Hlavní obsah

Sluncem zalitý domov zpěvačky Šárky Benetkové

Právo, Zdeněk Smíšek

Zpěvačku skupiny Nezmaři Šárku Benetkovou jsme navštívili na severním předměstí Českých Budějovic, kde žije v domě po rodičích. V den, kdy její dcera měla napsaný termín porodu. (Barborka se narodila až po našem odjezdu, ale ještě před uzávěrkou.) Sluncem nebyla zalita jenom pestrá zahrada, ale i celý dům.

Foto: Petr Horník, Právo

Z obývacího pokoje, naproti jídelně s kuchyňským koutem, je vstup přes zimní zahradu do té rovněž nejen letní.

Článek

„Jako malá holka jsem tu přes plot a pole viděla i na Kleť. Ale od té doby v okolí vyrostly nové domy a staré se různě dostavují.

Můj táta byl mzdový účetní, ale stavěl a budoval tu vše sám. I roubenku – zahradní domek. A tak precizně, že rekonstrukce nebyla až tak složitá, a i zedníci se divili, jak tu máme rovné stěny a úhly opravdu pravé. Byly nutné nové rozvody vody, elektroinstalace a topení.

Foto: Petr Horník, Právo

Šárka Benetková

Staré ovocné stromy také postupně nahrazujeme a některé zatím necháváme,“ vypočítává s nadšením naše hostitelka a nezapře, že je absolventkou střední stavební školy. Mimochodem jejími spolužáky byli Petr Kučera a Petr Muk z legendární skupiny Oceán.

„Všechny naše děti chodily na sídlišti do hudební školky. A díky spolužákům, kteří zůstali v oboru a pořídili si třeba i stavební firmy, jsme neměli ten klasický problém, jak sehnat kvalitní řemeslníky a materiál na rekonstrukci.“

Zlaté ruce a vzpomínky

„Možná mám šikovné ruce po tátovi. Po škole jsem si přivydělávala šitím oblečení. Od halenek po oteplovačky,“ usmívá se a téměř spiklenecky přiznává, že si poslední dobou ráda maluje obrázky krajinek. Techniku se naučila na internetu!

„Syn žije osm let v Anglii a upozornil mě, že na YouTubu je instruktážní video Boba Rosse. Tak jsem se opravdu podle toho naučila malovat olejovými barvami. Loni jsme byli na dovolené na Madeiře a dostali jsme se do krásného zákoutí, které vypadalo úplně stejně jako na mém obrázku, který jsem si ale rok předtím namalovala doma!“

Foto: Petr Horník, Právo

Hudební salonek před ložnicí připomíná hlavně maminku.

Foto: Petr Horník, Právo

Výhled na velkou parcelu je i z jídelny.

Když přidáme hru na klávesy a skládání hudby pro kapelu, s níž zpívá už třicet let, není třeba pochybovat o jejím všestranném talentu.

Nezmaři loni oslavili čtyřicet let na scéně i vydáním dvojalba a zpěvníku se sto čtyřiceti písničkami. „Teď je čas zase na nové písničky, ale na koncertech se opakovaně setkáváme se zájmem hlavně o ty pomalu zlidovělé. Je na tom znát, jak se lidi upínají k určitým jistotám,“ dodává Šárka Benetková.

Zimní i letní zahrada

Příjemný interiér je moderní a až na výjimky vlastně minimalistický. Poctivost stavby doslova od podlahy dokládají původní parkety. Obytnou plochu od nedávna rozšiřuje oblíbená (i kočkami a pudlem) zimní zahrada. Z ní vedou betonové schody do zadní a prostorné zahrady. Z druhé strany je přízemní dům příjemně bezbariérový.

Foto: Petr Horník, Právo

Středem domu vede chodba. I ta má na podlaze původní parkety.

Foto: Petr Horník, Právo

I dřevěná roubenka v zahradě je dílem stavitele domu.

„Když v zimě svítí sluníčko, pouštíme přes zimní zahradu ohřátý vzduch do domu a nemusíme kolikrát ani topit. V létě je zase filtrem proti horku. A daří se mi tu pěstovat citrusy!“

Krása střídá nádheru

Už samotná zahrada – plynule přecházející od užitkové k okrasné a obráceně – stojí za návštěvu.

„Opravdu tu máme vše a je mi tu tak dobře, že ani nemáme potřebu jezdit někam chalupařit. Měla jsem vypiplanou chalupu, krásné jihočeské stavení, ale prodali jsme ji. Teď máme k dispozici i víkendové bydlení v řadovce na Lipně, ale tam jezdíme hlavně v zimě. Léto trávíme tady. Vyplácám tu veškerý svůj volný čas,“ usmívá se Šárka Benetková, když se spokojeně rozhlíží po pozemku.

Foto: Petr Horník, Právo

Posezení u originálního krbu (udírny). Dvě stěny v pravém úhlu doplňuje přizdívka tvořící místo na ohniště.

Foto: Petr Horník, Právo

Komfort zimní zahrady umocňují i dvojité zasunovací dveře. Jedny jsou jen ze síťoviny proti hmyzu.

Foto: Petr Horník, Právo

Z nové zimní zahrady za domem vedou schody do velké zahrady. Typizovaných domů v původní podobě zůstalo v okolí už jen pár.

„Koncertů máme hlavně přes léto opravdu hodně. Vyhovuje mi i to, že kluci z kapely přijíždějí na zkoušky k nám. A když jedeme koncertovat, tak mě tu nabírají poslední, protože všechny cesty vedou na Prahu.“

Když rodiče začali dům v sedmdesátých letech stavět, byla Šárka dítko školou povinné.

„Žila jsem tu až do svatby a takto to vypadá někdy od roku 2011. Měla jsem k místu vždy tak osobní vztah, že jsem z případného prodeje neměla radost. Už tady byl i zájemce, rozhlížel se, plánoval a mně se v tu chvíli udělalo tak nějak smutno a uvědomila jsem si, že dům už je to jediné, co mě spojuje s rodiči. A že nic prodávat vlastně nechci. Za pár dnů pán sám od sebe volal, že už nemá zájem…“

Foto: Petr Horník, Právo

Dům vypadá jako novostavba, ale jde o citlivou rekonstrukci, která ctí původní charakter.

Foto: Petr Horník, Právo

Na místě nynějšího bazénu byla v době výstavby domu nádrž na hašení vápna.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám