Hlavní obsah

Vietnamský VinFast představil dva elektromobily na autosalonu v Los Angeles

Automobilka VinFast odhalila elektromobily VF e35 a VF e36 na losangeleském autosalonu, a tak symbolicky vstoupila na americký trh. Zhruba za rok chce začít doručovat auta zákazníkům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: VinFast na losangeleském autosalonu 2021Video: Reuters

 
Článek

Vietnamská automobilka VinFast existuje teprve od roku 2017, ovšem její práce na expanzi mimo domácí trh je velmi pilná. V USA přidala ke kancelářím také představení dvou nových elektromobilů - VF e35 a VF e36.

Menší červené VF e35 bylo navrženo jako konkurent Volkswagenu ID.4 a jeho design má na svědomí slovutné italské studio Pininfarina. V kabině je obří, 15,4” displej a vůz nemá klasický přístrojový štít, podobně jako tomu je v teslách Model 3 a Y.

Foto: Reuters

VinFast VF e35 na losangeleském autosalonu. Vpravo Michael Lohscheller, generální ředitel automobilky

Zvenčí má vůz 14 kamer a 19 čidel, díky nimž má zvládat autonomní jízdu úrovně 3. Technická data jinak zatím nejsou známa, ovšem hovoří se o dvou verzích s jedním nebo dvěma elektromotory o výkonu 203, resp. 406 koní. Baterie by měla být k mání ve dvou velikostech a stačit na až 459, resp. 499 km dojezdu.

Šedé VF e36 je podstatně větší, údajně podobně jako BMW X7. Má být rivalem Tesly Model X a v útrobách má být dvojice elektromotorů s celkovým výkonem 406 k. Baterie má být opět ve dvou verzích, a to s dostatkem energie na 484 nebo 679 km dojezdu.

Vietnamská automobilka VinFast chce rozšířit své působení v Evropě

AutoMoto

V interiéru má být stejný obří displej a vůz má být také schopen autonomní jízdy úrovně 3. A i zde pracovali na designu u Pininfariny, ovšem výsledek je značně odlišný - VF e36 vypadá mnohem mohutněji.

VinFast má začít přijímat předobjednávky v USA během první poloviny příštího roku a doručovat je chce začít koncem příštího roku. Podle šéfa značky Michaela Lohschellera je ovšem zatím příliš brzo na predikce prodejních čísel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám