Hlavní obsah

Vídeňský elektrický supersport Deus Vayanne se ukázal s neskutečným výkonem

Pokud automobilka Deus splní, co slibuje u čerstvě představeného elektrického supersportu Vayanne, bude to první sériové silniční auto s výkonem přes dva tisíce koní. Představil se na newyorském autosalonu.

Deus Vayanne

 
Článek

Vídeňský supersport Deus Vayanne se, jak automobilka slibovala, odhaluje na newyorském autosalonu. Projekt, na němž spolupracuje Italdesign a firma Williams Advanced Engineering, která vznikla v roce 2010 na základech týmu formule 1 Williams, je elektromobilem s velmi uhlazeným designem.

Foto: Deus Automobiles

Deus Vayanne

V tom se opakuje téma nekonečna - na přední masce i zádi vidíme motiv ležaté osmičky, který se opakuje i v interiéru. Ten není ničím hypermoderní, má prostě displej místo přístrojového štítu a ještě jeden centrální plus malý s důležitými údaji jako čas a dojezd nahoře na palubní desce. Volant je skoro kulatý, na středovém tunelu je volič převodovky a kousek výš vidíme pár fyzických tlačítek.

Foto: Deus Automobiles

Deus Vayanne

„Supersport“ je ovšem možná slabé označení, pokud automobilka splní, co slibuje, tedy výkon 2232 koní. Takovým číslem se nemůže chlubit Bugatti Chiron, žádný koenigsegg, a dokonce ani rimac. Bylo by to poprvé, co se sériově vyráběné silniční auto dostalo přes dva tisíce koní.

Má to znamenat zrychlení na stovku za 1,99 sekundy a nejvyšší rychlost 400 km/h, ovšem nic z toho zatím nemůžeme brát za potvrzené - jsou to sliby automobilky. O pohonném ústrojí nejsou známé žádné další parametry jako technologie, napětí či kapacita baterií, anebo třeba nějaké triky v oblasti elektromotorů či podvozku, které umožní takový výkon dodat a přenést na silnici.

Foto: Deus Automobiles

Deus Vayanne

Automobilka Deus dále slibuje, že v roce 2025 začnou dodávky vozidel zákazníkům. Celkem jich bude 99 a cena prozatím není známa, ale vůbec bychom se nedivili, kdyby byla v řádu desítek milionů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám