Hlavní obsah

Oázy klidu pro začtené knihomoly

Právo, Dana Jakešová

Podzimní sychravé počasí a dlouhé zimní večery jsou časem, kdy sáhnou po knize nejen ti, kteří čtení vysloveně milují. Abyste si chvíle s knížkou mohli náležitě vychutnat, bude to chtít aspoň malou oázu klidu.

Foto: JAP Future

Prosklená knihovna s osvětlením působí elegantním dojmem.

Článek

Útočiště, kam se uchýlit s rozečtenou knihou, se dá najít v každém interiéru. Ve větším bytě či domě může být čtenářský koutek velkorysejší. Vyčarovat se dá ale i na malém prostoru.

V obou případech hledejte místo, kde budete mít co nejvíce soukromí a denního světla, ideálně tedy poblíž okna. V úvahu tak nejčastěji připadá obývací pokoj nebo ložnice.

Pohodlné křeslo

Základem místa pro čtení je bezpochyby křeslo. Mělo by nabízet nejen pohodlí, ale také zdravé sezení.

Vhodnou volbou jsou ušáky, které znaly už naše babičky a které se znovu vrátily do módy. V těch se pohodlně opřete. Těchto křesel je dnes na výběr velké množství, v různých dekorech – od jednobarevných přes vzorované až po originální patchworkové.

Foto: Asko - Nábytek

Pohovka u okna bude, stejně jako křeslo, skvělým útočištěm, když zatoužíte chvíli jen tak lenošit s knihou v ruce.

Svůj účel dobře splní i moderní designová křesla či houpací křesla. Dejte ale přednost těm s vyšší opěrnou částí. Pro větší pohodlí se bude hodit i podnožka. Komfortní jsou také pohovky a lenošky. Doplnit je můžete o dekorační polštářky.

Jak přimět děti ke čtení? Zkuste je motivovat hravými knihovnami

Tipy a trendy

Lampa na čtení

Přes den je nejlepší číst u okna, odpoledne a večer ale budete potřebovat kvalitní osvětlení. Lampa na čtení, ať už stojací, nebo stolní, by měla poskytovat správnou intenzitu světla (doporučuje se 300 až 500 lumenů). Ideální je, když se dá intenzita regulovat.

Důležitá je rovněž barva světla. Nejčastěji se doporučuje bílé světlo, které se blíží tomu dennímu (4000–5000 kelvinů). Kdo má raději světlo do žluta, měl by volit žárovku se zhruba 3000 kelviny.

Foto: Tchibo

Ideální místo pro čtenářský koutek je u okna. I tak ale nezapomeňte ani na lampu.

Vhodné je, pokud se dá lampa nastavovat, polohovat, abyste si světlo namířili přesně tak, jak potřebujete. Světlo by na stránky mělo dopadat zezadu nebo ze strany.

Knihovna

Další nezbytnou částí čtenářského koutku je knihovna. Velikost záleží na tom, jak velcí jste čtenáři. Jinak se fantazii meze nekladou.

Můžete mít knihovnu jako regálový systém nebo skříň s policemi, kombinovat otevřené části se zavřenými. Také materiálů je na výběr velké množství včetně netypických. Atraktivní může být např. knihovna z masivního exotického dřeva nebo atypického tvaru.

Doplňky

Patříte-li k těm, kteří si při čtení rádi vychutnají šálek čaje či kávy nebo večer sklenku vína, pořiďte si ke křeslu malý odkládací stolek. Hodit se může i stojan na časopisy.

Foto: Jysk

Základním prvkem čtenářského koutku je křeslo. Ideální je ale doplnit ho také o odkládací stolek, případně kusový koberec, abyste nemuseli mít nohy na chladné podlaze.

Anketa

Máte doma svůj čtenářský koutek?
Ano, bez něj bych se neobešel/a.
44,1 %
Ne přímo specializovaný na čtení, ale něco podobného mám.
12,2 %
Ne, čtu si tam, kde je možné si sednout/lehnout.
29,7 %
Já moc na čtení nejsem, takže ne.
4,9 %
Ne a chybí mi.
9,1 %
Celkem hlasovalo 263 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Chcete stylovou židli? Inspirujte se ikonami

Je jasné, že židle má být stabilní a pohodlná. Ovšem když svým stylem a kvalitou čerpá z bohaté historie a je spojená s proslulým výrobcem či návrhářem,...

Výběr článků

Načítám