Hlavní obsah

Čerstvé jahody téměř celoročně? Vyzkoušejte si i doma hydroponické pěstování

Vraňany

Zní to neuvěřitelně, protože obvyklá sklizeň jahod bývá u nás jednou ročně v červnu, ale představte si čerstvé jahody od jara do podzimu. Díky unikátní technologii hydroponického pěstování to ale lze, a to takřka kdekoliv. Na zahrádce, balkoně nebo u vás doma na stole.

Čerstvé jahody téměř celoročně? Vyzkoušejte si i doma hydroponické pěstováníVideo: Novinky

 
Článek

Hydroponické pěstování rostlin probíhá bez klasické zeminy, plodina se totiž vysazuje do substrátu, který zajišťuje pouze její fyzickou podporu, aby byla stabilní, a výživu zajišťuje speciální roztok.

První unikátní hydroponická farma v Česku – kontejner pěstuje rostliny bez půdy. Na poušti i v centru města

Tipy a trendy

K takovému pěstování je tedy potřeba mít plodiny, substrátový pytel a živný roztok.

Jahody doma po celý rok

Vypěstovat jahody doma hydroponickou metodou není vůbec složité. „Stačí si pořídit substrátový pytel, kam se vejde deset kusů sazenic a koupit si speciální frigo sazenici jahodníku,“ radí Milan Hanč, spoluzakladatel farmy Vraňany, která se pěstováním jahod zabývá od roku 1998.

Foto: Novinky

Sazenice se sází do speciálního substrátu.

Frigo sazenice se skladují v mrazáku při teplotě -2 stupně Celsia. „Když se rozhodne člověk vysadit, tak vysadí a sklízet může už za dva měsíce. Nejlepší substrát je kokosový, v tom jahody rostou nejlépe. Unikátní na tom je, že si dobu sklizně termínujete opravdu tím, kdy zasadíte,“ vysvětluje Milan Hanč a dodává: „Nebo si lidé vysadí na jaře stáleplodící jahody, a ty jim v pytli na hydroponii mohou plodit do zimy.“

V Izraeli vypěstovali největší jahodu na světě

Koktejl

Tímto způsobem lze jahody pěstovat úplně kdekoliv. Když pak začne mrznout, jahodník přestane plodit.

Foto: Novinky

První letošní vraňanské jahody se budou sklízet už za pár dní.

„Potom už jahody neplodí, protože je unavená jak rostlina, tak substrát,“ dodává Hanč a doporučuje proto vysazovat jednoleté rostliny, které lze na podzim zlikvidovat.

Hydroponii se ale věnují i jiní farmáři. Například v Agrodružstvu ve Lhotě pod Libčany tímto způsobem pěstují nejen jahody už od roku 2018. Byli k tomu „donuceni“ v důsledku změny klimatu, které bylo suché. Tak hledali způsoby pěstování s minimem spotřeby vody.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám