Hlavní obsah

Čtyři tipy, jak si doma zpříjemnit zimní období

Právo, Karolina Černá

Sychravo a tma za okny mohou někomu kazit náladu. Když se však situaci postavíme čelem, zůstane nám úsměv na tváři i v nevlídných dnech. Stačí se zaměřit na to, co nám doma dodá energii. Nevěříte? Vyzkoušejte kvarteto našich tipů a uvidíte!

Foto: Tchibo

Multifunkční polštář XXL poslouží i páru. Využijeme ho jako běžný polštář či pro pohodlné sezení. Tvoří ho dva polštáře s odnímatelnými potahy, které se dají spojovat. Cena 1990 Kč.

Článek

Neodbývejte lože

Dostatečný a kvalitní spánek ovlivňuje psychické i fyzické zdraví. Samozřejmostí jsou vyhovující matrace a rošty na míru každému jedinci, příjemné lůžkoviny, během spánku pak ticho a tma. Některým lidem pomáhá navíc 20minutový spánek v raném odpoledni.

Minimálně dvě hodiny před usnutím raději nesledujeme modrý monitor počítače, tabletu, mobilu, ale čteme knihu, v přítmí posloucháme hudbu, povídáme si o něčem hezkém, meditujeme, dáme si lázeň a vzájemnou masáž s partnerem, zkrátka děláme cokoli, co uvolní naše tělo a ztiší mysl.

Buďte v teple

Hlavně zimomřiví lidé potvrdí, že se v tepelném komfortu 22 °C cítí odlišně v interiéru s radiátorem a jinak v pokoji s krbovými kamny.

Sálavé teplo pociťujeme intenzivněji, vyhovuje nám jeho rovnoměrné rozložení, jaké nabízí třeba podlahové vytápění. Domácnost můžeme doplnit navíc o menší olejový radiátor, o topné panely na strop i stěnu a sálavé konvektory.

Foto: Concept

Turbo funkce konvektoru KS3030 zvýší ihned výkon, čímž rychleji dosáhne požadované teploty. Konvektor nabízí tři stupně nastavení a ventilátor zajišťující rychlý ohřev a efektivní šíření tepla v místnosti. Cena 1399 Kč.

Dopřejeme si pobyt v infrasauně, jejíž rozměry a způsob instalace umožňují umístění i v menších bytech.

Prohřeje nás také horký nápoj a přidávání „horkého“ koření do jídel, např. skořice, kardamomu, kurkumy, koriandru, zázvoru, chilli a hřebíčku.

Relaxujte chytře a všemi smysly

Tipy a trendy

Cvičte doma

Návodů na hubnutí existuje spousta, důležitější než tzv. ideální figura jsou však kondice a zdraví.

Zeštíhlení a zpevnění postavy je bonusovým vedlejším efektem. Cvičíme s ohledem na stav své fyzičky. Pokud jsme se dosud příliš nehýbali, začneme procházkami, zahřívacími a protahovacími cviky. Jednotlivé pozice cvičebních sestav zařazujeme postupně po osvojení té předchozí, internet je plný cviků se zaměřením na problémové partie.

Foto: Unsplash

Jógamatky značky Kinoko jsou např. z přírodní gumy, juty, se semišovým povrchem či protiskluzové.

Do kondice nás dostanou levnější fitness pomůcky i drahé přístroje, začít můžeme s různě zátěžovými gumovými pruhy nebo popadneme z dětství důvěrně známé švihadlo. Skákání přes něj je osvědčená a prověřená tréninková metoda zatěžující každý sval v těle.

Sviťte s mírou

Když se krátí dny, hlavně senzitivní osoby brzy postrádají pozitivní vliv slunečního svitu a denního světla, trpí častěji únavou, bolestmi hlavy.

Neměli bychom ale náhradou protahovat den umělým osvětlením. Jeho spektrum často tvoří jen tři barvy – žlutá, oranžová a červená, které spíš stimulují, než uklidňují. Cítíme se pod jejich trvalejším vlivem podráždění, pod neustálým tlakem.

Nepomůže ani LED osvětlení s převahou modrého světla, které působí negativně na náš zrak. Vyhledáváme proto denní světlo, co to jen jde, nejlépe na procházkách uprostřed dne.

Anketa

Máte svůj osvědčený fígl, jak zvládat zimní období?
Ano, už dlouho a funguje!
19,5 %
Občas něco zkusím a občas to i zabere.
9,8 %
Nějak nevím, o čem je řeč.
6,4 %
Ne, bohužel ne.
16,9 %
Ne, a ani ho nepotřebuji.
47,4 %
Celkem hlasovalo 3360 čtenářů.

Reklama

Související články

Oázy klidu pro začtené knihomoly

Podzimní sychravé počasí a dlouhé zimní večery jsou časem, kdy sáhnou po knize nejen ti, kteří čtení vysloveně milují. Abyste si chvíle s knížkou mohli...

Rustikální styl evokuje kouzlo starých časů

Dnešní doba je hektická, plná stresu. Lidé proto stále častěji utíkají z měst na venkov. Nebo se aspoň doma snaží navodit poklidnou venkovskou atmosféru....

Kam chodí knihy spát

Elektronické čtečky jsou praktické, ale skutečný relax zažijeme jen s papírovou knížkou v ruce. Je totiž originální, krásná i vzácná. Proto si zaslouží...

Výběr článků

Načítám