Hlavní obsah

Prvorepubliková Hönigova vila v Ústí nad Labem je na prodej

Novinky, Kristýna Léblová, kk
Ústí nad Labem

V Ústí nad Labem žilo v minulém století několik továrníků, kteří si zde postavili luxusní vily. Po válce je ale museli opustit a zpět se už nevrátili. Mezi nimi je i Hönigova vila, která je právě na prodej prostřednictvím aukce. Vyvolávací cena činí takřka devět milionů korun a vy si díky kameře Novinek můžete vilu i s přilehlými pozemky prohlédnout z výšky.

Prvorepubliková Hönigova vila v Ústí nad Labem je na prodej. Prohlédněte si ji z ptačí perspektivyVideo: Novinky

 
Článek

V Ústí nad Labem se nachází několik vil bývalých továrníků, které zbytečně chátrají. Žádná veřejná instituce o budovy nemá zájem, tudíž se stát rozhodl je nabídnout zájemcům z řad veřejnosti.

Mezi nimi byla i již prodaná Schichtova vila, která díky aukci získala nového majitele. Hönigova s ní tak trochu sousedí – nachází se ve stejném areálu.

Pro stavbu svých vil se totiž někdejší ústečtí továrníci rozhodovali společně.

Na prodej je luxusní vila „ústeckého Bati“ Heinricha Schichta. Prohlédněte si ji z ptačí perspektivy

Bydlení

„Tento areál jsme převzali v loňském roce jako nepotřebný majetek od Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, následně jsme jej nabídli státním institucím k využití, a jelikož žádná neprojevila zájem, nabídli jsme vilu k prodeji veřejnosti,“ popisuje důvod prodeje referentka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Adéla Janů.

Vila Hönig byla pro továrníka Josefa Höniga postavena ve 20. letech 20. století. Dodnes v ní zůstala zachována většina stavebních prvků i exteriéru vily, a to především soustava zahradních schodišť, štuková výzdoba ložnic a jídelny a také dřevem obložený salon ve druhém patře. Areál má téměř 15 000 metrů čtverečních.

Foto: Novinky

Ve vile je dochované schodiště.

„Nový majitel získá nejenom krásnou Hönigovu vilu, která je kulturní památkou, nachází se zde zachovalé prostory, včetně krásného schodiště. Kromě toho bude mít k dispozici také vedlejší budovu, která pochází z roku 1956, správcovský domek a rozlehlé pozemky,“ popisuje lukrativní nabídku Adéla Janů.

Součástí pozemků je rozsáhlý park, v jehož západní části se vila nachází. Její průčelí doplňuje prostorná obdélná terasa se schodištěm vedoucím do zahrady. Z budovy je krásný výhled na hrad Střekov.

Rozdíl mezi vně a uvnitř se ve vile místy zcela stírá

Tipy a trendy

Josef Hönig provozoval v Ústí nad Labem koželužnu založenou před rokem 1850, jež společně s dalšími průmyslovými podniky přispěla ke společenskému a kulturnímu vzestupu města.

Autorem návrhu vily byl architekt Paul Brockardt. Pocházel z Bavorska a byl to Hönigův zeť. Kromě jiného vedl také stavbu vily Hönigova kolegy Heinricha Schichta.

Foto: Novinky

Budoucí majitel získá i přilehlé pozemky s dalšími budovami.

„Za druhé světové války byla vila vyvlastněna a následně připadla státu. V 50. letech ji využívala Spolchemie a od roku 1953 také ministerstvo pracovních sil, které zde zřídilo školicí středisko. Právě z této doby pochází vedlejší budova. V 90. letech areál převzala Univerzita Jana Evangelisty Purkyně. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových jej pak převzal v loňském roce,“ seznamuje s poválečným životem vily Adéla Janů.

Aukce proběhne 24. března ve 13:00 hodin. Vila je zatím v nabídce za 8 992 000 korun. Pro účast na aukci je potřeba složit 10% vratnou kauci.

Reklama

Související témata:

Související články

V Česku loni zdražily také starší byty

Starší domy a byty zdražily loni o třináct procent, v Praze byl byt z druhé ruky dokonce jen o šest procent levnější než v novostavbě. Vyplývá to z analýzy...

Nemovitosti zdražují dál. Bez ohledu na virus

Ceny bytů, rodinných domů i pozemků rostly i v posledním čtvrtletí loňského roku, stejně jako po celý rok. Nejvíce v porovnání s rokem předchozím zdražily...

Výběr článků

Načítám