Hlavní obsah

Havířov přivítá nejlepší evropské aranžéry květin

Právo, Pavel Karban

Poprvé bude ČR pořádat evropský šampionát profesionálních floristů. Na 17. Mistrovství Evropy ve Floristice – Europa Cup 2011, které se uskuteční od 31. srpna do 5. září v Havířově, dorazí reprezentanti 19 zemí, mezi nimi i 25letý Jaromír Kokeš z Brna.

Foto: Pavel Karban, Právo

Evropská floristická soutěž se uskuteční od 31. srpna do 5. září v Havířově.

Článek

Kromě Kokeše budou v Havířově bojovat vítězové národních kol floristických soutěží z Arménie, Ázerbájdžánu, Belgie, Dánska, Finska, Chorvatska, Itálie, Maďarska, Německa, Nizozemí, Norska, Polska, Rakouska, Ruska, Slovinska, Švýcarska, Švédska a Velké Británie.

Evropské klání floristů je určeno profesionálním aranžérům a koná se stejně jako olympiáda, jednou za čtyři roky. ČR ho pořádá vůbec poprvé. Rozpočet šampionátu, jehož pořadatelem je Havířov a Svaz květinářů a floristů ČR, je 9,6 miliónu korun. Už nyní se ale městu podařilo od sponzorů a partnerů získat necelé 4 milióny.

Floristé budou tvořit květinová díla na šest témat: Symfonie v květech, Vítejte v mladém městě, Svatební kytice, Od uhlí ke květům, Klobouk Lízy Doolitlové a Překvapení. Na každý úkol mají určený čas. První den absolvují tři disciplíny v Městské sportovní hale Slavia, druhý den se jedna soutěž uskuteční na Náměstí Republiky, zbývající dvě v průběhu galavečera v Kulturním domě Petra Bezruče.

„V každé disciplíně se hodnotí technika a estetika. V estetice se jedná o barvu, kompozici a celkový finální efekt. Za každou disciplínu může dostat soutěžící až 100 bodů,“ popsal člen mezinárodní jury a proděkan Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity Brno Jiří Martinek.

Foto: Pavel Karban, Právo

Českým želízkem v ohni na 17. Mistrovství Evropy floristů v Havířově bude Jaromír Kokeš z Brna. Ten v úterý představil i maskota šampionátu, broučka Floriánka.

Kolik květin floristé spotřebují, nejde odhadnout. „Určitě se ale jedná o desetitisíce řezaných a hrnkových květin,“ odhadla tajemnice Svazu květinářů a floristů ČR Jana Pudová. „Na tři disciplíny si soutěžící přivezou veškerý materiál sebou. Předpokládám, že každý si přiveze něco, co je typické pro jeho zemi a také pro Českou republiku jako pořadatele. Na další tři disciplíny dodává materiál organizátor,“ doplnila.

ČR se účastní evropského šampionátu floristů podruhé. Při premiéře před čtyřmi lety skončil Přemysl Hytych ve Slovinsku 13. V Havířově bude české barvy hájit trojnásobný mistr ČR Kokeš, jenž je mezi 19 soutěžícími nejmladší. „Nejbližší je mi první disciplína Symfonie v květech, která se věnuje životu a dílu Antonína Dvořáka. Věnoval jsem její přípravě nejvíce času, konstrukci jsme vymýšleli tak, aby byla dokonalá, a myslím, že bude stát za to,“ naznačil český reprezentant.

Prozradil, že kovová konstrukce na Symfonii v květech váží necelých 400 kilogramů. „Ve finále ale bude těžší, protože do ní přijdou velké skleněné ampule s vodou a květiny. Doufám, že bude působit vzdušným dojmem a že se mi podaří docílit toho, aby květiny převládaly nad konstrukcí. Protože konstrukce nikdy nesmí potlačit krásu květin. Vždy to musí být obráceně.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám