Hlavní obsah

Byt v podkroví kostela? Budete překvapení, jaké má kouzlo

Novinky, Jana Nesvadbová

Dvoupokojový byt v samém podkroví bývalého kostela je místem, které má veliké kouzlo. Ač je zcela moderní, zachovává si originálního historického ducha. Nalézt jej lze ve Východním Londýně.

Foto: Profimedia.cz

Styl interiéru bytu je určen charakterem a stářím stavby, v němž je vytvořený.

Článek

Kostel svatého Jakuba většího ve Východním Londýně je nepřehlédnutelnou cihlovou stavbou s bílými detaily, které mu dodávají trochu vzhled perníkové chaloupky. Postaven byl mezi roky 1840 až 1844 podle návrhu architekta Edwarda Blorea. Podle červenavé barvy cihel se mu přezdívalo Červený kostel.

Kostel na konci 20. století postihl ale stejný osud jako některé jiné sakrální objekty. Byl odsvěcen a poté proměněn v obytný dům. Protože patří mezi historické památky, nový majitel nesměl měnit jeho vnější vzhled.

Změnila se ovšem výrazně jeho vnitřní podoba. Na rozdíl od jiných, menších kostelů, které majitelé obvykle promění v rodinný dům pro jednu domácnost, v tomto je hned několik samostatných bytů.

Jedním z nejzajímavějších je právě podkrovní byt se dvěma pokoji. Zatímco první pokoj slouží jako obývací, druhý jako ložnice. Interiér bytu je členěn původními stavebními prvky kostela, což jsou mimo jiné stěny otevřené charakteristickými lomenými oblouky.

Foto: Profimedia.cz

Byt je v podkroví kostela svatého Jakuba většího.

Foto: Profimedia.cz

Mezi místnostmi jsou místo dveří velké lomené oblouky.

Do bytu proniká spousta světla díky střešním oknům, pod nimiž je v obývacím pokoji šikovně umístěna sedací souprava a v ložnici manželská postel. Majitelé bytu tak mohou zažít v Londýně hodně výjimečný zážitek, tj. usínat s výhledem na ničím nezakrývanou oblohu přímo nad sebou.

Samotné zařízení bytu prodchnutého historickou, nikoli však nezbytně sakrální atmosférou, je zcela moderní. Výmalba je ve všech místnostech čistě bílá, aby vynikly původní kamenické práce na obloucích a dalších prvcích, pouze stěna za pracovní plochou v kuchyni je obložena mramorovou deskou.

Podlahy mají dlažbu v barvě pískovce, která hezky ladí s dřevěnou pracovní deskou v kuchyni a zavěšenou hamakou stejné barvy v chodbě.

Jediným výrazněji historizujícím prvkem je tak zařízení koupelny s dvojicí sprch v měděném provedení a s charakteristickou zelenkavou patinou.

Anketa

Máte rádi moderně zařízené historické interiéry?
Ano
83,9 %
Je mi to jedno
5,5 %
Ne
10,6 %
Celkem hlasovalo 5431 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám