Hlavní obsah

Fukušimou otřáslo silné zemětřesení, dva mrtví. Vykolejil šinkanzen, hrozí tsunami

– Fukušima • Aktualizováno

Silné zemětřesení o síle 7,3 stupně Richterovy škály u pobřeží Fukušimy na severu Japonska vyvolalo varování před tsunami. Podle agentury Reuters při zemětřesení zemřeli dva lidé a přes sto zraněných. Dřívější zprávy hovořily o jednom mrtvém a sedmi desítkách lidí, které utrpěly poranění.

Zemětřesení ve Fukušimě

Článek

Japonská meteorologická agentura uvedla, že zemětřesení udeřilo 60 kilometrů pod hladinou moře. Otřesy byly cítit i v asi 270 kilometrů vzdáleném Tokiu, kde způsobily dočasný výpadek elektřiny ve dvou milionech domácností. Japonská televize NHK informovala též o poškozených budovách a požáru ve městě Fukušima.

Společnost Tokyo Electric Power Company (Tepco) uvedla, že bez elektřiny zůstaly asi 2 miliony domácností.

Kvůli zemětřesení vykolejil mezi Fukušimou a městem Široiši rychlovlak šinkanzen, nikdo ze stovky lidí v něm neutrpěl zranění, uvedla agentura Kjódó. Televize NHK informovala i o požáru a poškozených budovách ve městě Fukušima.

Otřesy s epicentrem v moři měly sílu 7,3 stupně a zasáhly stejnou oblast, kde mohutné zemětřesení a vlna cunami v březnu 2011 zničily několik stovek kilometrů pobřeží a zabily na 18 tisíc lidí. Několikametrová vlnu cunami tehdy způsobila i havárii v jaderné elektrárně Fukušima. Tehdejší otřesy měly sílu devět stupňů a byly nejsilnějším zaznamenaným zemětřesením v historii země.

Šest mladých Japonců žaluje provozovatele Fukušimy. Onemocněli rakovinou

Zahraniční

Ve středu vydaly místní úřady varování před následnými otřesy pro prefektury Fukušima, Mijagi a Jamagata. Varování před až metrovou vlnou cunami se týká oblastí Fukušima a Mijagi.

Agentura Kjódó uvedla, že po dnešním zemětřesení nebyly zaznamenány žádné abnormality v jaderné elektrárně Fukušima, která od havárie z roku 2011 není v provozu.

Reklama

Výběr článků

Načítám