Hlavní obsah
Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz

Zpracujte podzimní úrodu podle babiček. Zavařte houby nebo ořechy

Ačkoli máme většinou zavařování spojené s létem a ovocem, neznamená to, že by na podzim nebylo co tímto způsobem zpracovat. Naopak! Navíc zavařování se poslední dobou opět vrací na výsluní jako osvědčený, a hlavně léty prověřený způsob uchovávání potravin. Co všechno můžete nyní zavařit a jakou výbavu byste doma měli mít pro ty nejlepší výsledky?

Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz
Zpracujte podzimní úrodu podle babiček. Zavařte houby nebo ořechy

Také si pamatujete, jak vaše babička či maminka s první jarní úrodou vytáhla velký prádelní hrnec a uklidila ho zase až prakticky na konci podzimu, když už byla zpracovaná veškerá úroda? Pak vězte, že zavařování zažívá velký návrat. A není divu!

Tento způsob uchování potravin je totiž prověřen léty, a hlavně je zdrojem úžasných chuťových zážitků. Navíc v 21. století máme – na rozdíl od našich předků – k dispozici spoustu skvělých pomocníků.

Není hrnec jako hrnec

Tak především můžete s klidným srdcem zapomenout na onen babiččin prádelní hrnec, který používala na zavařování úrody. Raději se porozhlédněte po speciálním zavařovacím hrnci.

Věřte, že jakmile si ho jednou pořídíte, rozšíří se zásoby ve vaší spíži několikanásobně – na jaře začnete zavařováním třešní, pak přijdou meruňky, zavařování broskví, angreštů a dalších letních plodů. Nakonec zjistíte, že je konec podzimu a vy stále nemáte hotovo.

Zavařovací hrnce najdete na trhu buď klasické (ty se nejvíce podobají těm prádelním, ale nenechte se zmást), nebo elektrické. Elektrický zavařovací hrnec má spoustu výhod – nejenže nepotřebujete sporák, což může být například na chatě problém, ale můžete jej využít i pro řadu dalších kulinářských příležitostí. Uchováte v něm například teplé pokrmy či nápoje, v některých modelech lze navíc i vařit (především polévky a omáčky).

Elektrické hrnce mohou být v zásadě dvojí, a to nerezové nebo smaltované. Oba typy jsou nicméně vybaveny kvalitním termostatem, regulátorem teploty a ventilem pro vypuštění vody, častý bývá i časovač, takže vám odpadá neustálé hypnotizování hodinek.

Při nákupu si všímejte také bezpečnostních prvků – standardem by měla být pojistka proti zapnutí přístroje bez vody či proti jejímu vyvaření.

02_zari_Zbozi_Zavarovani_1

Důležité maličkosti

Zavařování se obvykle neobejde ani bez zavařovacího teploměru, díky kterému potravinám dopřejete přesně tu teplotu, kterou ke sterilování vyžadují. Potřebovat budete také zavařovací sklenice.

Možná máte na půdě nějaké schované po babičce, ale raději investujte do nových. Mohlo by se totiž stát, že kvůli špatně těsnícímu nebo nedokonale vyčištěnému víčku přijdete o celou várku, a hlavně hodiny práce s přípravou surovin.

V dnešní době navíc sklenice na zavařování seženete v nejrůznějším objemu i provedení, takže si můžete vybrat, které vám budou vyhovovat nejlépe.

Ačkoli je klasické zavařování v hrnci stále nejrozšířenější, v současnosti můžete vyzkoušet i méně tradiční postupy. Těmi jsou například zavařování v mikrovlnce (postup je o něco rychlejší, a navíc vám odpadá manipulace s horkou vodou), zavařování v myčce (teplota by měla být nastavena mezi 70 a 80 stupni, program byste měli nechat doběhnout celý a samozřejmě byste neměli zároveň umývat špinavé nádobí) nebo zavařování v troubě.

Sezona v plném proudu

Přemýšlíte, co nyní na počátku podzimu vlastně ještě zavařovat? Možností je spousta! Začínají totiž dozrávat podzimní druhy jablek a hrušek, takže můžete směle začít vyrábět kompoty, pyré či džemy.

Ostatně zavařování hrušek či jablek si můžete užívat až do října, kdy zrají poslední zimní odrůdy. Z podzimního ovoce je pak nutné ještě zmínit švestky – tedy pokud vám nějaké zbydou po všech těch švestkových knedlících a koláčích.

02_zari_Zbozi_Zavarovani_2

Především v některých chladnějších oblastech vrcholí sklizeň paprik a rajčat. Co se zavařování paprik týče, velmi oblíbené jsou ve sladkokyselém nálevu, ve kterém ostatně skvěle chutnají i nejrůznější pálivé papričky (u nich jen vždy konzumenty upozorněte, že i když jim lák většinou lehce ubere na ostrosti, neznamená to, že už nepálí).

Při zavařování rajčat máte také na výběr z mnoha možností, velmi oblíbené je nicméně zpracování pouze v mírně slaném nálevu – takto si totiž snadno připravíte domácí „rajčata v konzervě“.

Zapomenout samozřejmě nesmíme na zavařování okurek. Tahle dobrota ostatně může chybět jen v málokteré domácnosti. A podobně jako je tomu s mnoha rodinnými recepty, také ty na lák či poměr jednotlivých ingrediencí ve sklenici jsou v řadě případů střeženými rodinnými recepty. Ostatně sterilovat se dá prakticky jakákoli zelenina. Aktuální je (a během podzimu bude) například zavařování červené řepy.

Ostatně řepa není jedinou aktuální surovinou vhodnou pro zavařování. Češi jsou zkrátka národ houbařů, a tak není divu, že v mnoha domácnostech právě probíhá masivní zavařování hub (oblíbené jsou v kyselém nálevu, ale například i v másle apod.).

Další plodinou jsou nejrůznější ořechová jádra. Ačkoli může znít zavařování ořechů trochu neobvykle, nenechte se zmást. Jedná se o skvělý způsob, jak jejich úrodu uchovat po dlouhé měsíce.

Trochu netradiční se může zdát i zavařování masa, ale i tady se jedná o tradiční a léty prověřený způsob uchování této suroviny. Zavařovat se dá jak vařené, tak i syrové maso (tady však pečlivě dodržujte předepsané postupy a také pokyny ke skladování). Zavařovat lze prakticky všechny druhy masa – od tradičního hovězího, vepřového a drůbežího přes zvěřinu až po ryby.

Tento článek podporuje službu Zboží.cz.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků