Hlavní obsah

Po světě už má letos jezdit více než 20 milionů elektromobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet elektromobilů na silnicích po celém světě v polovině letošního roku překročí 20 milionů. Předpovídá to podle agentury Bloomberg analytická společnost BloombergNEF (BNEF). V roce 2016 přitom byl na silnicích pouze jeden milion elektromobilů. Údaje zahrnují automobily s čistě elektrickým pohonem a hybridní vozy, které umožňují dobíjet baterii z elektrické sítě.

Foto: Škoda

Nabíjení elektromobilu Škoda Enyaq iV (ilustrační foto)

Článek

BNEF navíc předpokládá, že ve druhém pololetí každý měsíc na silnicích přibude téměř milion elektromobilů. Upozorňuje rovněž, že růst je mnohem rychlejší, než mnozí před několika lety očekávali.

BNEF například v roce 2016 předpovídala, že do roku 2035 bude na silnicích 71 milionů elektromobilů. Nyní tento počet očekává již v roce 2025. BNEF rovněž upozornila, že na celkovém počtu doposud prodaných elektromobilů se 46 procenty podílí Čína.

Zájem zákazníků o plynová, hybridní a elektrická auta významně roste

AutoMoto

Na druhém místě je Evropa s 34 procenty, následuje Severní Amerika s 15 procenty. Na zbytek světa pak připadá pouze pět procent dosud prodaných elektromobilů.

Většinu elektromobilů tvoří vozy s čistě elektrickým pohonem. Hybridní automobily umožňující dobíjet baterii z elektrické sítě jsou rozšířené zejména v Evropě, kde automobilkám pomáhají plnit zpřísňující se emisní normy, upozornila BNEF.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám