Hlavní obsah

Klára Haunerová: K minimalismu mě přivedlo časté stěhování

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klára Haunerová je duší cestovatel. Přesunuje se z hor do města, miluje cizokrajné země, hlavně Afriku. Často se stěhovala i v Praze a neustálé balení věcí ji přivedlo k myšlence vlastnit toho méně. O své vnitřní cestě k minimalismu napsala i knihu: Méně mít, více žít.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V životě Kláry nechybí knihovna a v ní zajímavé knihy. Hlavně psychologické, motivační a samozřejmě z cest.

Článek

Ve svém bytě si nechala jen to základní a udělala významný počin. Věci začala rozdávat těm, kteří je potřebují více než ona. „Něco jsem dala na charitu, oslovila lidi přes různé aplikace a byla zvědavá, kdo ke mně domů přijde,“ vypráví Klára Haunerová.

A zaujatě pokračuje. „Přišli různí lidé, byli to svým způsobem moji hosté a já poslouchala jejich příběhy. To mě moc bavilo,“ dodává.

Za čtvrt roku se jí podařilo rozdat velkou část domácnosti, něco symbolického i utržila. A strašně moc se jí na duši ulevilo. Svůj pozdější návrat s taškou v ruce vnímala jako start do nového života.

Zařízeno za dva

Klára má příjemný byt v činžovním domě v centru Prahy. Je na klidném místě, s výhledem na řeku Vltavu. Na Náplavku, kde jsou skvělé farmářské trhy, to má opravdu kousek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ze svého balkonu má úžasný výhled na Vltavu a pěšky kousek na farmářské trhy na Náplavce.

Když se ale vrátila, byl to holobyt. Udělala si seznam věcí, které jí v bytě chybějí, a měsíc za běžného chodu pozorovala, zda je opravdu potřebuje. Kromě postele, židle se stolem to byly květiny, motivační citáty a fotografie z cest. Dala si jen dva dny na to, aby se zařídila, více času tomu věnovat nechtěla.

„Byla to zábava, mám jen věci, které jsou nezbytné. Nelpím na majetku, nemusím se o věci tolik starat, opravovat je, uklízet, mám více volnějšího času, jsem svobodnější, věnuji se tomu, co mě baví,“ říká Klára.

Zdeněk Juřica své bydlení průběžně vylepšuje

Jak bydlí VIP

V jejím bytě je hodně denního světla, je vzdušný a prostorný. Decentnímu interiéru vévodí barva bílá, šedá, krémová, jednoduché tvary, nadýchané závěsy, zelené květiny, knihovna a obrázky v rámečcích.

„Dobře mi dělá přírodní dřevo, ráda taky renovuji starý nábytek, stolky, stoličky. Komoda v chodbě je po mé babičce. Kombinace dřeva s bílou barvou je navíc velmi ušlechtilá,“ říká Klára.

Jednoduše a stylově

Příjemný byt s dispozicí 4+1 má velikost 145 m2. V nájemním bytě Prahy 2 bydlela původně její babička a maminka, teď ho využívá Klára. „Vyhovuje mi to, nechci hypotéky, úvěry, vyhýbám se takovému fungování,” říká hostitelka.

V současné době plně využívá tři velké místnosti. Jedna slouží jako obývací pokoj, druhá jako ložnice, třetí je kuchyň. Praktická je také prostorná komora s chodbou, která pojme i jízdní kolo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V chodbě činžovního bytu je komoda po babičce, kterou Klára sama zrenovovala. Zachraňovat staré kousky ji baví.

„Interiér vybavuji kreativně. Podporuji české nábytkářské firmy, chodím do starožitností, hledám na internetu. Kombinuji, skládám, hledám nápady a inspiraci.“

Vlastní cesta k minimalismu

Klára vystudovala oděvní návrhářství, později se vzdělávala i v managementu a marketingu. A pochopila, že by chtěla oděvní návrhářství spojit s ekonomickým vzděláním. Vybudovala Institut módní tvorby, soukromou školu, která poskytuje v tomto oboru vzdělání.

Pohodové království Ivana Vodochodského

Jak bydlí VIP

Ve volných chvílích miluje cestování. V Čechách tráví léto na horách a v zimě preferuje zahraničí, místa nedotčená turisty. Na malém ostrůvku Gozo napsala knihu o minimalismu (Méně mít, více žít), kde najdeme kromě jejího vyprávění i třináct otevřených příběhů jiných osob. A pochopíme, že každý vnímá minimalismus trochu odlišně. Důležité ale je, aby všichni byli více spokojeni.

Anketa

Máte rádi minimalistický styl?
Ano, to je mi blízké!
65,4 %
Docela ano.
17,9 %
Nevím.
2,7 %
Spíš ne.
4,4 %
Ne, to není vůbec moje gusto.
9,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2809 čtenářů.

Reklama

Související články

Andělský domov zpěvačky Kamily Nývltové

Zpěvačka Kamila Nývltová patří k těm šťastnějším, kteří si v Praze koupili pěkný byt, ale v posledních týdnech nepohody mohla být spokojeně v „rodném” domě –...

Výběr článků

Načítám