Hlavní obsah

První unikátní hydroponická farma v Česku – kontejner pěstuje rostliny bez půdy. Na poušti i v centru města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vertikální hydroponická farma, kontejner zvaný GreenBox, který dokáže úsporně pěstovat rostliny bez půdy a postřiků. Zelená stěna snižující teplotu svého okolí, která udržuje vlídné mikroklima, a navíc plodí i zeleninu. Hlavní myšlenkou obou projektů je udržitelnost a šetrnost k životnímu prostředí. Do budoucna by tak mohly být řešením k udržitelnému pěstování i podoby exteriérů. První hydroponický kontejner najdete na pražském Andělu.

První unikátní hydroponická farma v Česku: kontejner pěstuje rostliny bez půdy. Na poušti i v centru městaVideo: Novinky

 
Článek

Hydroponie je pěstování bez půdy v kontrolovaném prostředí, které přináší mnoho výhod.

Hlavními přínosy hydroponie je až 95% úspora spotřeby vody, výrazné zkrácení dopravních vzdáleností, možnost pěstování bez ochranných postřiků a rychlý růst rostlin.

Kultura, jídlo, design. Na Florenci vyrostl kontejnerový market Manifesto

Domácí

„Rostliny jsou v uzavřeném prostředí přesně namodulovaném na jejich cykly, nároky, které každá rostlina má. Automatizovaně tyto podmínky vytváříme v těchto modulárních farmách,“ sdělila Novinkám Karolína Pumprová, šéfka pěstírny firmy GreenTech.

Momentálně firma disponuje portfoliem o zhruba dvaceti druzích rostlin. Pěstují saláty, bylinky i speciality, jako jsou mikrobylinky. Hydroponie navíc umožňuje pěstování prakticky kdykoliv a kdekoliv. Navíc v opravdu krátké době, ty nejmenší bylinky vyrostou do týdne a saláty za měsíc.

Foto: Novinky

Hydroponická farma v kontejneru je první v Česku.

„Celý kontejner je udělaný tak, abychom mohli pěstovat celoročně, v létě i v zimě, za jakýchkoli podmínek. V podstatě i na poušti nebo za polárním kruhem. Můžeme si řídit teplotu, světelné spektrum světel, která jsou uvnitř, hnojiva a podobně. Kontejner je na elektřinu, je připojen k vodě a může se kamkoliv odvézt, aniž by to narušilo pěstování,“ dodává.

Zelená stěna

Svislá zeleň pokrývající stěnu budovy je dalším krokem k udržitelnosti životního prostředí.

„Tímto systémem vrátíme přírodu tam, kde už ji běžně nenacházíme, na pláště budov. Pracujeme s přírodou, rostlinky pomáhají chladit plášť budovy, vytvářejí příznivé mikroklima i ve svém přímém okolí, snižují prašnost a samozřejmě vytvářejí kyslík a pohlcují další škodlivé částice. Tato konkrétní stěna je ošetřena také samozavlažovacím systémem,“ řekl Novinkám Jan Morbacher, ředitel marketingové společnosti Liko-S.

Foto: Novinky

Na zelené stěně lze pěstovat cokoliv, zde vsadili na jahody, mátu a jiné bylinky.

Oproti jiným zeleným stěnám, které slouží především k dekorativním účelům, má tato stěna navíc další přidanou hodnotu.

Pípa z šicího stroje i kamna Golem. V bývalém nevěstinci staré haraburdí znovu ožívá

Bydlení

„Díky jejich hloubce sázení lze do systému sázet například i mrkve. Výborně nám rostou rajčata, okurky, dá se tam v podstatě nasadit úplně všechno,“ dodal s tím, že konkrétně na této stěně jsou například jahody nebo máta.

Bylinky patří do pokrmů

Hydroponickou farmu i zelenou zeď je možné si prohlédnout v konceptu Manifesto Anděl v Praze. Na návštěvníky čeká bohatý gastronomický i kulturní program.

Foto: archiv Manifesto

Místo, kde se člověk dobře nají, nadechne a odnese si domů čerstvé bylinky.

Patnáct restaurací z různých koutů světa nabídne nejrůznější kulinářské speciality, nebude zde chybět ani zmrzlinářství, kavárna, bistro nebo koktejlový a pivní bar.

Produkty z hydroponické farmy tak můžete i ochutnat právě ve zde připravovaných pokrmech nebo koktejlech. Kulturu pak zastoupí koncerty několika českých umělců a DJ’s, probíhat zde budou i workshopy nejen pro děti.

Manifesto se veřejnosti otevírá v pátek 3. září od 17 hodin. Program koncertů i aktivit pro děti bude naplánován na polovinu září.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám