Hlavní obsah

Šílenost od Brabusu. Mercedes GLE po úpravě umí jet i 330 km/h

Novinky, Daniel Havlina

Německý úpravce Brabus, specializující se na automobily Mercedes-Benz, si posvítil na model GLE a vytvořil skutečnou bestii. Tohle SUV-kupé je údajně nejrychlejším autem svého druhu na světě. Čísla jsou vskutku ohromující.

Foto: Brabus

Mercedes-Benz Brabus GLE 63 Rocket Edition

Článek

Extrémně rychlá a výkonná SUV se v posledních letech stala trendem a jsou čím dál oblíbenější. Audi svoji Q8 RS prodává jako na běžícím páse a Lamborghini ještě před oficiálním zahájením prodeje Urusu vědělo, jak moc vydělá.

Nejinak je na tom Mercedes, který svá SUV-kupé rovněž upravuje na vrcholovou úroveň AMG. Ani to ale patrně leckomu nestačí.

Elektrický Smart od Brabusu je na pohled sebevědomější než ve skutečnosti

Tuning

Německý úpravce Brabus si totiž řekl, že 612 koňských sil, které Mercedes nabízí v AMG GLE 63 S Coupe, je zkrátka málo a chce to víc síly i rychlosti. Inženýři proto vzali tento model, vyndali čtyřlitrový osmiválcový motor a začali kouzlit.

Převrtali ho na objem 4407 ccm, namontovali do něj nové kované písty a klikovou hřídel. Turbodmychadla byla nahrazena většími se silnějšími ložisky, Brabus dodal i nová palivová čerpadla a výfukový systém.

Foto: Brabus

Mercedes-Benz Brabus GLE 63 Rocket Edition

Výsledek? Raketa, která dostala název GLE 63 Rocket Edition, má výkon 900 koňských sil a točivý moment 1050 Nm. Podle úpravce se jedná o vůbec nejrychlejší SUV na světě, vůz dokáže z 0 na 100 km/h zrychlit za 3,2 sekundy a maximálně jede ohromujících 330 km/h.

Brabus zase překonal nejvýkonnější tovární kus

AutoMoto

Nebyl by to ale Brabus, kdyby nepřidal i něco navíc. Auto totiž dostalo i speciální karbonový paket, aerodynamické kryty čtyřiadvacetipalcových kol a řadu dalších vylepšení v interiéru i exteriéru.

Brabus pak oznámil, že vyrobí jen 25 kusů extrémního SUV a každý majitel z něj úpravci vysází v přepočtu 9,7 milionu korun. Na vlastní oči vůz zákazníci poprvé uvidí na slavné Yacht show v Monaku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám