Hlavní obsah

Vrak jako dekorace? Strakonice připomínají prérii starou amerikou

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro někoho vrak starého auta, pro jiného základ na renovaci, ve skutečnosti ozdoba kruhového objezdu na novém obchvatu Strakonic. Jihočeské město stylizuje jednu ze svých okružních křižovatek do americké prérie a součástí je americký veterán Mercury Cougar ze 70. let. Musel jsem se o tom na vlastní oči přesvědčit.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Torzo starého Mercury Cougar na kruhovém objezdu ve Strakonicích.

Článek

Kruhových objezdů, tzv. okružních křižovatek, je v Česku spousta a většina z nich nestojí ani za myšlenku nad rámec přednosti v jízdě. Úřady na to nezřídka nahlížejí stejně, takže jsou středy „rondlů“ v lepším případě zarostlé trávou, v horším, to pokud někdo vytvořil kruhový objezd přenosnými svodidly v místě normální křižovatky, je to smetiště.

Při cestě do zahraničí však člověk někdy žasne, jak hezké mohou být středy kruhových objezdů. Tu s vodotryskem, támhle s květinovým záhonem; ne že by takové v Česku nebyly vůbec, ale je jich zoufale málo. A pak se projedete po obchvatu Strakonic, otevřeném téměř přesně před rokem, a nestačíte se divit – opravdu uprostřed stojí auto?

Foto: Marek Bednář, Novinky

Kruhový objezd je docela velký.

Není to vůz krále bezohledného parkování, ani následek dopravní nehody – město Strakonice umístilo na jeden z kruhových objezdů na svém novém obchvatu Mercury Cougar z první půlky 70. let. Taky kolem nasázelo adekvátní floru – tenhle kruhový objezd má být laděn na téma americké prérie. Proto ta stará „amerika“.

Poklad milovníka amerických veteránů. Stavebník tajně zrenovoval stovku aut

AutoMoto

Projekt, v jehož rámci něco takového mohl vzniknout, se jmenuje „Letem světem po strakonických kruháčích“ a tento americký je první ze čtyř, které jsou v plánu. Vrak auta „ze sedmdesátých let zaparkovaný na okraji písečné duny“ je podle Jaroslava Brůžka z odboru životního prostředí města dominantou.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Výsadba zatím vypadá jako plevel z náletů, ale to se změní.

Právě on spolu s městským architektem Davidem Andrlíkem s tímhle projektem přišli. Instalace je zamýšlena jako trvalá, nikoliv dočasná, a na dalších třech kruhových objezdech na obchvatu budou témata Skandinávie, Středomoří a Asie.

Nebojí se ve Strakonicích, že auto někdo ukradne nebo „očeše“ o součástky? Vůz je sice bez motoru a převodovky, ale přece jen, některé díly se při renovaci veterána špatně shánějí a Mercury Cougar nepatří k úplně opomíjeným autům. Podle strakonické mluvčí Markéty Bučokové nikoliv: „Auto je natolik zabezpečené, že by ke krádeži dojít nemělo, a doufáme, že strakoničtí sami sobě nebudou ničit výzdobu,“ odpověděla.

Anketa

Líbí se vám takováto tematická dekorace?
Ano, je to zajímavý nápad pro všechny lidi
68,6 %
Ano, ale je jen pro fanoušky aut
1,9 %
Nejsem si jist/a
1,2 %
Ne, radši bych vůz zrenovoval/a
15 %
Ne, kruhový objezd není vrakoviště
13,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1570 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám