Hlavní obsah

Relaxujte chytře a všemi smysly

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sauna má blahodárný vliv na naše zdraví, hlavně výborný preventivní účinek. Kromě klasické finské sauny našly uplatnění i infračervené prohřívací kabiny. Jejich výhodou je minimální prostor k instalaci, dají se umístit i do malého bytu.

Foto: Usspa

Rodinné vířivky SPA jsou oblíbené nejen kvůli menší spotřebě vody, ale zejména pro lepší zakomponování do exteriéru. Z těchto důvodů mají velkou budoucnost. Navíc o návrat k přírodě je stále větší zájem.

Článek

Také vířivky násobí dokonalý odpočinek. Na výběr jsou akrylátové i nafukovací, ale možné jsou i dřevěné kádě. Voda se v nich ohřívá kamny na dřevo, zatímco vířivé vany mají tepelné čerpadlo.

Foto: Usspa

Swim spa umožní koupání po celý rok, její provoz je navíc mnohem ekonomičtější díky systému izolace a termokrytu. Koupat se tak za nízkých nákladů můžete dokonce i v zimě. Voda ve swim spa se temperuje průběžně a je kdykoliv připravená k použití.

Jakou saunu?

Suchá finská sauna je klasika a má nejdelší tradici. Nabízí suché teplo v kombinaci s ochlazením (např. studeným vzduchem či lázní). Díky střídání fáze pocení a ochlazování (obvykle koupel) se tělo otužuje, prokrvuje a očišťuje. Teplota v sauně dosahuje 90 až 110 °C, při zachování minimální vlhkosti vzduchu.

Jaké máme možnosti výběru? Lze mít saunovou kabinu, která je umístěna v prostoru. Další variantou je vestavěná sauna, zpravidla malá místnost obložená dřevem, třetím typem je venkovní domek.

Foto: Mountfield

Kabina finské sauny Freya z pečlivě vybraného smrkového dřeva má čtvercový půdorys a luxusní prosklené průčelí. Tři lavice jsou stejně jako veškeré příslušenství precizně zpracovány z lípy.

Při stavbě klasické finské sauny se používá dřevo kvalitní, trvanlivé a odolné vůči vysokým teplotám. K obkladům se hodí skandinávský smrk (hladké světlé dřevo s minimálním obsahem pryskyřice) nebo kanadská borovice (lehce načervenalé dřevo bez suků).

Pro vnitřní vybavení se hodí africká vrba Abachi (dřevo s minimální tepelnou vodivostí), která chladí, takže dotek lavice s pokožkou těla je příjemný. Lze využít i tuzemské materiály. Jsou ale pórovité, nemají potřebnou absorpční schopnost a mnohem dříve se opotřebují.

Saunové rituály prospívají zdraví, dokážou zlepšit náladu i v teplých dnech

Zdraví

Nenáročná infrasauna – pro infračervenou kabinu je charakteristická nízká spotřeba elektřiny, protože se vyhřeje za 5–10 minut a teploty uvnitř se pohybují od 40 do 60 °C.

Pocení v infrasauně je mnohem intenzivnější, jelikož záření proniká hluboko do tkání. Proto není nutné opakovat cykly prohřívání a ochlazení.

Foto: Marimex

Infrasauna Marimex Elegant 3002 XXL vyniká precizním zpracováním a maximální výbavou. Má praktickou prosklenou čelní stěnu. Poskytne blahodárné účinky až třem osobám najednou.

Tento způsob saunování je vhodný pro všechny, kteří potřebují prohřát bolestivé svaly a klouby, vyhovuje sportovcům i lidem s nemocným srdcem, pro něž se finská sauna nehodí.

Jak topit

Saunu lze vytápět mnoha způsoby, ať už kamny s parním vyvíječem, ale dá se topit i elektrickými kamny, nebo kamny ovládanými panelem či elektronicky řízeným kontrolním panelem, který výrazně snižuje spotřebu energie.

V malých saunách, kde používáme topidla s výkonem do 3,6 kW (maximálně 4,5 kW), stačí k připojení zásuvka s napětím 220 V. Výkonnější kamna už potřebují napětí 380 V. V sauně lze také topit dřevem, nebo dokonce rašelinou i briketami, ale v takovém případě musí být napojena na komín.

Jestliže se rozhodneme pro kamna, dohlédneme, aby komín splňoval všechny bezpečnostní podmínky. To je pochopitelně mnohem náročnější než instalace elektrických kamen.

Foto: Mountfield

Prostorná infrasauna Salome s unikátním půdorysem do rohu místnosti. Dokonalé prohřátí těla zabezpečí šest keramických topidel a dvě red-light topidla. Barevná světelná terapie, rádio/MP3 přehrávač a ionizátor doladí atmosféru.

Vlhkost vzduchu v sauně by se měla pohybovat od 15 do 30 %. Vyšší vlhkost nemusí každý snášet. Na trhu je velký výběr vlhkoměrů nebo termostatů, které hlídají poměr mezi vlhkostí a teplotou. Při vyšší vlhkosti by mohlo dojít k přehřátí organismu.

Vířivky pomáhají

Přinášejí mnoho benefitů pro lidské zdraví. Příznivě působí na pohybový aparát, zlepšují hybnost kloubů a svalů, podporují funkci oběhového systému a také zbavují stresu a zlepšují náladu.

Foto: Marimex

Vířivka Pure Spa o rozměrech 196x71 cm, s místem až pro 4 osoby. Má 120 vzduchových trysek s předehřevem vzduchu, ohřev silný 2200 W, oběhové čerpadlo s výkonem 1741 l/h.

Akrylátové vířivky umocní a obohatí relaxační zážitek. Jejich velkou předností je dlouhá životnost. K dostání jsou vířivky od českých výrobců, které se vyznačují výjimečnou kvalitou.

Vyrábějí se ze 100% recyklovatelného materiálu, který neškodí lidem ani přírodě. Předností je ekologická výroba i dodání do 30 dnů. Na výběr jsou také vířivky od zahraničních výrobců.

Foto: Mountfield

Akrylátová vířivka Everest nabízí dokonalý stylový relax až pro 5 osob.

Nafukovací vířivky oceníte v každé domácnosti, vždy dopřejí neopakovatelný pocit klidu a odpočinku po náročném dni. Nafukovací vířivky se dají použít i jako venkovní. Díky snadné instalaci je vše připraveno maximálně do 10 minut. Vybrat si lze z velkého množství modelů obvykle pro 2–6 osob.

Dřevěné kádě představují přírodní koupání bez nutnosti chemie. Voda ve vířivkách se udržuje pomocí kyslíkové nebo chlorové chemie. Domácí lázně jsou dnes mnohem dostupnější, a proto není divu, že si vířivou vanu pořizuje stále více lidí.

Foto: Hanscraft

Hot tub neboli finská koupel umožňuje relaxaci ve venkovním koupacím sudu, který disponuje topením na dřevo, nepoužívá se chemie pro úpravu vody.

Foto: Hanscraft

Při výběru vířivky vsaďte na renomované výrobce, kteří jsou zárukou kvality. Vyzkoušejte, zda jsou místa k sezení a ležení pohodlná a dají se přizpůsobit individuálním potřebám a doplnit o aromaterapii, LED světla či wellness programy.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Kvalitní vanu poznáte už podle záruky, která se pohybuje od dvou do deseti let podle výrobce. Důležitou roli hraje čištění a údržba vířivky, odhlučněné a úsporné čerpadlo i provozní náklady.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko má mistra světa v saunování

Mistrem světa v saunových ceremoniálech se stal v uplynulých dnech v nizozemském Soesterbergu Jiří Žákovský z Česka. Se svým příběhem, který vypráví o boji...

Výběr článků

Načítám