Hlavní obsah

Výstava v Bilbau kombinuje architekturu a automobily. Autorem je Norman Foster

Světoznámý britský architekt Norman Foster stojí za výstavou v Guggenheimově muzeu ve španělském Bilbau. Podle architekta spojuje dohromady architekturu a automobily a vytváří fórum pro diskusi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výstava v Guggenheimově muzeu v Bilbau kombinuje architekturu a automobilyVideo: Reuters

 
Článek

Výstav historických aut je na světě spousta, ovšem žádná z nich nekombinuje auta a architekturu takovým způsobem, jako výstava s názvem „Motion. Autos, Art, Architecture“, tedy „Pohyb. Automobily, umění, architektura“, myslí si Norman Foster, proslulý britský architekt. Právě on přišel s nápadem na tuto výstavu do Guggenheimova muzea ve španělském městě Bilbao a také je jejím kurátorem.

V Kopřivnici se otevírá nové Muzeum nákladních automobilů Tatra

AutoMoto

Výstava zkoumá estetické a technologické aspekty automobilu a spojuje je s uměním, sochařstvím, architekturou, fotografií a kinematografií. Například tak, že v jedné místnosti stojí proti sobě skulptura Henryho Moora a Hispano-Suiza H6B Dubonnet.

V jiné zase mobil Alexandera Caldera visí nad neskutečně cennou Bugatti Type 57SC. A kinematografii s auty propojuje pozice Astonu Martin DB5 u plátna, na němž běží část filmu Goldfinger, zobrazující honičku Jamese Bonda v právě takovém astonu s Tillym Mastersonem ve Fordu Mustang skrz alpský průsmyk Furka ve Švýcarsku.

Hektický roadtrip: Jedenáct alpských průsmyků za čtyři dny

AutoMoto

„Byly tu výjimečné výstavy umělců, architektů i automobilů, ale pokud vím, ještě nikdy tu nebyla výstava, která tyto disciplíny spojuje a vytváří fórum, kde můžeme diskutovat o energii, budoucnosti, mobilitě či znečištění,“ nechal se slyšet slavný architekt.

Výstava oslavuje téměř dvě stovky let automobilového designu, aut tu stojí téměř čtyřicítka a podle muzea každé symbolizuje to nejlepší ve své třídě – co do designu, technické pokročilosti či vize budoucnosti. Některá ostatní umělecká díla, která tu jsou k vidění, dosud nikdy neopustila soukromé sbírky, do nichž patří.

V Bilbau bude výstava k vidění do 18. září letošního roku.

Reklama

Související články

V Moskvě vystavují auta posledního cara

Výstavní palác VDNCh v Moskvě přiblíží návštěvníkům automobilový svět konce éry carského Ruska. Ukáže tehdejší západní auta, ale také připomene zapomenutou...

Výběr článků

Načítám