Hlavní obsah

Vietnamský student postavil první elektrický Batmobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vietnamská replika Batmanova Tumbleru je podle svého strůjce prvním elektrickým Batmobilem na světě. Vůz je úchvatně propracovaný, stavba zabrala několik let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vietnamec sestrojil první elektrický Batmobil na světěVideo: Cover Media, Reuters

 
Článek

Když píšeme o doma postavených autech z Asie, většinou to jsou stroje kuriozní, ale provedení je, řekněme, domácké. Samozřejmě, jsou výjimky - např. dřevěný rolls-royce. Nebo elektrický Batmobil, konkrétně replika vozu s názvem Tumbler z trilogie Christophera Nolana Temný rytíř.

Je dílem Nguyena Dac Chunga a zabral mu opravdu dlouhou dobu - o tom, že na voze pracuje, jsme psali už na podzim roku 2020. Nyní je hotový - a podle Nguyenových vlastních slov je to první elektrický Batmobil na světě.

Neznáme parametry baterie ani výkon vozu, ale ani jedno nebude na svět produkčních elektrických aut nijak ohromující. Stroj váží 600 kg a zvládá nejvyšší rychlost 105 km/h. To na voze ovšem není to skutečně působivé. Tím je úroveň zpracování tak precizní, že jsme museli video pečlivě zkoumat, zda se nejedná o podvrh, zda to nejsou záběry skutečného filmového Tumbleru.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Skutečný filmový Batmobil Tumbler

Replika je postavená z oceli, kompozitních materiálů, plastu ABS i karbonu. Některé díly jsou vyrobené ručně, jiné jsou vytištěné na 3D tiskárně. Dveře se otvírají hydraulicky, kolem vozu jsou kamery zajišťující zobrazení okolí v úhlu téměř 360°. Není divu, že stavba takového auta zabrala několik let.

„Když jsem byl malý, byl jsem fanouškem superhrdinů, zejména Batmana. Vždycky jsem chtěl postavit Batmobil. Vlastně všechny - od těch Adama Westa po ty Christiana Balea,“ nechal se slyšet.

Dnes třiadvacetiletý Nguyen Dac Chung se až dosud nevěnoval jen stavbě auta, samozřejmě. Má firmu, která se zabývá cosplay, a spolupracuje také s automobilovou galerií Van Daryl, kde je možné si jeho Batmobil koupit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám