Hlavní obsah

Pražský byt získal po rekonstrukci industriální nádech

Byt ve zrekonstruovaném bytovém domě nedaleko Letenského náměstí v Praze potřeboval rovněž rekonstrukci. V rámci toho došlo i na stavební úpravy dispozic. Celý interiér byl propojen jednotnými prvky, ze kterých jasně dýchá industriální charakter. Prostor byl oživen výraznou modrou barvou.

Foto: Boys Play Nice a časopis Bydlení mezi panely

Jednotná linka bytu se prolíná v modré barvě, která je použita například v malbě na cihlové stěně nebo na sedací soupravě.

Článek

Dispozici navrženou developerem upravily architektky Klára Valová a Eva Mohylová z ateliéru SMLXL na míru požadavkům mladého páru.

Residenční byt s malým balkonem má rozlohu 98 m2 a patří k němu i vlastní parkovací stání.

„Byt byl od developera předán ve stavu shell and core, což je ideální stav pro návrh i samotnou realizaci. Přesto jsme se nevyhnuly stavebním úpravám vyplývajícím z nově navržené dispozice – šlo o rozvody elektroinstalací, úpravy a změny pozic stavebních otvorů, rozvody vody a odpadů, nový sádrokartonový strop,” poznamenává architektka Klára Valová.

Parkety ve francouzském stylu

Bytu chtěly architektky částečně navrátit původní charakter, který byl nyní daný už jen špaletovými okny.

Dveře proto zvolily obložkové profilované a na míru, které se oproti původnímu návrhu zvýšily.

Víkendové bydlení pro pár, který rád hostí své známé a kamarády

Tipy a trendy

Podlaha je v obytných místnostech dřevěná a parkety, které byly zvoleny v atypicky větším rozměru, jsou skládány ve francouzském stylu.

Záměrem bylo tyto původní prvky kombinovat s industriálními a barevnými detaily.

Modrá se prolíná celým bytem

Jednotná linka bytu se prolíná v modré barvě, která je použita například v malbě na cihlové stěně v obývacím pokoji, na sedací soupravě, v modré mozaice v koupelně okolo vany, ale také na dveřích do soukromé koupelny v ložnici.

Industriální prvky se pak opakují v kovu, který je využit v různých podobách - jako posuvné dveře oddělující vstup od obytného prostoru, knihovna z roxorových prutů nebo plech za kuchyňskou linkou.

Velkou váhu měl také výběr topení – litinová tělesa jsou doplněna o retro černé ventily.

Designérka proměnila zpustlou myslivnu v elegantní chalupu

Bydlení

Černá dlažba ve vstupní hale opticky rozděluje vstup do bytu od obytné části. Celý interiér je laděn jako celek, včetně vybraných doplňků a dekorací.

Posuvné ocelové zrcadlo vyrobené na míru skrývá elektro rozvaděč. Před ním je umístěno betonové křesílko.

Nízká část kuchyně v bílém laku

Černý box, který přechází ze vstupní haly do hlavní obytné místnosti, ukrývá jak úložné prostory pro boty a kabáty, tak veškeré spotřebiče v kuchyni. Je na něm použita překližka mořená na černo v kombinaci s dvířky v tabulové barvě. Samotná překližka je pak nepravidelně skládaná.

Nízká část kuchyně je v bílém laku v kombinaci s ocelovými plechy ponechanými v přirozené barvě po válcování za tepla.

Stará paneláková garsonka v hávu 21. století

Bydlení

Plech je použit v atypickém opláštění ostrůvkové digestoře, na dvířkách pod dřezem i v celku za kuchyňskou linkou. Pracovní deska na kuchyni je kombinací bílého a černého corianu.

Jídelní stůl je součástí ostrůvku a je vyroben z dubového mořeného masivu. Jednotlivé dubové fošny jsou propojeny roxorovými pruty.

Šatní skříně v ložnici jsou také vyrobeny na míru a mají atypicky frézovaná dvířka. Jako úchytky jsou v celém bytě použita lana. Propojení koupelny s ložnicí fixním zasklením bylo přáním klientů.

Výrazným prvkem je zde také postel Hastens, doplněná o překližkové čelo na míru a volně stojícími nočními stolky.

Z panelového bytu vzniklo moderní bydlení ctící beton, dřevo a minimalismus

Bydlení

Koupelny jsou řešeny minimalisticky. Ve větší z nich je použita mozaika okolo vany v návaznosti na betonovou voděodolnou stěrku. Nábytek je zde z mořeného masivu.

Druhá z koupelen je kombinace šedé dlažby a obkladu imitujícího beton v kombinaci s bílou voděodolnou malbou. I zde se objevuje ocel, a to na rámu skla do sprchy a zrcadla. Industriálně je laděn i výběr osvětlení, a to nejen u umyvadel, ale i ve zbytku bytu.

Slovo architektky

„Ateliér nabízí celkové zpracování architektonické zakázky se specializací na interiér staveb. Podstatou práce je komplexní servis – pochopení potřeb a životního stylu klienta, kreativní koncept, architektonická studie a technická realizace se zaměřením na dobře zvládnutý detail. Spolupracuje s odbornými specialisty a ověřenými dodavateli a plně zastupuje klienta v celém procesu spolupráce,” poznamenává Klára Valová.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Plovoucí vila udiví luxusem uprostřed ráje

Snahu tradičních architektů po co nejmenším ekologickém dopadu při provozu pozemních staveb začínají v čím dál větším měřítku následovat také stavitelé lodí....

Výběr článků

Načítám