Hlavní obsah
Cílem rekonstrukce bylo nabídnout rodině nový plnohodnotný pokoj pro rodiče, funkční kuchyň a propojit vše v kontinuální pobytový prostor. Foto: Martin Neruda a časopis Bydlení mezi panely

Funkční bydlení pro rodinu s dětmi může vzniknout i na malém prostoru

Mladá rodina si pořídila byt v činžovním domě, který byl postaven počátkem padesátých let minulého století architektem Josefem M. Rathouským. Z původního stavu ho chtěla proměnit ve funkční a moderní domov.

Cílem rekonstrukce bylo nabídnout rodině nový plnohodnotný pokoj pro rodiče, funkční kuchyň a propojit vše v kontinuální pobytový prostor. Foto: Martin Neruda a časopis Bydlení mezi panely
Funkční bydlení pro rodinu s dětmi může vzniknout i na malém prostoru

Prostor o rozloze 68 m2 se skládal z velkorysého obývacího pokoje s jídelnou, ložnice, malého hygienického zázemí a z nevyhovující kuchyně se vstupem do malé místnosti o rozloze 4 m2.

Mladí rodiče se rozhodli ponechat ložnici svým dvěma dětem a prostor bytu přeorganizovat s architektem tak, aby nemuseli spát na gauči.

„Cílem návrhu bylo nabídnout rodině nový plnohodnotný pokoj pro rodiče, funkční kuchyň a propojit vše v kontinuální pobytový prostor, který bude vyhovovat společnému životu mladé rodiny s dětmi a zároveň umožní dostatek soukromí použitím lehkých dělicích prvků,” poznamenává architekt Martin Neruda.

Skeletový konstrukční systém domu umožnil vybourání a modifikaci stávajících příček bez nutnosti nákladných konstrukčních opatření. Nevyužitelná vstupní chodba se stala součástí nové kuchyně situované uvnitř dispozice. Tímto uspořádáním se uvolnil prostor u fasády pro dostatečně velkou ložnici.

„Oba prostory mezi sebou vzájemně komunikují přes fixní okno, které přivádí do kuchyně denní světlo. Obývací pokoj byl zbaven nepotřebného nábytku a rozdělen na odpočinkovou a jídelní část s kulatým stolem uprostřed. Nábytková příčka mezi obývacím a dětským pokojem umožňuje obě místnosti propojit v jeden plynulý prostor na hloubku celého domu s výhledy do dvora a do korun stromů v ulici,” vysvětluje spolupracovnice a architektka Jana Šťastná.

Původní bukové parkety v pokojích byly zrenovovány. Na dřevěné podlahy navazuje kaučukový povrch v kuchyni a v ložnici. Pro kuchyň byla zvolena světlá podlaha s bílou lakovanou linkou, doplněnou deskou z jasanu. Stejné materiály byly použity také pro nábytek v ložnici.

Hlavní úložný prostor ložnice je řešen masivními výsuvy na celou hloubku zvýšené postele, kterou nese borový trám v úrovni parapetu okna. Světlý prostor pak jemně tónuje modrá kaučuková podlaha.

Příčka, vyrobená z březové překližky, je vybavena kruhovým otvorem s výplní ze spékaného jantarového skla. Nábytek je doplněn atypickými mosaznými úchyty nebo konzolami nesoucími knihovnu.

Mosazný plech je také použit na ostění nového otvoru, který vytváří průhled mezi kuchyňským koutem a obývacím pokojem. Vnitřní okna a průhledy skrze jednotlivé pokoje bytu vytvářejí jedinečnou kvalitu v jinak jednoduše zařízeném prostoru.

Slovo architekta

„Nabízím služby v oblasti architektury a inženýrství v měřítku interiéru a rekonstrukcí, až po návrhy novostaveb a veřejného prostoru. Zajišťuji zpracování všech fází projektové dokumentace díla od studie po tendrovou dokumentaci, vyřízení stavebního povolení, koordinaci specialistů a výkon autorského dozoru,” dodává architekt Martin Neruda.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků