Hlavní obsah

Toyota kvůli zemětřesení přeruší výrobu v polovině svých japonských závodů

Japonská automobilka Toyota Motor musí kvůli následkům zemětřesení přerušit výrobu ve více než polovině závodů, které má v Japonsku. Největší výrobce aut na světě v pátek v tiskové zprávě uvedl, že nemá dostatek dílů od svých dodavatelů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Toyota od pondělí zastaví výrobu na 18 výrobních linkách v 11 svých závodech, což bude znamenat, že proti plánu nevyrobí asi 20 000 aut. Tento počet už zahrnuje ztrátu výroby ve dvou závodech v oblasti zemětřesení, kde firma zastavila provoz ve čtvrtek. Celkem automobilka v Japonsku vyrábí na 28 výrobních linkách ve 14 závodech. Omezení výroby podle současných plánů potrvá tři dny.

Severovýchod Japonska ve středu zasáhlo zemětřesení o síle 7,4 stupně. Nejméně tři lidé zemřeli a více než 180 se zranilo. V široké oblasti byly přerušeny dodávky elektřiny a narušena doprava.

Fukušimou otřáslo silné zemětřesení, dva mrtví. Vykolejil šinkanzen, hrozí tsunami

Zahraniční

Za březen Toyota zřejmě vyrobí asi o 50 000 aut méně, než si naplánovala. Kromě dopadů zemětřesení se potýká i s přetrvávajícím nedostatkem polovodičů. Toyota už 1. března zastavila na celý den výrobu ve všech svých továrnách v Japonsku, tehdy kvůli kybernetickému útoku na systémy dodavatelské firmy Kojima Industries, připomíná agentura Kjódó.

Podobně jako Toyota i další japonská automobilka Subaru v pátek oznámila, že kvůli nedostatku dílů musí na dva dny přerušit výrobu. Týká se to tří závodů v prefektuře Gunma blízko Tokia. Rozsah dopadů zemětřesení na výrobu firma neupřesnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám