, která se objevila i na plášti.

Milada s Lídou se pustily do vysloveně mravenčí práce, navlékání a lepení korálků, které měly viset na stříbrných provázcích z mraku i ze šatů.

Za šicím strojem seděla většinu času Ivana, která z dlouhých kusů látek sešívala plášť tvořený lesklou saténovou látkou tyrkysové barvy, modrošedou splývavou látkou a šedou a černou organzou.

Na radu porotce Šimona pak rozbili jednolitost látky tím, že modrošedou přetřeli přes pletivo tyrkysovou barvou, která tak vytvořila zajímavý vzor a efekt. Při kompletaci využili i množství nastříhaných proužků látek, které nechali volně viset z pláště.

Bájný pták fénix

Jako o život se samozřejmě měřilo, stříhalo a šilo i v týmu modrých, kteří se ve skladu takticky vzdali látek modré barvy, protože tušili, že s ní budou pracovat hodně červení.

Jejich barvami tedy byly ohnivé odstíny – žlutá a červená, což zamrzelo Gábinu, která byla hlavní krejčovou a podle níž to jsou „ohrané barvy“. Na druhou stranu si ale pochvalovala, že práce s látkami je přesně její parketa.

Dream Team - Mistři dílny: Rozptýlí dětské pacienty stomatologie lépe letadlo, nebo raketa?

Jak na to

Ze středně silného molitanu vytvarovala fénixovu hruď, kterou potáhla lesklou žlutou látkou. Ta pak přecházela ve žluto-červené opeření z kousků nastříhaných a sešitých látek. Kolem krku mu udělala malé boa z červených peříček.

Žlutý overal pokračoval širokými kalhotami, opásanými sukýnkou z červených a bílých pruhů látky a končil žluto-černými ptačími pařáty. Ty si vzal na starost Pavel, který nejprve vybrušoval ze dřeva ptačí drápy a poté je nastříkal načerno. A když už byl u pařátků, také u nich zůstal a obalil chůdy molitanem, vytvaroval ho, zezadu sešil a nastříkal na žluto.

Míra připustil, že ještě nikdy nedělal žádnou karnevalovou masku, přesto se odvážně pustil do vymýšlení mechaniky i následné realizace konstrukce křídel, jež kombinovala kovové lišty připevněné na dřevěnou desku a jemná peříčka z vatelínu.

Konstrukce byla koncipována jako batoh s kovovými popruhy, který si člověk nasadí na záda. Zepředu s kovovým náprsním krunýřem. Adam se věnoval výrobě korunky z kovové obruče coby čelenky, z níž vystupovalo nahoru devět kovových per a dolu zahnutý zobák.

Klání bájného ptáka s deštěm před porotou

„Přichází ptačí rytíř, pták fénix, který jen pro dnešní den vstal z popela,“ uvedla na scénu masku modrých Gábina a už scénu opanoval nádherný, obrovský pták s ohromnými pohyblivými křídly.

Jen co utichlo jeho zaskřehotání a nadšený potlesk všech přítomných, pustila se do prezentace Ivana: „Slyšíte to ticho? Venku se setmělo, v dálce je slyšet hrom, v mracích se blýská a vtom, přichází on… Déšť!“ A na scéně se roztančily dešťové kapky.

Překvapením pro všechny pak byla taneční a světelná show, kterou předvedli oba akrobaté v kostýmech, takže porota získala více času vstřebat své vizuální vjemy. Navíc se u toho všichni výborně bavili.

Tanec obou masek skončil symbolickým uhašením ohnivého fénixe, který těsně před svým pádem stihl snést jedno vejce. A v podobném duchu se pak nesl i verdikt poroty.

Dream Team - Mistři dílny: Hodí se do butikového hotelu lustr ve tvaru šišky, nebo vážky?

Jak na to

„Musím na vaší práci ocenit detaily, ale moc to nefungovalo dohromady,“ ohodnotil bájného ptáka fénixe modrého týmu hostující porotce Rosťa Novák.

U červených ocenil naopak to, že se v jejich kostýmu podařilo vytvořit nějakou atmosféru a příběh. „Působí to celistvě,“ pochválil masku deště.

Pořad Dream Team – Mistři dílny můžete sledovat každé pondělí ve 20:15 na Primě.

Anketa

Který z kostýmů se více líbil vám?
Déšť
70,7 %
Fénix
29,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 232 čtenářů.

Tip Pepy Libického: Maska astronauta

Karnevalová maska nemusí být jen o šití. Ty nejvíce propracované v sobě mohou mít klidně svařenou konstrukci nebo dřevěné mechanismy.

Mám pro vás zajímavý tip na výrobu masky astronauta. Jako hlavní materiál využijete obal matrace, z něhož stačí ušít overal. Přilba se vystřihne z molitanu, ten se obšije nějakou lesklou látkou v kombinaci materiálu z obalu matrace. Na záda už stačí spojit lepicí páskou PET lahve jako lahve s kyslíkem pro astronauta, které pomocí husího krku spojíte s oděvem. A maska astronauta je na světě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám