Hlavní obsah

Vietnamská automobilka VinFast chce rozšířit své působení v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vietnamská automobilka VinFast, která příští rok vstoupí do Evropy v Německu, Francii a Nizozemsku, chce v roce 2023 přidat další evropské trhy. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zástupce VinFastu.

Foto: VinFast

SUV VinFast

Článek

Společnost, která spadá pod největší vietnamský konglomerát Vingroup JSC a již někteří označují za vietnamskou odpověď na amerického výrobce elektromobilů Tesla, příští rok v Evropě uvede dvě sportovně-užitková auta (SUV) poháněná elektřinou: středně velký vůz VF e35 a sedmimístné VF e36. Design obou z nich navrhla proslulá italská karosářská firma Pininfarina.

Oba modely chce automobilka uvést na trh ve Vietnamu, Severní Americe a v Evropě přibližně v polovině roku 2022. Představí je do konce letošního roku.

V roce 2019 se VinFast stal prvním plnohodnotným výrobcem automobilů ve Vietnamu, když do ulic vyjely jeho modely s benzinovým pohonem vyrobené pod jeho vlastní značkou.

Vietnamský VinFast ukázal svá první auta, využívají techniku starých BMW

AutoMoto

V Evropě se tato vietnamská automobilka po Německu, Francii a Nizozemsku chystá do Itálie, Skandinávie, Švýcarska a Rakouska.

„Vstup do těchto zemí chystáme na rok 2023,“ řekl za VinFast Emiel Hendriksen.

Automobilka prodala loni na domácím trhu kolem 30 000 aut, zatím ale nevykázala zisk. Jejím cílem bylo do roku 2022 zvýšit prodej na 56 000 vozů.

V červnu však uvedla, že kvůli globálnímu nedostatku čipů tento cíl nesplní. Stanovila si cíl v roce 2022 prodat 15 000 elektrických aut. Zástupci společnosti neuvedli, kolik z nich připadá na evropský trh.

První vietnamská automobilka otevřela zastoupení v Evropě a Severní Americe

AutoMoto

Začátkem letošního roku sdělily obeznámené zdroje agentuře Reuters, že mateřská Vingroup JSC zvažuje primární veřejnou nabídku akcií (IPO) své automobilové divize ve Spojených státech, která by mohla VinFast ocenit na přibližně 60 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč).

Automobilka měla původně na burzu vstoupit do konce druhého čtvrtletí, ale termín byl odložen, uvedl jeden ze zdrojů. Generální ředitel VinFastu Europe Bich Tran uvedl, že případné rozhodnutí o IPO záleží na ústředí společnosti ve Vietnamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám